Tortul printesei – tort cu crema de vanilie, frisca si martipan

Trebuie sa recunosc ca tema cu numarul patru a “Inspiration Food Marathon”, organizat de Electrolux, intitulata “Delicii suedeze”, m-a pus in incurcatura. Daca mai am o idee despre alte bucatarii (indiene, libaneze, thai, etc.), despre bucataria Tarilor Nordice, in general, si despre cea suedeza, in particular, nu stiu prea multe. De fapt, singurul contact l-am avut cu perisoarele suedeze de la Ikea :P, asa ca va imaginati dilema. Dupa o scurta documentare pe internet, mi-am zis insa ca trebuie sa incerc Tortul printesei, un tort traditional suedez, care am inteles ca poate fi gasit in orice cofetarie. Si, acum, dupa ce l-am executat, pot spune ca a fost o alegere foarte inspirata, deoarece m-a cucerit combinatia de blat pufos cu aroma de vanilie, crema de vanilie, frisca si martipan. Martipan verde, potrivit traditiei, iar ca decor e musai sa fie un trandafir din martipan rosu.

“Prinsesstårta”, cum se numeste desertul in suedeza, a fost inventat prin anii ’30 in onoarea printeselor Margaretha, Martha si Astrid. Daca tot l-am pregatit pentru prima data, mi-am zis sa incerc varianta de mini-torturi (inspirata de reteta gasita AICI), pentru ca mi s-au parut dragute si delicate. Evident ca se poate pregati si sub forma unui tort normal (adica mare), caz in care va va fi mai usor sa-l imbracati in martipan.

Pentru mini-torturi, eu am incercat doua metode: 1. plecand de la cupcake-uri, ca la un tort obisnuit (trei straturi de blat alternate cu crema, frisca, gem); 2. montat intr-un bol micut (tapetat cu folie alimentara, lasat la frigider si, apoi, rasturnat). Mi se pare ca varianta a doua, cea cu bolul, a iesit mai bine, pentru ca se pastreaza mai bine forma de cupola. Si, pentru ca am pomenit de gem, unele retete prevad un strat de gem de capsune, zmeura sau alte fructe de padure. Eu am pus gem de mure, pentru ca din acesta aveam in casa. Aaaa, sa nu uit: se recomanda ca tortul printesei sa fie consumat in aceeasi zi, pentru ca exista riscul sa se inmoaie martipanul (de la frisca) daca sta prea mult!

Ingrediente (pentru 5 portii):
Pentru blat (cupcake-uri):
– faina 85 g
– zahar pudra 50 g
– unt (82% grasime) 50 g !! la temperatura camerei
– ou 1 buc.
– lapte integral 4 linguri (60 ml)
– praf de copt 1 lingurita
– esenta de vanilie 1/2 fiola
– un praf de sare

Pentru crema de vanilie (crema patiserie):
– galbenusuri 2 buc.
– lapte integral 240 ml
– zahar tos 50 g
– faina de porumb 2 linguri (35 g)
– unt 15 g
– esenta de vanilie 1/2 fiola

Pentru sirop:
– apa 4 linguri (60 ml)
– zahar tos 30 g
– esenta de rom 1 lingurita

Pentru frisca:
– smantana lichida (minimum 30% grasime) 200 ml !! foarte bine racita
– zahar pudra 30 g
– esenta de vanilie 1/2 fiola
– intaritor frisca 1 pliculet

Pentru decorat:
– martipan 300 g
– colorant verde si rosu

+ gem de capsune, zmeura sau mure 80 g

Tortul printesei - reteta suedeza de tort cu crema de vanilie, gem, frisca si martipan

Pentru cupcake-urile ce vor servi ca blat cu aroma de vanilie: incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Cerneti faina intr-un bol si amestecati-o cu zaharul pudra (50 g), praful de copt si sarea. Separat, bateti oul intreg cu cele 4 linguri de lapte si jumatate de fiola de esenta de vanilie. Puneti cele 50 g unt adus la temperatura camerei (bucatele) peste faina si amestecati pana se formeaza ca niste firimituri. Puteti folosi mixerul la turatie mica. Incorporati, treptat, amestecul de ou si lapte, mixand la turatie medie.

Tortul printesei - reteta suedeza de tort cu crema de vanilie, gem, frisca si martipanTortul printesei - reteta suedeza de tort cu crema de vanilie, gem, frisca si martipan

Distribuiti aluatul in 5 forme de briose, tapetate cu hartie. Bagati in cuptorul incins si lasati circa 20 de minute sau pana cand cupcake-urile trec testul scobitorii. Lasati-le sa se raceasca total inainte de a le scoate din forma si de a indeparta hartiile. Pentru crema de vanilie: puneti laptele (240 ml) la incalzit. Bateti galbenusurile cu 50 g zahar tos, pana cand obtineti ca o spuma. Adaugati esenta de vanilie (1/2 fiola) si faina de porumb.

Tortul printesei - reteta suedeza de tort cu crema de vanilie, gem, frisca si martipanTortul printesei - reteta suedeza de tort cu crema de vanilie, gem, frisca si martipan

Treptat, puneti din laptele incalzit, pana cand amestecul de oua si lapte ajunge la temperatura laptelui. Turnati inapoi in oala in care ati incalzit laptele si, batand in continuu cu un tel mic, lasati pana cand incepe sa se ingroase. Luati de pe foc si amestecati energic pana cand obtineti o crema omogena. Puneti cele 15 g unt si omogenizati. Acoperiti crema cu folie si lasati sa se raceasca. Pentru siropul cu rom, puneti apa (4 linguri) cu zaharul (30 g) intr-un ibricel, pe foc mediu. Cand incepe sa fiarba, lasati cateva minute (5-7 minute), pana cand obtineti un sirop. Luati de pe foc, amestecati cu esenta de rom si lasati sa se raceasca. Cand toate componentele s-au racit, bateti frisca: mixati smantana foarte bine racita timp de un minut (pana incepe sa se formeze spuma). Puneti cele 30 g zahar pudra, esenta de vanilie (1/2 fiola) si, daca folositi, pliculetul de intaritor. Mai mixati cateva zeci de secunde, pana obtineti o frisca batoasa. Pentru montarea tortuletelor: decupati palaria cupcake-urilor, iar “piciorul” taiati-l in 3 straturi egale.

Tortul printesei - reteta suedeza de tort cu crema de vanilie, gem, frisca si martipanTortul printesei - reteta suedeza de tort cu crema de vanilie, gem, frisca si martipan

Puneti un strat de blat, iar peste el distribuiti un pic de gem (treceti-l eventual prin sita pentru indepartarea samburilor) si un pic de frisca. Asezati al doilea strat de blat si insiropati-l. Urmeaza un strat de crema de vanilie si al treilea strat de blat, insiropat si el.

Tortul printesei - reteta suedeza de tort cu crema de vanilie, gem, frisca si martipanTortul printesei - reteta suedeza de tort cu crema de vanilie, gem, frisca si martipan

Imbracati tortuletul in frisca, avand grija ca in partea superioara sa-i dati o forma rotunda. Bagati tortuletul la frigider pana terminati asamblarea tuturor tortuletelor. Pentru varianta montarii in bol, eu l-am tapetat cu folie alimentara si am folosit ca blat atat un cupcake, cat si “resturile” ramase de la decuparea celorlalte cupcake-uri. Doar ca am inversat ordinea straturilor :). Cand ati terminat de montat toate tortuletele, luati 50 g de martipan si colorati-l in rosu. Formati din el trandafiri. Cu siguranta, va vor iesi mult mai bine decat mi-au iesit mie (mai ales ca au fost primii mei trandafiri din martipan si i-am executat intuitiv, fara sa ma uit pe tutoriale). Restul de martipan (250 g), colorati-l in verde si intindeti-l sub forma unei foi de 3 mm grosime (pe o suprafata presarata cu zahar pudra).

Tortul printesei - reteta suedeza de tort cu crema de vanilie, gem, frisca si martipanTortul printesei - reteta suedeza de tort cu crema de vanilie, gem, frisca si martipan

Decupati in foaia de martipan discuri suficient de mari pentru a imbraca tortuletele in intregime. Asezati cu grija cate un disc de martipan si presati-l usor ca sa se lipeasca (incercati sa nu ramana bule de aer si nici cute). Indepartati surplusul de martipan cu un cutit. Din resturile de martipan verde, puteti confectiona si niste frunze, pe care sa le puneti sub trandafirul rosu :).

Tortul printesei - reteta suedeza de tort cu crema de vanilie, gem, frisca si martipan

Iata cam cum arata si in sectiune tortuletul (este vorba de cel montat in bol, cu straturile inversate :P)…

Tortul printesei - reteta suedeza de tort cu crema de vanilie, gem, frisca si martipan

Si varianta simpla, montata ca un tort obisnuit (strat peste strat, fara bol). Este un pic mai “tuguiata” fata de varianta in bol. Daca nu vreti sa va complicati cu trandafirii din martipan (desi, regula cere ca in varful Tortului printesei sa troneze un trandafir din martipan rosu!), puteti pune floricele din zahar.

Tortul printesei - reteta suedeza de tort cu crema de vanilie, gem, frisca si martipan

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Tortul printesei – tort cu crema de vanilie, frisca si martipan”

  1. Liana Toma says:

    Am cautat si eu pe net retete suedeze, dar n-am dat deloc peste “tortul printesei”. Imi place cu martipan 😉

  2. Dino says:

    Hehe… Nu ai dat peste Prinsesstårta? Sunt destul de multe referiri la acest tort pe goagal (ca sa citez din spusele unui personaj “care este”) :P. Acum, serios vorbind, tortul este foarte bun si merita incercat!

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11