Un desert destinat iubitorilor de ciocolata, usor de pregatit, fara ingrediente sofisticate, dar de efect. Adica, un desert tocmai bun pentru a se afla pe masa de Revelion si, credeti-ma, daca-l veti incerca, va veti da seama ca chiar nu merita sa cumparati cine stie ce tort din comert, cu cremele acelea “dubioase”, batoase de parca sunt din plastic si aproape fara gust. Iar daca luam in calcul si ca tortul se poate pregati in circa o ora, chiar avem solutia ideala pentru o masa festiva. Cu o conditie: sa se consume in cantitati moderate deoarece, ca orice desert cu ciocolata, are un numar considerabil de calorii si pica destul de greu, mai ales la finalul unei mese cu multe feluri de mancare :P. Fata de alte torturi, acesta nu presupune faina, dar compenseaza la capitolul unt. Deh, nu poti sa le ai pe toate, nu?
Cand va planificati pregatirea acestui tort, luati in considerare ca, pentru maximum de gust, are nevoie sa stea cateva ore bune la frigider, ideal chiar de pe o zi pe alta. De asemenea, trebuie sa aveti grija la ciocolata, sa fie una neagra si de buna calitate. Cat despre frisca destinata ornarii, eu am incercat acum o smantana proaspata indulcita (se vede marca in poza), careia i-am mai pus un pic de zahar pudra (nu mi s-a parut suficient de dulce) si i-am adaugat un pliculet de intaritor (pentru ca frisca sa fie cat trebuie de batoasa pentru a fi pusa cu spritul si pentru a nu se inmuia prea repede). Puteti folosi insa si smantana din aceea la cutie, doar sa aveti grija in cazul in care este neindulcita sa-i puneti zahar pudra cat trebuie. Un ultim amanunt: eu am folosit o forma de tort mica, de 18 cm diametru, iar tortul a avut in final, dupa ornarea cu frisca, 850 g.
Ingrediente (pentru 8 portii):
– ciocolata neagra 225 g
– unt (80% grasime) 150 g !!! adus la temperatura camerei
– oua 3 buc. mari sau 4 buc. mici (230 g)
– zahar tos 110 g
– rom 2 linguri
– cacao neagra 1 lingurita cu varf
– smantana indulcita pentru frisca 200 g
– zahar vanilinat 1 pliculet
– intaritor pentru frisca 1 pliculet
– zahar pudra 20 g
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Tapetati cu hartie de copt o forma de tort mica (18 cm). Merge si cu o oala de acelasi diametru daca nu aveti forma de tort! Puneti intr-un bol, in baie de abur, untul si ciocolata, bucatele. Atentie, apa care clocoteste NU trebuie sa atinga bolul! Amestecati pana cand se topeste ciocolata si ati obtinut o compozitie omogena. Luati bolul din baia de abur si adaugati in ciocolata topita romul. Separat, intr-un castron inalt, bateti ouale cu zaharul tos, pana cand se topeste zaharul si ati obtinut ca o spuma galbuie. Incorporati treptat amestecul de ciocolata si unt.
Turnati compozitia in forma de tort si bagati in cuptorul incins. Lasati 35-40 de minute, timp in care compozitia va creste frumos si va forma deasupra ca o crusta. Opriti cuptorul si lasati tortul sa se raceasca inauntru, cu usa intredeschisa. Cand s-a racit total, acoperiti cu o folie alimentara si bagati in frigider pentru cateva ore. Cand se raceste, tortul va “cadea”. Este firesc, asa ca nu va impacientati :P.
Cand vreti sa serviti tortul, bateti smantana rece cu mixerul la turatie maxima. Dupa aproape 2 minute, cand incepe sa se formeze frisca, adaugati zaharul vanilinat, zaharul pudra si pliculetul de intaritor. Mixati inca un minut. Scoateti tortul din forma si pudrati-l cu cacao. Taiati in felii si decorati cu frisca.
Calorii: 467 kcal / 100 g (sau 502 kcal / portia).
ce bine arata!!!
Multumesc, Mirela, pentru apreciere! Cred ca se putea orna si mai frumos, dar nu prea am avut timp sa-mi bat capul :P.
wow!!! este desertul perfect pentru mine 😉
Ma bucur mult sa aud asta, Paula :). O zi minunata iti doresc!
Buna! Suna bine reteta, arata delicios, insa ma intereseaza consistenta… este usor umeda sau uscata???
AvL, scuze pentru intarzierea uriasa a raspunsului, dar din motive care-mi scapa WordPress-ul mi-a marcat comentariul tau drept spam si era cat pe ce sa-l sterg. Scuze. Revenind la intrebare, consistenta este usor umeda dupa ce sta timpul indicat la rece. Sper sa-ti placa tortul daca-l incerci :).
Multumesc! L-am incercat, este excelent. Pentru “dependentii” de ciocolata este perfect…
Putem sa inlocuim romul cu esenta de rom? Cat? Mersi 🙂
Geezer, poti inlocui romul (bautura) cu esenta de rom, dar nu va fi acelasi lucru. Bautura nu are doar scopul de a parfuma, ci da si un plus de gust. O varianta mai buna, daca nu ai rom bautura, ar fi sa pui cognac si esenta de rom (o lingurita). Spor si astept sa-mi spui cum ti-a iesit :)!
Gata, l-am facut. Recunosc ca n-am respectat continutul de cacao din ciocolata (72%)si ca a lipsit romul, dar e excelent 🙂
Cred ca va deveni prajitura mea preferata.
Ma bucur nespus ca ti-a placut. Te invit sa incerci si alte retete de pe blog si astept impresiile. O seara placuta si linistita!
[…] mai propus si alte torturi de sau cu ciocolata (Tortul trufa sau Tortul Sacher, doar doua dintre ele), dar cel de astazi este diferit. Fata de Tortul […]