Chiar daca este iarna si frig si s-a limitat drastic gama de legume avute la dispozitie, putem gasi, cu un pic de imaginatie, metode de a introduce in meniu cat mai multe legume si vitaminele corespunzatoare lor. Nu am sa va vorbesc de salate, ci am sa ma refer iar la “banalul” piure de cartofi. Este genul de garnitura care merge langa tot felul de fripturi (la gratar sau cu sos), nu e deloc costisitor si, cu minim efort, poate capata noi si surprinzatoare valente. V-am tentat pana acum cu Piure de cartofi cu lapte batut, lamaie si arpagic verde, Piure de cartofi cu sos pesto, Piure de cartofi cu lapte batut, usturoi si patrunjel, Piure irlandez cu varza si praz si, respectiv, Piure de cartofi cu morcov. Astazi, este randul unui piure cu telina (radacina si tije), care a acompaniat perfect niste Coaste de porc lipicioase si picante.
Cand este sezonul, puteti pune tije de telina obisnuite. Altfel, gasiti tot timpul anului “apio”, varianta aceea de telina cu tulpini groase, lungi si fragede. Taiate marunt si puse in piure, tijele confera prospetime si o textura foarte interesanta garniturii.
Ingrediente (pentru 4 portii):
– cartofi 4 buc. medii (800 g)
– radacina de telina 1/2 buc. (215 g)
– tije de telina 4 buc. (130 g)
– smantana lichida 100 ml
– unt 50 g
– sare, piper alb macinat
Taiati cartofii curatati in cuburi de dimensiuni cat mai egale. Taiati si radacina de telina cubulete (mai mici decat cartofii). Puneti legumele la fiert intr-o oala cu apa rece. Cand s-au patruns bine, scurgeti-le de apa. Puneti-le inapoi in oala, impreuna cu untul, o lingurita de sare, piper alb macinat si smantana lichida. Pasati foarte bine (pentru un piure fin, puteti folosi blenderul). Taiati marunt tijele de telina (cu tot cu frunze) si puneti-le in piure.
Amestecati si serviti imediat.
Calorii: 103 kcal / 100 g.
[…] ajunge lejer pentru vreo 9-10 buc. Cat despre garnitura, eu am “asortat” coastelor Piureul de cartofi cu telina de care v-am vorbit […]