La Multi Ani! Sa aveti parte de un An Nou cu sanatate si noroc, cu multe bucurii si impliniri! Stiu ca urarile vin cu ceva intarziere dar, dupa cum stiti cei care urmariti si pagina de Facebook a blogului, sfarsitul anului 2012 a fost unul special si deosebit de incarcat, motiv pentru care nu am prea mai apucat nici sa postez noi retete, nici sa va urez cele cuvenite. Incet, incet, reintram insa in normal (sper :P)… Si incepem anul cu cateva retete restante, retete mai speciale, potrivite pentru o masa festiva, fie ea de Craciun, Revelion sau aniversare. Prima dintre ele este destinata unor musafiri mai pretentiosi, amatori de preparate frantuzesti: pungute din clatite umplute cu branza albastra, pere caramelizate si nuci.
Eu am testat doua feluri de branza: Roquefort si Paladin. Concluzia: faceti un efort si luati Roquefort! Se potriveste muuuult mai bine cu perele caramelizate si nucile (cealalta branza se “pierde” practic in combinatie). Pentru o masa festiva, pregatiti pungutele dinainte si le pastrati la rece, iar inainte de a le servi doar le bagati un pic in cuptor, pe un platou termorezistent si acoperite cu folie de aluminiu (pentru a nu se usca clatitele). Cat despre legarea pungutelor (operatiune de altfel un pic mai anevoioasa), eu le-am legat cu cozi de patrunjel. Ar fi aratat mai bine (si ar fi castigat si un pic de gust) daca le legam cu arpagic verde (chives), doar ca firele mele de arpagic s-au dovedit prea scurte pentru a tine punguta. Ar putea merge daca faceti niste clatite mai mici si nu in tigaie de 24 cm (cum am facut eu), dar atunci va trebui in mod clar sa calculati cate doua pungute la portie.
Ingrediente (pentru 8 buc.):
– oua 3 buc.
– faina 225 g
– lapte integral 500 ml
– ulei 3 linguri
– pere 4 buc. (600 g necuratate)
– unt 30 g
– zahar tos 1 lingura
– branza Roquefort 100 g + branza Paladin 100 g !!! altfel, doar Roquefort 200 g
– miez de nuca 40 g
– sare, piper
Pentru clatite, pregatiti un aluat, dupa indicatiile de AICI, din cele 3 oua, faina si lapte (500 ml). Adaugati un praf de sare si lasati aluatul sa se umfle, macar 30 de minute, in frigider. Intre timp, prajiti un pic miezul de nuca (in cuptor sau pe aragaz, intr-o craticioara de fonta). Cand s-au racit un pic miejii, frecati-i usor intre palme, pentru a indeparta din pielita aceea fina. Intr-un mojar sau cu un cutit, maruntiti-i un pic (nu trebuie sa fie pudra, dar nici sa ramana intregi). Curatati perele de coaja, cotor si samburi, taindu-le in jumatate si, apoi, in felii fine. Intr-o tigaie, topiti cele 30 g unt si puneti feliile de pere, impreuna cu zaharul tos. Amestecand usor, lasati-le pana se inmoaie si se caramelizeaza un pic zaharul.
Faceti clatitele intr-o tigaie special conceputa in acest scop (cu margine nu foarte inalta). Daca este nevoie, ungeti tigaia cu un pic de ulei inainte de a pune aluatul! Pe masura ce faceti clatitele, puneti-le unele peste altele pe o farfurie intinsa. Impartiti branzeturile (sau doar Roquefort-ul, daca folositi exclusiv din acesta) in 8 parti egale (25 g fiecare). Impartiti in parti egale si perele caramelizate. Luati, apoi, cate o clatita si asezati in centrul ei o portie de pere si una de branza (bucatele). Presarati miez de nuca si strangeti clatita sub forma unei pungute. Prindeti-o, dupa cum am spus, cu fire de arpagic verde sau tije de patrunjel.
Asezati pungutele pe un platou termorezistent. Inainte de a le servi, incingeti cuptorul la 180 grade Celsius si bagati-le pentru 15 minute, acoperite cu folie de aluminiu. La final, branza albastra se va inmuia usor si veti obtine o combinatie irezistibila cu perele si nucile.
La mine, pungutele nu au rezistat prea mult… Cat sa apuc sa fac o poza, doua :D.
Calorii: 275 kcal / 100 g (sau 402 kcal / portia).