Cand am decis sa pregatesc aceasta salata pentru mesele dedicate Sfintilor Andrei si Nicolae, am avut inima stransa ca nu va avea succes si ca va ramane pe masa. Nu de alta dar, in general, rudele si prietenii nu se prea omoara dupa salate (mai ales daca exista alternativa carnoasa :P). Ei bine, am avut o mare surpriza: nu doar ca nu a ramas pe masa salata, ci a disparut prima, fiind principala atractie din capitolul aperitive & antreuri. Daca o veti pregati, veti intelege de ce. Este delicioasa, senzationala prin amestecul de gusturi si texturi. Inutil a mai spune ca este si hranitoare si sanatoasa!
Se pregateste usor si o puteti chiar monta pe platouri, urmand ca inainte de a o duce pe masa sa-i turnati sosul de rodie si dressingul. Da, ati inteles bine, rodia se regaseste in salata noastra in doua feluri: suc si seminte. Si, credeti-ma, este delicioasa, asa ca profitati din plin de rodiile care se gasesc in marile magazine. Cat despre salata verde, eu am preferat varianta “la punga” (gata de pus in farfurie) pentru a avea o paleta mai larga de gusturi. Daca preferati, merge si doar clasica salata verde, doar ca veti pierde la capitolul gust. Un ultim amanunt: din cantitatile de mai jos, eu am pregatit patru platouri mari cu salata (cam vreo 14 portii). Deci, ajustati cantitatile dupa nevoi!
Ingrediente:
– piept de pui fara piele si os 2 buc. medii (760 g)
– rodie 3 buc. mari (730 g)
– andive 4 buc. (500 g)
– salata Indivia Riccia 200 g
– salata mix 150 g
– arpagic verde 30 g
– migdale prajite 120 g
– suc de lamaie 4 linguri
– sare, piper macinat
Dressing-ul cu mustar si miere:
– mustar de Dijon 80 g
– mustar frantuzesc (cu boabe) 80 g
– miere 4 linguri (90 g)
– ulei de masline extravirgin 100 ml
– otet balsamic 2 linguri
– otet din vin alb 2 linguri
– sare, piper macinat
Taiati rodiile in jumatate. Stoarceti sucul din doua rodii (cu ajutorul storcatorului electric de citrice), iar din a treia rodie extrageti semintele. Curatati pieptul de pui de eventualele pielite si urme de grasime. Taiati-l in felii potrivite ca grosime si dati-l cu un praf de sare si de piper macinat. Incingeti o tigaie-gratar si rumeniti-l pe ambele parti. Scoateti pieptul de pui, acoperiti-l si lasati-l sa se raceasca. Maruntiti migdalele prajite cu un cutit. Daca vreti, le puteti curata de coaja prin oparire (eu le-am lasat cu totul).
Pe platouri mari, aranjati in straturi salata, incepand cu un strat de Indivia Riccia si cu unul de mix de salate. Desfaceti andivele in frunze (rupeti-le in jumatate pe cele mari) si, pe masura ce le puneti pe platouri, stropiti-le cu suc de lamaie (previne oxidarea andivelor). Presarati migdalele maruntite si semintele de rodie. Maruntiti arpagicul verde si distribuiti-l pe platouri. Asezati deasupra, ca ultim strat, feliile de piept de pui. Intr-un bol mai inalt, pregatiti dressing-ul cu mustar si miere: amestecati foarte bine cele doua feluri de mustar, mierea, otetul balsamic si otetul din vin alb. Mixand continuu, turnati uleiul de masline extravirgin. Veti obtine o vinegreta (o emulsie). Potriviti-o de sare si de piper.
Inainte de a servi salata musafirilor, turnati peste straturile deja aranjate sucul de rodie si vinegreta.
[…] poate servi ca umplutura pentru un sandwich gustos ori ca ingredient pentru diferite salate (gen Salata cu pui, andive, rodie & dressing cu mustar si miere, Salata cu pui si lipie coapta, Salata cu pui, rosii si dressing cu miere si mustar ori Salata […]