Fac ce fac si ajung tot la curcan. O rulada din piept de curcan, de data aceasta, invelita in bacon si cu un “miez” seducator de afumatura, muguri de pin si ceapa, parfumat cu salvie si coaja de lamaie. Apoi, totul vine imbracat intr-un sos matasos din vin alb, supa si smantana. Delicios si relativ lejer, asa cum sunt, de altfel, multe preparate din bucataria italieneasca. Daca pregatiti rulada pentru o masa festiva, va garantez ca musafirii vor fi impresionati. Cel putin, la mine asa a fost :). Am preparat-o imediat dupa Revelion, dar s-ar fi potrivit de minune in meniul special dintre ani (puneti-i, deci, un semn de aducere aminte).
In ceea ce priveste pregatirea, mai anevoioasa este partea cu infasuratul ruladei in bacon si cu legarea ei, etapa la care v-ar fi de mare folos inca o pereche de maini. Pentru infasurat, incercati sa gasiti un bacon crud-afumat (nu fiert) si fara sorici (pentru a putea rula mai usor). De asemenea, va sunt de folos felii subtiri si lungi. Pentru interior, puteti insa utiliza si kaizer sau ce afumatura doriti voi, atata timp cat nu are prea multa grasime. In ceea ce priveste garnitura, eu am preferat varianta unui piure de cartofi simplu, dar ar merge si niste cartofi natur sau cartofi rumeni la cuptor. Reteta este preluata din revista BBC Good Food.
Ingrediente (pentru 6-8 portii):
– piept de curcan 1,3 kg
– bacon 20 felii + 200 g
– unt 25 g
– ceapa 2 buc. mari (210 g)
– muguri de pin 50 g
– usturoi 4 catei mari (18 g)
– coaja rasa de la 2 lamai
– salvie uscata 1 lingura
– patrunjel 2 legaturi
– pesmet 50 g
– ou 1 buc.
– ulei de masline 1 lingura
– vin alb sec 300 ml
– supa de pui 300 ml (facuta in casa ori din cub)
– smantana lichida (30% grasime) 150 ml
– sare, piper macinat
Pentru umplutura ruladei: incingeti uleiul de masline si untul intr-o tigaie mare. Caliti ceapa felii si, cand a devenit translucida, adaugati usturoiul trecut prin presa. Scoateti ceapa intr-un bol. In aceeasi tigaie, fara a pune suplimentar grasime, caliti cele 200 g bacon, taiate bucatele. Adaugati mugurii de pin si salvia uscata. Lasati inca un minut dupa care opriti focul.
Puneti baconul si mugurii de pin peste ceapa calita. Adaugati o legatura de patrunjel tocata si coaja rasa de lamaie. Amestecati apoi cu pesmetul, oul, un praf de sare (nu prea mult pentru ca baconul este si el sarat) si piper macinat.
Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Pe un tocator, taiati pieptul de curcan astfel incat sa-l “desfaceti” ca o carte (nu se taie total, ci doar partial). Bateti-l apoi cu un ciocan pentru snitele pana cand obtineti un dreptunghi cu grosime uniforma de circa 1 cm. Asezati feliile de bacon astfel incat sa aveti ca o impletitura. Asezati deasupra pieptul de curcan, dupa care puneti, pe una din marginile pieptului umplutura. Rulati cu grija, cat puteti de strans, pieptul de curcan. Infasurati apoi cu feliile de bacon si legati cu sfoara de bucatarie (“sfoara” speciala, care rezista la temperaturi inalte). Mutati usor rulada intr-o tava si acoperiti tava cu folie de aluminiu. Bagati-o in cuptor si lasati-o 1 ora – 1 ora si un sfert (in functie si de grosimea ruladei). Indepartati apoi folia si mai lasati-o 20 de minute, cat sa se rumeneasca un pic baconul.
Scoateti apoi rulada pe un platou si pastrati-o la cald cat timp pregatiti sosul de vin si smantana: intr-o tigaie, puneti sosul adunat in tava si vinul alb. Lasati sa scada, pe foc mic, pana aproape ca se injumatateste. Intre timp, pregatiti supa de pui din cub concentrat (in cazul in care nu ati preparat-o in casa, pe indelete). Puneti supa peste sos si lasati iar sa scada. Adaugati apoi smantana lichida si lasati iar sa scada pana cand obtineti un sos cremos si destul de concentrat. Opriti focul, puneti-i piper macinat (in principiu, are suficienta sare de la cub) si patrunjel verde tocat.
Indepartati sfoara in care a fost infasurata rulada. Turnati peste rulada sosul de vin si smantana si serviti imediat, cu garnitura aleasa.
Calorii: 303 kcal / 100 g.
Felicitari pentru blog,savurez tot ce faci,si ma bucur ca romancutele nostre nu uita sa fie si gospodine desavarsite.Iti urez sa fi sanatoasa si sa ne incanti multi ani cu multe preparate.M-ar interesa sa stiu daca la rulada asta de curcan,cand ai pus-o in tava ai adugat apa sau vin,ma refer la preparare,nu la sos .Te sarut si-ti urez multa sanatate si inspiratie.
Gianina, multumesc pentru cuvintele frumoase si pentru urari :). Iti doresc si tie multa sanatate si numai bucurii! Cat despre intrebare, sper sa nu vina tarziu raspunsul: nu am pus in tava nici apa, nici vin. Acoperind bine de tot rulada si tava, sucul lasat de carne nu se evapora. Spor la bucatarit!
[…] branza albastra si nuci pecan, invelita in jambon, Rulada de pui cu jambon, ciuperci si cascaval, Rulada de curcan cu bacon, muguri de pin si sos de vin sau Rulada de porc cu ricotta si rosii uscate in […]