Dupa mesele incarcate de sarbatori, nu ar strica sa trecem pe preparate mai usoare, cu mai putine grasimi, cu mai multe legume, cu peste, pui sau curcan. Iar salata pe care v-o propun astazi corespunde din plin acestor cerinte, presupunand peste afumat (macrou mai precis), cartofi, mere si salata verde, legate intre ele de un sos cu smantana, lamaie si hrean. Simplu de pregatit, dar sanatos si gustos. Salata se poate pregati dinainte, daca vreti sa o introduceti intr-un meniu festiv, cu mentiunea ca salata verde trebuie adaugata inaintea servirii pentru a nu se inmuia prea tare.
De data aceasta, am folosit un sos de hrean cu maioneza cumparat din magazin, dar nu pot spune ca m-a impresionat (continea hrean doar vreo 50%, iar per ansamblu gustul era destul de dulceag). Prin urmare, mi-am propus ca data urmatoare fie sa folosesc niste sos de hrean productie proprie, fie sa incerc o combinatie cu wasabi (hreanul japonez). Cat despre peste, puteti utiliza si alt fel de peste afumat (precum hering sau pastrav). De asemenea, puteti lua file, ca sa scapati de scos oasele (doar ca pestele va fi mai putin suculent).
Daca va place combinatia de cartofi-peste afumat, incercati si Salata de cartofi cu peste afumat si sfecla rosie si Salata calda de cartofi cu somon afumat si vinegreta.
Ingrediente (pentru 8 portii):
– cartofi 1,1 kg (curatati)
– mere 5 buc. (650 g necuratate)
– macrou afumat 2 buc. (450 g)
– salata verde 250 g
– ulei de masline 3 linguri
– sos de hrean cu maioneza 2 linguri (80 g) !! ajustati in functie de cat de iute va place
– smantana proaspata (minimum 20% grasime) 300 g
– sucul de la o lamaie
– sare, piper macinat
Taiati cartofii cuburi de dimensiuni egale si puneti-i la fiert. Intre timp, extrageti carnea pestelui, indepartand pielea si oasele. Amestecati intr-un bol smantana cu sosul de hrean, un praf de sare si piper macinat. Cand cartofii au fiert, scurgeti-i de apa si lasati-i sa se raceasca un pic. Puneti-i intr-un castron, impreuna cu bucatelele de peste afumat si uleiul de masline. Amestecati usor, dupa care lasati-i sa se raceasca de tot. Intre timp, curatati merele de coaja, cotor si seminte si taiati-le cubulete. Pe masura ce le taiati, stropiti-le cu suc de lamaie pentru a nu se oxida. Turnati peste cartofi sosul de smantana si hrean. Amestecati usor si adaugati cubuletele de mere.
Daca nu dureaza mai mult de 30 de minute pana cand serviti salata, puneti si salata verde (spalata, scursa de apa si rupta fasii). Amestecati usor, gustati si potriviti de sare si de piper. Pana in momentul servirii, pastrati salata la rece.