
Nu stiu care este situatia voastra, dar eu ma pot incadra fara probleme in categoria “coffee addict”. Adica, a dependentilor de cafea. Nu sunt printre cei care beau nu stiu cate cesti de cafea pe zi, dar dimineata e musai sa inceapa cu o cana mare de cafea. Altfel, parca lipseste ceva toata ziua si “motoarele” functioneaza la capacitate redusa :P. Asa ca pot spune, cu mana pe inima, ca tema cu numarul cinci, Coffee Addict, a “Inspiration Food Marathon”, organizat de Electrolux, m-a nimerit din plin. Evident ca primul gand a fost sa raspund provocarii cu un desert, de la traditionalul si deliciosul Tiramisu la alte minunatii dulci. Apoi, insa, mi-am dat seama ca un adevarat dependent de cafea ar merge si mai departe: ar ingloba licoarea revigoranta intr-o mancare, aperitiv sau fel principal. Si, uite asa, mi-am adus aminte de “The Great Coffee Book”, o carte pe care am rasfoit-o virtual si din care am retinut o reteta de friptura de vita la cuptor, in sos bogat de cafea cu whiskey. Cum ar veni, o vita imbatata cu irish coffee :P.
Dupa cateva ore bune de stat in cuptor, in cafeaua cu whiskey si ierburi, vita devine frageda de ti se topeste in gura. Sosul rezultat, dens si cu o aroma puternica, desavarseste friptura de vita si o imbraca intr-un val matasos si apetisant. Dupa preferinta, friptura poate fi servita cu un piure de cartofi sau cu paste cu unt. Nu cred ca mai este nevoie sa va spun ca aceasta friptura de vita se potriveste perfect pentru o masa festiva, cu mai multi invitati, dat fiind ca se poate pregati linistit cu o zi inainte.
Ingrediente (pentru 6-8 portii):
– pulpa de vitel 1 buc. mare, de 2 kg
– cafea neagra si neindulcita 400 ml
– whiskey 80 ml
– faina de grau 50 g
– ulei vegetal 5 linguri
– ceapa 2 buc. medii (190 g)
– cimbru uscat 1 lingurita cu varf
– dafin 4 foi
– faina de porumb 1 lingurita cu varf
– unt 25 g
– sare, piper macinat
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Intr-o farfurie intinsa, mare, amestecati faina de grau cu sare si piper macinat. Dati prin faina bucata de pulpa (intreaga), curatata de eventualele urme de grasime si pielite. Incingeti uleiul intr-o cratita mare (de fonta si cu capac, de preferat). Puneti carnea si rumeniti-o un pic pe toate partile. Scoateti-o apoi pe o farfurie. In grasimea ramasa in cratita, caliti ceapa felii. Cand ceapa devine translucida, puneti foile de dafin, cimbrul uscat, cafeaua, jumatate din whiskey si 150 ml apa. Amestecati si aduceti la punctul de fierbere.
Asezati carnea inapoi in oala si, cu o lingura, puneti peste ea din sosul de cafea. Acoperiti cu un capac si bagati in cuptor. Lasati circa 3 ore si jumatate, avand grija sa mai turnati din sos peste carne, iar pe la jumatatea timpului sa intoarceti bucata de pulpa. La finalul timpului, vita ar trebui sa fie foarte frageda (daca o intepati cu o furculita, aceasta sa intre foarte usor). Scoateti carnea pe un platou si pastrati-o la cald. Scoateti foile de dafin din sos si pasati-l cu blenderul. Puneti-l inapoi in cratita si lasati-l sa scada la foc mic, circa 10 minute. Dizolvati faina de porumb in whiskey-ul ramas si turnati peste sos. Mai lasati sa fiarba vreo 5 minute (timp in care sosul se ingroasa si se inchide si mai tare la culoare), dupa care puneti untul si potriviti sosul de sare si de piper.
Taiati friptura in felii mai groase (cam 1,5 cm grosime) si turnati peste ele sos. Serviti cu piure de cartofi ori cu paste cu unt (taietei, spaghete, tagliatelle, etc.).
Si un prim-plan cu vedeta noastra…
Calorii: 189 kcal / 100 g.
Wow, grozava reteta!! Multa bafta!
Multumesc mult, Paula :). Sa fie! Iti urez o zi minunata!