Stiti deja ca in meniul nostru carnea de porc apare ceva mai rar decat inaripatele, dovada stand si proportia dintre retetele cu pui sau curcan (aproape 100, in acest moment) si cele cu porc (putin peste 40). De altfel, ca sa fiu sincera, imi indrept atentia spre galantarul cu porc in special cand avem musafiri, constienta fiind ca pentru foarte multi porcul reprezinta “cea mai buna leguma” :P. Exista insa, normal, si exceptii, iar una dintre ele se numeste “coaste de porc”. Pe primul loc sunt cele afumate, facute pur si simplu la gratar (afara, pe carbuni, cand se poate) sau in cuptor (daca vremea nu permite), chiar daca nu este acelasi lucru. Si mai imi plac mult coastele in varianta americana, lipicioase, invelite intr-un sos dens afumat, dulceag si picant. Adica, de genul a ceea ce va propun astazi.
Pregatirea in sine a coastelor nu este nici complicata si nici nu dureaza mult, doar sa luati in considerare ca este bine ca ele sa stea la marinat de pe o zi pe alta, pentru ca aromele sa patrunda in carne. Evident ca, daca veti pregati reteta in perioada verii, este indicat sa folositi un gratar cu carbuni, in aer liber, in locul cuptorului. Mai trebuie sa stiti ca eu am pus 6 coaste (circa 700 g), dar sosul care rezulta ajunge lejer pentru vreo 9-10 buc. Cat despre garnitura, eu am “asortat” coastelor Piureul de cartofi cu telina de care v-am vorbit ieri.
Ingrediente (pentru 2 portii):
– coaste de porc 6 buc. (700 g)
– ceapa 1 buc. medie (115 g)
– usturoi 3 catei mari (9 g)
– ketchup 5 linguri (125 g)
– sos HP 3 linguri (50 ml)
– sos sweet chilli 3 linguri (50 ml)
– zahar brun 2 linguri (30 g)
– sos de soia 2 linguri (35 ml)
– mustar 1 lingura cu varf (25 g)
– boia de ardei iute 1/2 lingurita
– ghimbir pudra 1 lingurita rasa
– sos tabasco (cateva picaturi, dupa gust)
– ulei 1 lingura
– piper macinat
Intr-o tigaie, incingeti uleiul si caliti ceapa (taiata marunt) si usturoiul (trecut prin presa). Cand ceapa a devenit translucida, puneti ketchupul, sosul HP si sosul sweet chilli, precum si boiaua de ardei, zaharul brun si ghimbirul pudra. Puneti si 4 linguri de apa si amestecati bine. Adaugati mustarul, sosul de soia si un pic de piper. Omogenizati iar si gustati. Daca doriti sa fie si mai picant, puneti cateva picaturi de tabasco. Dati focul mic si lasati sosul sa fiarba inabusit circa 10 minute, timp in care se concentreaza si se inchide la culoare. Opriti focul si impartiti sosul in doua.
Cand s-a racit sosul, folositi una din parti pentru a unge foarte bine coastele. Pe masura ce le-ati uns, infasurati-le individual in bucati de folie de aluminiu. Aveti grija sa le impachetati bine pentru ca in timpul statului in cuptor sa nu aiba pe unde iesi aburul sau curge marinada! Bagati coastele in frigider pana a doua zi. Lasati-le apoi sa ajunga la temperatura camerei inainte de a le baga in cuptor. Incingeti cuptorul la 170 grade Celsius. Asezati coastele invelite in folie intr-o tava si bagati-le in cuptor. Lasati-le 1 ora – 1 ora si jumatate (in functie si de cat de groase sunt coastele). Indepartati-le cu grija folia si puneti-le intr-un vas de Jena. “Imbaiati-le” in sosul pus deoparte (adus, intre timp, la temperatura camerei). Bagati-le inapoi in cuptor si mai lasati-le 30-40 de minute. Daca vreti sa prinda ca o crusta deasupra, puneti mai putin sos peste coaste si dati-le cateva minute la grill (circa 5 minute pe fiecare parte).
Serviti coastele imediat, eventual cu Piure de cartofi cu telina si o halba de bere buna :).