Poate v-ati imaginat, uitandu-va la cutiile de pe rafturile marilor magazine, ca Musuroiul de cartita e o prajitura complicata, pentru reusita careia e musai sa cumparati premixul unei firme celebre. Nu este deloc asa! Este o prajitura care se face destul de rapid si de usor si e de mare efect in randul copiilor. Ma rog, sa va spun un secret: eu am facut-o pentru adulti si s-au amuzat si ei destul de tare de aspectul prajiturii :P! Cat despre gust, va garantez ca e mult mai buna varianta facuta in casa. Secretul? Banane bine coapte, o crema parfumata si o frisca destul de “batoasa”.
Daca va grabiti foarte tare si nu aveti timp sa pregatiti crema diplomat, puteti pune doar frisca (amestecata insa cu putina gelatina pentru a ramane tare si a nu-si lasa zeama). Frisca simpla sau amestecata cu bucatele de ciocolata neagra, dupa preferinta. Pentru un gust mai bogat, eu am mers de data aceasta pe doua straturi: unul de crema diplomat (crema patiserie amestecata cu frisca) si unul de frisca. Evident, peste un strat generos de banane. A rezultat o prajitura usoara, potrivit de dulce si cu o textura interesanta. Referitor la smantana pentru frisca, eu am folosit acum o smantana proaspata indulcita. Cum nu mi s-a parut suficient de dulce, i-am adaugat putin zahar pudra. Daca folositi smantana pentru frisca neindulcita, va trebui insa sa puneti mai mult zahar. Si, nu ar strica sa puneti si ceva zahar vanilinat, pentru un plus de aroma. Orientati-va, asadar, in functie de smantana folosita. Un ultim amanunt: luati in calcul ca prajitura trebuie sa stea macar vreo doua ore la frigider inainte de a o taia.
Ingrediente (pentru 10 portii):
– oua 5 buc.
– faina 150 g
– zahar tos 175 g
– praf de copt 2 lingurite
– cacao neagra 1 lingura cu varf (20 g)
– banane 6 buc. (600 g, fara coaja)
– lapte integral 200 ml
– faina de porumb (maizena) 25 g
– zahar vanilinat 1 pliculet + eventual pentru frisca 2 pliculete
– smantana pentru frisca 400 ml
– gelatina 4 foi
– zahar pudra 60 g
Pentru blatul cu cacao: incingeti cuptorul la 190 grade Celsius si tapetati cu hartie de copt o forma de tort cu diametrul de 24 cm. Intr-un bol, amestecati faina cernuta cu praful de copt si cacaoa neagra. Separati 3 oua, avand grija sa puneti albusurile intr-un castron perfect degresat si uscat. Bateti albusurile pana cand obtineti o spuma destul de batoasa. Incorporati treptat 125 g zahar tos si veti obtine o bezea lucioasa si densa. Puneti, unul cate unul, galbenusurile, avand grija sa amestecati usor, cu o spatula. Incorporati, tot treptat, faina amestecata cu cacaoa. Veti obtine un aluat lucios si aerat. Turnati-l in forma de tort, nivelati si bagati in cuptorul incins. Lasati 20-25 de minute sau pana cand blatul trece testul scobitorii.
Pentru crema diplomat, incepeti prin a pregati crema patiserie: puneti laptele la incalzit, iar intr-un castron bateti cele 2 oua cu 50 g zahar tos si pliculetul de zahar vanilinat. Adaugati faina de porumb, iar apoi incorporati, putin cate putin, laptele fierbinte. Turnati amestecul intr-o craticioara cu fund dublu si puneti-l pe foc. Amestecand continuu, lasati pana cand se intareste crema. In paralel, puneti la inmuiat in apa rece 2 foi de gelatina. Luati crema de pe foc, omogenizati-o si puneti peste ea foile de gelatina. Omogenizati iar. Intr-un bol inalt, bateti 200 ml smantana pentru frisca. Evident, aveti grija ca smantana sa fie foarte bine racita (minimum 6 ore de stat in frigider)! Cand incepe sa se formeze frisca, puneti un pliculet de zahar vanilinat si 20 g zahar pudra (v-am spus ca mie nu mi s-a parut suficient de dulce frisca). Incorporati frisca obtinuta in crema patiserie calduta (daca o raciti total, va fi greu sa obtineti o crema diplomat perfect omogena). Bateti si restul de smantana, adaugandu-i 40 g zahar pudra si, eventual, un pliculet de zahar vanilinat. Inmuiati in apa rece si celelalte 2 foi de gelatina, dizolvati-le apoi pe foc mic (atentie, sa nu fiarba cumva!!!) si puneti-le in frisca.
Cand blatul s-a racit, taiati-i partea superioara, astfel incat sa ramana o baza de 4-5 cm. Puneti blatul pe un platou si, cu ajutorul unei linguri, scobiti-l superficial si puneti deoparte firimiturile rezultate. Maruntiti si partea taiata (eventual cu ajutorul tocatorului de la blender). Decojiti bananele si taiati-le in doua, pe lungime. Asezati-le in lacasul format in blat, avand grija sa le suprapuneti spre centru.
Asezati peste banane crema diplomat astfel incat spre margine sa aveti un strat mai subtire, iar spre centru, unul mai gros. Procedati la fel cu frisca. Ar trebui sa aveti, in final, ca o cupola. Asezati peste frisca, prin presare, firimiturile obtinute anterior. Imbracati “musuroiul” in folie alimentara si presati usor. Bagati la rece, avand grija ca prajitura sa fie bine acoperita (sa nu se usuce prea tare).
Dupa macar doua ore de tinut la rece, serviti prajitura taind-o ca pe un tort.
Calorii: 223 kcal / 100 g (sau 401 kcal / portia).
Tare bine arata!
daca nu am faina de porumb mai pot face prajitura? pot inlocui cu ceva acel produs? sau maresc cantitatea de faina?
Foarte frumos a iesit, si cu siguranta e super delicioasa, nu se poate compara cu cea din magazin!
@ Iosif, multumesc frumos :).
@ Gen, poti inlocui faina de porumb cu faina de grau (singurul efect va fi asupra texturii cremei, care isi pierde din finete). Poti insa gasi faina / amidon de porumb in marile magazine (Gustin sau Maizena). Spor la pregatiri!
@ Poliana, clar nu se compara, lipsindu-i E-urile si potentiatorii de gust. Ca multe alte preparate mai sanatoase si mai bune decat cele la cutie, necesita doar ceva mai multa munca :). Iti urez o zi frumoasa in continuare!
Salut, foarte buna prajitura. La mine a iesit blatul cam tare si mi s -a parut ca are nevoie sa fie insiropat. In rest, e buna.
Ana, poate a stat cam mult in cuptor si s-a uscat un pic. Cred, insa, ca ar merge si insiropat, daca vrei. Un sirop din apa si zahar, eventual cu un pic de lichior de banane, daca ai :).
Buna, intrebarea mea e daca pot sa obtin o prajitura consistenta si fara frisca, doar cu crema de patiserie?
@ Gabi, scuze pentru intarzierea raspunsului, dar WordPress-ul mi-a cam jucat feste in ultimul timp in ceea ce priveste mesajele :(. Poti pune doar crema patiserie, dar vei obtine o alta consistenta (mai densa), dat fiind ca frisca ii confera prajiturii lejeritate. Un An Nou minunat iti doresc!
Buna, vreau sa spun ca am preparat aceasta prajitura si chiar a iesit frumos! Ma bucur ca se poate face fara acel mix pentru blat si crema, fara sa mai cheltuiesc banii aiurea. E asa de buna!! MULTUMESC!
@ Alex, cu multa placere :). Ma bucur ca v-a placut prajitura. Mixurile de tot felul te scutesc, aparent, de munca, dar contin tot felul de E-uri. Deci, nu strica sa le evitam.