Saptamana aceasta si saptamana viitoare, am sa va tentez cu diferite retete de salate, aperitive si fripturi potrivite pentru mese festive, cu mai multi invitati. Aceasta deoarece este o perioada de dubla sarbatoare in familia noastra (a fost Sf. Andrei si urmeaza Sf. Nicolae), asa ca se impun meniuri ceva mai speciale, pe care sa vi le impartasesc si voua. Apoi, ma gandesc ca retetele propuse v-ar putea inspira pentru mesele de sarbatori caci, deh, acuma vin Craciunul si Revelionul peste noi :). Incep seria retetelor cu o salata foarte gustoasa si usor de pregatit: salata de cartofi cu oua si sos de maioneza cu mustar.
Pentru un plus de prospetime si de parfum, dar si pentru o textura interesanta (amestec de cremos si crocant), adaugam si cateva tije de telina. Un alt secret care desavarseste gustul salatei se refera la folosirea mustarului de Dijon, acrisor si intepator. Cat despre maioneza, o puteti pregati foarte bine in casa, daca nu aveti interdictie la ouale crude :P. Apoi, daca vreti o salata mai lejera, puneti maioneza light. Daca numarul caloriilor nu conteaza (ceea ce e valabil, de obicei, la mesele festive), puneti o maioneza normala, pentru ca are mai mult gust. Un ultim detaliu: ca toate salatele care contin cartofi si aceasta este mai buna la cateva ore dupa ce a fost pregatita (chiar a doua zi), lucru care nu poate decat sa va avantajeze cand o preparati in avans pentru o masa cu mai multi invitati.
Ingrediente (pentru 8-10 portii):
– cartofi 1,2 kg
– oua 4 buc. mari (marime XXL) sau 6 buc. mici
– ceapa rosie 1 buc. mare (160 g)
– tije de telina 3 buc. (85 g)
– maioneza 150 g
– mustar de Dijon 2 lingurite cu varf (70 g)
– sare, piper proaspat rasnit
Spalati cartofii si puneti-i la fiert, cu tot cu coaja, in apa rece, intr-o oala mai mare. Puneti la fiert si ouale. Fierbeti-le tare (circa 8 minute). Cat fierb cartofii, pregatiti dressingul din maioneza si mustar de Dijon: amestecati maioneza cu mustarul, un praf de sare si piper proaspat rasnit. Cand cartofii au fiert, scurgeti-i de apa, lasati-i sa se raceasca si curatati-i de coaja. Taiati-i cuburi (de dimensiuni cat mai egale) si puneti-i intr-un bol mai mare. Amestecati-i cu ouale (curatate de coaja si taiate bucati), ceapa rosie (taiata bucatele) si tijele de telina (rondele subtiri). Puneti sosul si amestecati bine.
Potriviti de sare si de piper si bagati salata la rece pana in momentul servirii. La servire, ii puteti presara deasupra fie frunze de telina taiate marunt, fie patrunjel verde.
Calorii: 144 kcal / 100 g.
Arata grozav de bine, o pun pe lista de facut!!