In functie de posibilitati si de numarul invitatilor pe care-i aveti, este bine ca meniul unei mese speciale sa cuprinda aperitive/antreuri cat mai variate. Adica, sa aveti, pe de o parte, si carne, si branza, si peste, si legume, iar pe de alta parte, atat aperitive reci, cat si aperitive calde. Iar la capitolul aperitive din/cu peste, o varianta eleganta si rafinata o reprezinta pateul de inspiratie frantuzeasca de care va vorbesc astazi. Combinand somonul proaspat, la gratar, cu somonul afumat si branza ricotta, veti obtine un real deliciu pe paine si, va garantez, ca toti musafirii vor fi cuceriti. Mai ales ca, fata de alte variante de pate, acesta poate fi considerat lejer (fara prea multa grasime si cu un numar mai mic de calorii). Nu de alta, dar NU contine deloc unt! Singurul inconvenient al acestui aperitiv il constituie pretul destul de piperat :(.
Ca si in cazul altor retete de care v-am vorbit in ultima vreme, precizez ca proportiile au fost calculate in cazul meu pentru vreo 14-15 portii (doua tartine de persoana), asa ca ajustati-le dupa necesitate. Apoi, mie mi s-a parut ca pateul de somon se potriveste mai bine pe felii de bagheta frantuzeasca proaspata, dar puteti merge si pe varianta de paine prajita sau, pur si simplu, sa puneti pateul pe felii de lamaie.
Alte retete de aperitiv cu peste, tocmai bune pentru mesele festive: Rulouri cu crema de branza si somon fume, Pasta de macrou afumat cu arpagic verde, Blinii cu smantana si somon afumat, Bruschette cu somon afumat si tzatziki, Pate de macrou afumat cu hrean si marar si Mini-eclere cu crema de branza si somon afumat.
Ingrediente:
– somon proaspat 1 file (500 g)
– somon afumat 200 g
– ricotta 150 g
– chimion macinat 1 lingurita
– boia de ardei dulce 1 lingurita
– patrunjel verde 1/2 legatura
– arpagic verde (chives) 30 g
– suc de lamaie 2-3 linguri
– sare, piper macinat
Presarati un pic de sare si de piper macinat pe fileul de somon (spalat si sters de apa, prin tamponare cu servete de hartie). Incingeti foarte bine o tigaie antiaderenta sau o tigaie-gratar si puneti somonul cu pielea in jos. Lasati-l la foc potrivit vreo 3-4 minute, dupa care intoarceti-l si lasati-l inca pe atat. Cand somonul s-a patruns (timpul depinde si de grosimea fileului), scoateti-l pe un tocator, acoperiti-l cu un capac si lasati-l vreo 15-20 de minute. Desfaceti pestele in fasii, indepartand pielea si eventualele oase ramase.
In transe, pasati cu blenderul somonul la gratar cu somonul afumat si ricotta. Puneti intr-un bol pasta densa rezultata si amestecati-o cu chimionul macinat si boiaua dulce. Daca pregatiti pateul in avans, este momentul sa-l bagati la frigider si sa-l lasati pana cu 2-3 ore inainte de momentul servirii. Cand se apropie momentul servirii, puneti si patrunjelul verde si arpagicul maruntite. Omogenizati, adaugati sucul de lamaie si potriviti gradul de acreala. Potriviti si de sare si de piper.
Serviti pateul, eventual, pe felii de bagheta si cu bucatele de lamaie.
Calorii: 258 kcal / 100 g.
Super faina ideea!
Multumesc frumos, Paula :).