Tagliatelle negre cu creveti si somon afumat

“Italian pasta”… Cea de-a doua tema a provocarii care a debutat luni, “Inspiration Food Marathon”, organizat de Electrolux. O tema deosebit de ofertanta si tare draga mie, ca mancatoare de paste ce sunt :). Dupa mine, pastele italienesti se caracterizeaza prin simplitate (adica, relativ putine ingrediente si nu cine stie ce “sofisticaraie”), rapiditate si savoare. Sunt genul de preparat pe care sa-l ai gata, in farfurie, in cel mult 30 de minute (in cazul de fata chiar mai putin, vreo 15 minute maximum) si care sa te incante cu aromele si combinatiile sale de culori si texturi. Plecand, asadar, de la aceste premise, m-am gandit sa pregatesc niste Tagliatelle cu cerneala de sepie cu creveti si somon afumat, in sos cremos de smantana cu lamaie si marar. Adica, Tagliatelle al nero di seppia con panna, salmone affumicato e gamberetti, cum am putea gasi preparatul in meniul vreunui restaurant cu pretentii si preturi pe masura :P.

Pentru un plus de autenticitate, pastele mele au fost chiar aduse “de la mama lor”, in acelasi lot cu paccheri tricolore si lumaconi giganti. Cu un pic de stradanie, cred ca le gasiti insa si prin magazinele bucurestene (la pret destul de piperat, probabil). Daca nu, de nevoie, inlocuiti-le cu niste tagliatelle simple, eventual proaspete. Cat despre restul ingredientelor, cu cat sunt de mai buna calitate cu atat vor fi pastele mai gustoase. Si un ultim amanunt: pastele se pregatesc doar cand vreti sa le serviti si este indicat sa va sincronizati cu sosul astfel incat sa fie gata o data cu pastele :).

Ingrediente (pentru 4 portii):
– paste negre 250 g
– cozi de creveti 300 g
– somon afumat 100 g
– ceapa 1 buc. (90 g)
– fasole verde congelata 100 g
– ulei de masline 3 linguri
– smantana lichida (30% grasime) 200 ml
– sucul de la jumatate de lamaie
– marar verde 1/2 legatura
– sare, piper macinat

Reteta de paste cu cerneala de sepie cu creveti si somon afumat, in sos de smantana, lamaie si marar

Puneti putina apa la fiert si opariti, timp de cateva minute, fasolea verde. Scurgeti-o de apa. Puneti, intr-o alta oala, mai mare, apa la fiert pentru paste. Cand apa clocoteste, puneti un pic de sare si pastele. Fierbeti-le timpul indicat de producator (6 minute, in cazul meu). Cat fierb pastele, pregatiti sosul: incingeti doua linguri ulei de masline intr-o tigaie mai mare. Caliti ceapa, taiata marunt. Puneti cozile de creveti (daca sunt congelate, puneti-le ca atare, fara sa le decongelati) si lasati-le 3-4 minute, dupa care intoarceti-le. Dupa inca 2-3 minute, cand au prins toate o frumoasa culoare rozalie, puneti sucul de lamaie si smantana. Adaugati somonul afumat, taiat bucatele. Apoi, fasolea verde scursa.

Reteta de paste cu cerneala de sepie cu creveti si somon afumat, in sos de smantana, lamaie si mararReteta de paste cu cerneala de sepie cu creveti si somon afumat, in sos de smantana, lamaie si marar

Cand ajunge la punctul de fierbere, lasati un minut, dupa care stingeti focul, adaugati mararul taiat marunt, sare si piper proaspat rasnit. Intre timp, trebuie sa fi fiert pastele, asa ca scurgeti-le de apa. Puneti-le inapoi in oala si amestecati-le usor cu o lingura de ulei de masline (are rolul sa le impiedice sa se lipeasca intre ele). Distribuiti pastele pe farfurii, iar deasupra puneti sosul cremos cu creveti si somon. Dupa preferinta, puteti pune deasupra inca un pic de piper proaspat rasnit sau puteti rade un pic de parmezan. Pofta buna!

Reteta de paste cu cerneala de sepie cu creveti si somon afumat, in sos de smantana, lamaie si marar

Calorii: 192 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Tagliatelle negre cu creveti si somon afumat”

  1. Diana Pogor says:

    Arata foarte bine dar l gust e si mai buna!!! Pentru mine, orice mâncare cu somon este buna.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11