V-am vorbit ieri despre Tarta cu mere si stafide pe care am pregatit-o la sfarsitul saptamanii, in cele doua zile de eveniment Electrolux. Mi-a mai ramas, asadar, sa va prezint reteta de placinta rapida cu dovleac, o reteta care se face relativ usor, fara a necesita mari talente culinare. Apropo de dovleci, maine este Halloween-ul si, chiar daca va numarati printre cei care nu digera prea bine sarbatorile imprumutate de la alte popoare (de la americani, in special), tot puteti pregati o placinta cu dovleac. Aroma imbatatoare care se va raspandi rapid in intreaga casa va va rasplati efortul, iar toamna vi se va parea mai frumoasa.
La fel ca surata sa cu mere (Placinta rapida cu mere), placinta cu dovleac de astazi se potriveste foarte bine cand nu aveti prea mult timp sau chef de stat in bucatarie. Adica, atat aluatul, cat si umplutura sunt in varianta simplificata, daca ne raportam la Placinta traditionala cu dovleac. Mai precis, in loc de aluat fraged facut in casa, folosim niste foi subtiri de placinta de-a gata. Cat despre umplutura de dovleac, in loc sa stam doua-trei ore sa coacem dovleacul la cuptor, mergem pe varianta rasa si calita cu putin unt si zahar. Fata de varianta coapta, aceasta prezinta indiscutabil avantajul rapiditatii, dar si un dezavantaj: umplutura isi lasa destul de multa zeama, existand chiar riscul sa fim nevoiti sa o scurgem pentru a nu pune pe foi o compozitie mult prea apoasa. Sfatul meu este sa incercati macar o data si varianta cu dovleac copt si dupa aceea sa o alegeti pe cea care va place mai mult.
Daca vreti sa pregatiti placinta in perioada de post, caliti dovleacul fara grasime si inlocuiti untul folosit la uns foile cu ulei.
Ingrediente (pentru 10 portii):
– dovleac placintar 1 buc. mare (1,8 kg necuratat; 1,4 kg curatat)
– foi fine de placinta 1 pachet (400 g; 15 buc.)
– zahar tos 130 g
– zahar vanilinat 1 1/2 pliculete
– unt 150 g
+ zahar pudra pentru servit
Taiati dovleacul in jumatate, indepartati-i semintele si taiati-l in 6 bucati. Curatati coaja dovleacului cu un cutit bine ascutit. Dati dovleacul pe razatoare (fie razatoare normala, cu ochiuri mari, fie razatoare gen Borner) sau, si mai bine, radeti-l cu ajutorul unui robot de bucatarie. Puneti-l la calit intr-o cratita mai mare, impreuna cu 50 g unt, zaharul tos si zaharul vanilinat. Amestecati pana cand se topeste zaharul si dovleacul incepe sa-si lase zeama. Dati focul mic si lasati dovleacul sa se caleasca, amestecand din cand in cand. Daca vedeti ca-si lasa multa zeama NU acoperiti cumva cratita! Cand dovleacul s-a inmuiat, lasati-l sa se raceasca un pic. Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius.
Topiti untul. Luati o foaie subtire, intindeti-o si dati-o cu unt. Asezati inca o foaie peste ea, ungeti iar cu unt si, in fine, o a treia foaie. Peste ultima foaie (fara a o mai unge), pe una din laturile mari, asezati dovleacul (cam o cincime din compozitie). Rulati usor si strangeti capetele. Mutati ruloul obtinut intr-o tava de aragaz tapetata cu hartie de copt. Procedati la fel cu restul de foi si de dovleac. La final, ungeti toate rulourile cu unt topit. Bagati tava in cuptorul incins si lasati placinta circa 40 de minute sau pana cand foile devin crocante si prind un pic de culoare.
Scoateti placinta si lasati-o sa se raceasca total inainte de a o taia. Mie, una, mi se pare chiar mai buna dupa ce sta un pic la frigider, ca sa fie umplutura de dovleac rece. Presarati zahar pudra inainte de a o servi.
Calorii: 206 kcal / 100 g (sau 320 kcal / portia).
acum am dat placinta la cuptor, sunt f curioasa nu cred ca am mai avut ocazia sa gust acest gen de placintica :).Multumesc pentru reteta!
Anca, sper sa-ti placa placinta. Mie imi place mult mirosul de dovleac copt si, de cate ori pregatesc o placinta cu dovleac, de abia astept sa se raceasca pentru a o “testa” (mai degraba a o devora :P). Cu multa placere si iti doresc o zi frumoasa si un sfarsit de saptamana minunat!
[…] cu mere (pentru calit, folositi 2 linguri ulei in loc de unt; serviti simplu, fara friptura) • Placinta rapida cu dovleac (atat pentru calit dovleacul, cat si pentru uns foile, folositi ulei in loc de unt; 8-10 linguri in […]