Garnitura de legume in straturi sau “placinta” taraneasca englezeasca in varianta vegetariana

Reteta de garnitura de legume in straturi sau "placinta" taraneasca englezeasca (cottage pie vegetariana)

Dupa cum v-am mai spus, pentru masa de Revelion eu prefer carnea de curcan, ca o binevenita variatie la “porcariile” de Craciun. Iar de data aceasta, am mers pe o combinatie de Pulpe de curcan dulci-picante la cuptor (cu sweet chilli si cimbru) cu o garnitura de legume in straturi. Reteta de friptura de curcan vine maine, asa ca astazi vorbim un pic despre garnitura de legume. Este, de fapt, varianta vegetariana a cunoscutei “placinte” taranesti englezesti (cottage pie sau shepherd’s pie). Veche de pe la 1791, aceasta “placinta” presupunea carne (“resturi” de friptura, de regula) acoperita cu un strat de piure de cartofi. In timp, au aparut numeroase variante: cu sunca si carne de curcan, in loc de vita, cu peste sau doar cu legume (cu linte ori naut). Preparate similare exista si in alte tari, precum Franta (cunoscutul Hachis Parmentier), Rusia, Brazilia, Iordania, Siria sau Liban.

Eu am optat pentru varianta vegetariana, cu radacinoase (telina si morcov), linte, ciuperci si piure de cartofi, iar pe deasupra am presarat niste branza Cedar rasa. Totul parfumat cu foi de dafin si cimbru, ca sa se “asorteze” cu pulpele de curcan la cuptor. Garnitura poate fi pregatita dinainte, in cazul unei mese festive, iar la momentul potrivit doar o incalziti in cuptor. Reteta este adaptata dupa revista BBC Good Food.

Ingrediente (pentru 10 portii):
– morcov 2 buc. (130 g)
– telina 1/2 buc. mare (350 g)
– usturoi 4 catei mari (12 g)
– ciuperci 200 g
– linte 250 g
– cartofi 1 kg
– ceapa 1 buc. mare (135 g)
– vin rosu 50 ml
– supa de legume 800 ml (facuta in casa ori dintr-un cub concentrat si jumatate)
– lapte 50 ml
– unt 70 g
– branza Cedar rasa 60 g
– dafin 2 foi
– cimbru uscat 1 lingurita cu varf
– rosii pasate 70 g
– sare, piper macinat

Reteta de garnitura de legume in straturi sau "placinta" taraneasca englezeasca (cottage pie vegetariana)

Pregatiti supa de legume si pastrati-o calda. Taiati morcovii si telina (curatate si spalate, evident) in cuburi mici (cam 0,5 cm latura). Incingeti 25 g unt intr-o tigaie mare sau o cratita si caliti ceapa (feliute). Cand ceapa devine translucida, adaugati usturoiul trecut prin presa. Puneti, apoi, radacinoasele si caliti inca vreo 10 minute (la foc mic, amestecand des). Adaugati lintea (spalata si scursa de apa).

Reteta de garnitura de legume in straturi sau "placinta" taraneasca englezeasca (cottage pie vegetariana)Reteta de garnitura de legume in straturi sau "placinta" taraneasca englezeasca (cottage pie vegetariana)

Turnati vinul rosu si supa, puneti dafinul si cimbrul uscat. Aduceti la punctul de fierbere si lasati sa fiarba inabusit pana cand se patrunde lintea (in functie de tipul acesteia, dureaza intre 30 si 45 de minute). Cand vedeti ca lintea a inceput sa se inmoaie, adaugati ciupercile (curatate, eventual spalate, taiate felii). Puneti si pasta de rosii, potriviti de sare si de piper. In paralel, pregatiti piureul de cartofi (puneti cartofii curatati si taiati cuburi egale in apa rece, ii fierbeti pana cand s-au patruns, ii scurgeti de apa si ii pasati impreuna cu restul de unt – 45 g – si cu laptele). Potriviti piureul de cartofi de sare si piper. Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Distribuiti uniform sosul cu linte si radacinoase intr-un vas mare de Jena. Daca doriti, puteti asambla “placinta” si in vase individuale, de o portie!

Reteta de garnitura de legume in straturi sau "placinta" taraneasca englezeasca (cottage pie vegetariana)Reteta de garnitura de legume in straturi sau "placinta" taraneasca englezeasca (cottage pie vegetariana)

Distribuiti deasupra lintei, piureul de cartofi. Nivelati si presarati branza Cedar rasa. Bagati in cuptorul incins si lasati circa 30 de minute. La finalul timpului, branza se va fi transformat intr-o crusta aurie.

Reteta de garnitura de legume in straturi sau "placinta" taraneasca englezeasca (cottage pie vegetariana)Reteta de garnitura de legume in straturi sau "placinta" taraneasca englezeasca (cottage pie vegetariana)

Serviti “placinta” fierbinte, fie de sine statatoare, fie pe post de garnitura langa o friptura (merge de minune, de pilda, cu Pulpe de curcan dulci-picante, la cuptor).

Reteta de garnitura de legume in straturi sau "placinta" taraneasca englezeasca (cottage pie vegetariana)

Calorii: 105 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Garnitura de legume in straturi sau “placinta” taraneasca englezeasca in varianta vegetariana”

  1. […] v-am tentat cu interpretarea vegetariana a “Placintei” taranesti englezesti (cottage pie sau shepherd’s pie), v-am pomenit de Hachis Parmentier, varianta frantuzeasca a […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11