Se apropie cu pasi repezi Craciunul si ar fi bine sa ne pregatim pentru a-l intampina pe Mosu’. Ma refer acum la prajiturelele de Craciun, care-l pot face pe Mosu’ sa ne lase mai multe cadouri sub bradul impodobit. Evident, daca am fost cuminti :P. Anul trecut, v-am tentat cu turta dulce, biscuiti de diferite feluri, cu muffin-uri si cupcake-uri, cu bezele trase in ciocolata si multe altele (vezi Seria prajiturelelor de Craciun), dar gama este departe de a fi epuizata. Asadar, o completam cu fursecuri cu stafide, biscuiti olandezi cu gem si ciocolata si foietaje cu migdale si caise. Despre prima reteta va vorbesc astazi, celelalte urmeaza…
Cui nu-i plac fursecurile cu stafide? Rotunjoare si plate, cu marginile maronii si cu stafidele itindu-se din aluatul fraged si parfumat, sunt genul de fursecuri din care tot iti vine sa mananci (mai ales daca nu conteaza numarul de calorii). Iar cand veti vedea cat de usor se pregatesc aceste minunatii dulci, tare mi-e ca nu veti mai cumpara prea curand din cofetarie fursecuri cu stafide :). Mai trebuie sa stiti ca din cantitatile de mai jos mi-au iesit cam 20 de fursecuri (aproximativ 400 g).
Ingrediente:
– unt (80-82% grasime) 110 g !!! la temperatura camerei
– zahar tos 100 g
– oua 2 buc.
– faina 125 g
– esenta de vanilie 1/2 fiola
– esenta de rom 1/2 fiola
– stafide 50 g
Puneti stafidele intr-un bol impreuna cu esenta de rom si 2 linguri de apa calda. Lasati-le sa se umfle macar 30 de minute. Daca aveti timp, puneti-le cu cateva zile in avans la umflat (fie in rom bautura, fie in apa cu esenta). Scurgeti apoi stafidele bine. Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius si ungeti cu unt o tava de aragaz. Mixati untul cu zaharul tos pana se topeste zaharul si obtineti ca o spuma. Incorporati, unul cate unul, ouale. Atentie, nu puneti al doilea ou pana cand primul nu s-a integrat perfect in compozitie! Adaugati faina cernuta si esenta de vanilie. Puneti si stafidele scurse. Cu o lingurita, puneti gramajoare de aluat in tava unsa. Lasati spatiu intre gramajoare pentru ca aluatul se “intinde” in cuptor!
Bagati in cuptorul incins si lasati cam 15 minute. Atentie, verificati des fursecurile in ultima perioada de stat in cuptor pentru a nu se arde la fund! Fursecurile sunt facute cand se formeaza pe margine o subtire bordura maronie. Lasati-le sa se raceasca inainte de a le scoate din tava.
Calorii: 490 kcal / 100 g.
Delicioase!!! Imi place tare mult ca s-au modelat asa frumos la copt!
Da, ies foarte dragute la copt, Paula. Un pic mai mari decat cele de la cofetarie, dar delicioase!