Va ramasesem datoare de saptamana trecuta, cand v-am tentat cu Friptura de porc in sos de bere, cu legume, chimen si maghiran, cu reteta de garnitura de varza rosie. Stiu ca la noi nu se prea obisnuieste a se manca varza rosie in alt fel decat salata dar, credeti-ma, nu veti regreta incercand reteta propusa astazi. Fata de varianta anterioara, Varza rosie calita cu mere si ienibahar, cea de acum isi trage dulceata de la merisoarele deshidratate si are un farmec asiatic datorita anasonului stelat. Ca mod de preparare, totul este simplu si usor si poate fi pregatit din timp in cazul unei mese cu mai multi invitati. De asemenea, reteta de astazi se preteaza foarte bine si pentru perioada de post.
Fruct al unui copac vesnic verde raspandit in nord-estul Vietnamului si sud-vestul Chinei, anasonul stelat este folosit atat la bauturi (gen sambuca sau pastis), cat si la parfumarea carnurilor si preparatelor cu orez din bucatariile indiana, chinezeasca, malaeziana si indoneziana. La noi, puteti cumpara anason stelat fie din magazinele online, fie din complexul chinezesc din Colentina.
Ingrediente (pentru 6-8 portii):
– varza rosie 1 buc. medie (1,3 kg)
– ceapa 2 buc. (185 g)
– ulei de floarea-soarelui 3 linguri
– zahar 2 linguri (45 g)
– otet din vin rosu 100 ml
– cuisoare 3-4 buc.
– anason stelat 3-4 buc.
– merisoare deshidratate 50 g
– sare, piper
Curatati varza de frunzele exterioare, spalati-o si taiati-o fideluta (va este mai usor sa o radeti pe o razatoare gen Borner). Incingeti uleiul intr-o cratita mai mare si caliti ceapa (felii subtiri). Cand ceapa a devenit translucida, puneti varza rosie. Adaugati otetul, zaharul si mirodeniile (cuisoarele si anasonul stelat). Amestecati, acoperiti cratita si lasati-o pe foc mic circa 20 de minute. Nu uitati sa mai amestecati din cand in cand! Puneti merisoarele deshidratate si mai lasati vreo 10 minute, timp in care merisoarele vor absorbi din zeama lasata de varza si vor imprumuta acesteia un usor gust dulceag. Potriviti de sare si de piper si opriti focul.
Serviti garnitura de varza rosie imediat. Daca o pregatiti mai inainte, incalziti-o in cuptor inainte de a o aseza alaturi de friptura.
Calorii: 94 kcal / 100 g.
[…] • Varza rosie calita cu merisor si anason stelat […]