Stiu ca a inceput postul Craciunului si-mi imaginez ca sunt destui printre voi cei care-l tin. Pe toti acestia ii invit sa arunce o privire pe Idei pentru un post gustos! Celorlalti le propun o reteta savuroasa de friptura de porc la cuptor, in sos de bere si legume. Este vorba de o friptura perfecta pentru cand aveti musafiri, pe de o parte pentru ca nu necesita sa-i acordati prea multa atentie (practic, doar o pregatiti si o bagati in cuptor), iar pe de alta, mesenii vor fi cuceriti de aromele mai putin obisnuite, dar atat de apetisante. Cel putin asa s-a intamplat in cazul meu :). Iar friptura suculenta si parfumata a fost si mai buna in compania unei verze rosii calite cu merisor si anason (reteta vine maine, promit). Delicios!
Puteti folosi rasol de porc (precum cel de la Rasol de porc la cuptor, cu ierburi, bere si gutui), pulpa de porc cu os sau pulpa fara os. Cea din urma va fi insa mai fada, asa ca este de preferat sa mergeti pe bucati de porc cu sorici si un pic de grasime. Eu am ales varianta de pulpa de porc cu os si sorici pentru ca mi s-a parut ca se preteaza cel mai bine scopului meu (masa cu invitati). In rest, nimic deosebit, doar sa va calculati cum trebuie timpul. Puteti chiar sa pregatiti friptura cu o zi inainte, urmand ca in ziua Z sa o incalziti si rumeniti un pic la grill. Reteta este adaptata dupa revista Ioana – Secretele bucatariei.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– pulpa de porc cu os 1,7 kg
– morcov 2 buc. (220 g)
– praz 1 buc. (140 g)
– radacina de patrunjel 2 buc. (190 g)
– ceapa 3 buc. (240 g)
– usturoi 5-6 catei (12 g)
– chimen 1 lingura
– ienibahar 5-6 boabe
– cuisoare 2-3 buc.
– maghiran uscat 1 lingurita cu varf
– bere blonda 400 ml
– sare, piper
Incingeti cuptorul la 220 grade Celsius. Spalati pulpa de porc si stergeti-o de apa (prin tamponare, cu servete de hartie). Cu un cutit foarte bine ascutit, taiati din loc in loc soriciul (pana la carne), pentru ca friptura sa nu se stranga in cuptor. Intr-un mojar, pisati chimenul, ienibaharul si cuisoarele. Amestecati cu maghiranul, un praf de sare si piper macinat. Cu acest amestec de mirodenii frecati pulpa de porc, pe ambele fete. Intr-un vas de Jena mare, amestecati legumele taiate: prazul rondele, ceapa sferturi, morcovii rondele, radacina de patrunjel bucati, usturoiul jumatati. Peste legume, puneti pulpa de porc. Acoperiti cu folie de aluminiu si bagati in cuptor pentru 40 de minute.
Scoateti vasul, indepartati folia si turnati, usor, berea. Reduceti temperatura cuptorului la 190 grade Celsius, bagati iar vasul si lasati circa 1 h 30 min – 1 h 45 min, avand grija sa puneti peste carne, din cand in cand, din sosul adunat in Jena. La finalul timpului, carnea trebuie sa fie foarte bine patrunsa. Scoateti pulpa si pastrati-o la cald. Pasati legumele impreuna cu sosul adunat in tava. O parte din sosul dens rezultat (il puteti dilua cu un pic de supa de carne, daca vreti) puneti-l peste friptura, iar restul puneti-l intr-o sosiera, pentru ca invitatii sa-si poata pune dupa pofta inimii. Pentru ca friptura sa fie rumenita, puteti pune pulpa pentru 5 minute la grill-ul cuptorului. Serviti fierbinte, eventual cu o garnitura de varza rosie.
Calorii: 202 kcal / 100 g.