Placinta cu branza dulce si stafide

La unul din targurile cu produse traditionale (sau, oare, asa-zise produse traditionale?) care s-au perindat prin Capitala in ultimul timp, pofta ne-a impins sa stam la coada la placinte. Renumitele placinte de Turnu, mai precis. Imbulzeala mare, pretul asijderea, cererea si mai mare (ceva de genul 400 kg de placinte vandute intr-o singura zi, dupa cum ne-a marturisit cel care parea a fi un fel de patron). Printre placintele incercate s-a numarat si una cu branza dulce. Buna la gust, per ansamblu, doar ca umplutura era muuuult gris si putina branza. Recunosc ca nu am facut vreodata placinta intinsa de Turnu, dar ma cam indoiesc ca asa trebuie sa fie compozitia. Prin urmare, de suparare, m-am apucat sa fac o placinta rapida cu branza dulce si stafide. Nu e cu foi facute in casa, pentru ca nu am avut timp, dar garantez ca umplutura este mai gustoasa, continand doar branza, smantana, oua si stafide dolofane. Basca miroase, evident!

Daca aveti timpul si rabdarea necesare, puteti pregati propriile foi de placinta, eventual dupa reteta celor de la Strudelul vienez cu mere. Cat despre stafide, eu am pus unele uriase, pentru ca din acestea aveam in casa, dar merg foarte bine si cele normale. Mai trebuie sa stiti ca din cantitatile de mai jos mi-au iesit cam 2,5 kg placinta (circa 15 buc. marisoare).

O alta varianta de desert cu branza dulce si stafide o reprezinta Strudelul rapid cu branza dulce si stafide.

Ingrediente:
– foi fine de placinta 12 buc.
– branza grasa de vaci 1,1 kg
– smantana grasa (cel putin 20% grasime) 350 g
– oua 5 buc. mari
– zahar tos 350 g
– faina 2 linguri (45 g)
– stafide 200 g
– zahar vanilinat 2 pliculete
– esenta de rom 2 fiole
– coaja rasa de la o lamaie si o portocala
– unt 60 g
+ zahar pudra pentru servit

Reteta de placinta rapida cu branza dulce si stafide

Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Puneti branza de vaci intr-un castron mare si sfaramati-o bine, bine cu o furculita. Adaugati smantana si omogenizati foarte bine (ideea e sa nu ramana cumva cocoloase de branza si sa obtineti ca o crema). Separat, bateti ouale cu zaharul tos si zaharul vanilinat, pana rezulta o spuma galbuie si s-a dizolvat zaharul. Inglobati ouale in branza, in trepte, omogenizand foarte bine. Cerneti faina deasupra si incorporati-o usor. Puneti esenta de rom, coaja rasa de lamaie si portocala, precum si stafidele.

Reteta de placinta rapida cu branza dulce si stafideReteta de placinta rapida cu branza dulce si stafide

Topiti untul si, cu o pensula, ungeti bine tava (inclusiv peretii). Desfaceti pachetul de foi si luati o prima foaie, cu grija, pentru ca se rupe usor. Tineti restul de foi acoperite cu un prosop curat si umed, pentru a nu se usca! Intindeti foaia in tava, ridicandu-i marginile pe peretii tavii. Ungeti cu unt, puneti inca o foaie, iar unt, iar foaie, etc., pana cand ati pus 5 foi. Distribuiti uniform jumatate din compozitia cu branza. Asezati o foaie, ungeti-o cu unt si mai puneti o foaie. Distribuiti si restul de compozitie. Adunati marginile foilor spre interior, pentru a “sigila” umplutura. Asezati deasupra inca 5 foi, avand grija sa le ungeti cu unt (inclusiv pe ultima). Cu un cutit bine ascutit, “marcati” viitoarele bucati de placinta, avand grija sa taiati doar stratul de deasupra de foi.

Reteta de placinta rapida cu branza dulce si stafideReteta de placinta rapida cu branza dulce si stafide

Bagati in cuptorul incins pentru 45-50 de minute sau pana cand placinta a prins o frumoasa culoare aurie. Lasati placinta sa se raceasca, taiati-o si, inainte de a o servi, presarati zahar pudra. Placinta poate fi pastrata in frigider, acoperita, timp de 2-3 zile.

Reteta de placinta rapida cu branza dulce si stafide

Calorii: 297 kcal / 100 g (sau 490 kcal / buc.).

You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Responses to “Placinta cu branza dulce si stafide”

  1. rata super bine, si stiu sigur ca e grozav de buna!

  2. *Arata – m-a cuprins emotia 🙂

  3. Dino says:

    @ Paula, esti foarte amabila :). De aratat, se putea si mai bine, zic eu. Dar, cum am executat-o destul de pe fuga, n-am stat sa o bibilesc prea mult. Gustul este insa grozav, intr-adevar!

  4. bogdan says:

    Acum 30 de minute am bagat placinta la cuptor,abia astept sa o gust reteta e super usoara si compozitia ft gustoasa.

  5. Dino says:

    Bogdan, chiar daca am vazut cu asa mare intarziere comentariul tau (am avut ceva probleme cu blogul, inclusiv niste hackeri “binevoitori”), astept sa-mi spui si cum ti s-a parut in final placinta. Sper ca a fost pe placul tau :).

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11