Au trecut iar cateva zile fara sa postez ceva, din motive care tin tot de mutare. Mai sunt multe de facut, inclusiv un pic de reamenajare a bucatariei, dar suntem pe calea cea buna. Apropo de bucatarie, pana vin corpurile si blaturile definitive, omu’ tot trebuie sa manance, nu? Asa ca, de gatit, gatesc si, cum am vrut sa impartasesc cu voi unele experiente culinare, sa nu va surprinda daca veti vedea ca m-am folosit pentru poze si de aparate inca nelalocul lor (gen masina de spalat :P). Oricum, mai interesanta este, zic eu, ideea aperitivului rapid de astazi: foietaj cu sunca. M-am apucat sa-l pregatesc dupa ce am vazut o poza pe facebook, preluata de undeva din afara. Mi-au placut “florile” si m-am tot intrebat cum or fi fost facute. Si, cum degeaba ma intrebam fara practica, am pus mana si le-am facut.
Pentru a putea modela “florile”, e nevoie ca diametrul cercului de baza sa fie macar 8 cm. Cred ca ideal ar fi cam 10 cm, doar ca atunci ar iesi cam mari “florile”. Apoi, in prima faza, eu am vrut sa pregatesc aperitivul nu doar cu sunca, ci si cu felii de cascaval afumat. Dupa vreo 2-3 “flori” de acest fel, am renuntat. Nu de alta, dar, punand si felia de cascaval, “floarea” castiga in grosime si, atunci, este mai dificil de intors petalele. In plus, daca puneti un cascaval gras, care se topeste, acesta va cam curge in tava. In rest, ce sa va mai spun? Aperitivul se face destul de rapid (fiind vorba de aluat foietaj cumparat) si, daca-l pregatiti pentru o masa cu invitati mai pretentiosi, puteti modela florile si le tineti in frigider pana la momentul cheie, cand le dati cu ou batut si le “aruncati” in cuptorul incins. Cu siguranta, musafirii vor fi incantati si va vor lauda talentele culinare :).
Ingrediente (pentru 4 portii / 8 buc.):
– aluat foietaj 1 foaie (400 g)
– jambon de porc / sunca presata 8 felii
– ou 1 buc.
– piper macinat
– eventual, cascaval (afumat sau nu) 8 felii
Intindeti foaia de aluat foietaj si subtiati-o cu un sucitor. Cu ajutorul unui pahar sau al unei forme, decupati cercuri de 8 cm diametru (10 cercuri mi-au iesit mie). Cu acelasi instrument, taiati sub forma de cerc feliile de sunca si, daca este cazul, de cascaval. Luati un disc de aluat si asezati peste el un disc de sunca, unul de cascaval (daca e cazul) si, in fine, un altul de aluat. Cu varful unui cutit foarte bine ascutit, executati opt taieturi, ca un fel de raze, doar ca lasati centrul discului netaiat.
Cu grija, rasuciti apoi fiecare petala cu 180 grade. Dupa ce ati intors toate petalele, intoarceti “floarea” cu totul (veti vedea ca pe partea cealalta arata mult mai bine centrul “florii”). Continuati la fel pana terminati discurile decupate, dar si resturile de aluat. Puneti “florile” pe un fund de plastic si bagati-le la rece, pentru macar 30 de minute (nu de alta, dar aluatul s-a inmuiat de la modelat si riscati sa nu mai creasca in cuptor). Incingeti cuptorul la 220 grade Celsius. Scoateti “florile” din frigider, mutati-le cu grija intr-o tava tapetata cu hartie de copt, ungeti-le cu ou batut si dati-le cu un pic de piper macinat.
Bagati-le in cuptor si lasati-le cam 25-30 de minute sau pana cand aluatul s-a umflat frumos si a prins o tentanta culoare aurie. Serviti aperitivul cald (daca va ramane, poate fi mancat si rece).
Calorii: 440 kcal / 100 g.
Arata grozav,ador aluatul foietat! :*
Flory, si mie imi place… pacat ca are asa multe calorii :(. Apropo, nu stiu daca am apucat, pana acum, sa-ti spun cat de mult imi plac pozele si retetele tale!
Multumesc! :-*
iataaaaaaaaaa cit de tareeeeeeeeeeeeeee