
V-am spus de nenumarate ori cat de mult imi place mancarea arabeasca, in general, si cea libaneza, in particular, simpla, dar cu innebunitoare arome, asa ca nu mai are rost sa insist. Gasiti, de altfel, pe blog retetele de Fattoush – salata cu legume, lipie coapta si sos de rodii, de Labneh si de Ras asfour – pui cu ceapa si sirop de rodie. Astazi, mi-am propus sa va tentez cu un Sharhat de pui, adica fasii de pui pane, imbaiate intr-un sos cu lamaie, coriandru si menta. Acrisor si parfumat, puiul in mantie crocanta a fost insotit, in cazul meu, de un orez imbogatit cu un praf de curry.
Sharhatul poate fi preparat si cu vita ori miel. Daca doriti sa-l pregatiti intr-o varianta cu mai putine calorii, puteti face fasiile de pui la gratar, in loc sa le dati prin pesmet si ou si sa le prajiti in ulei. Evident, gustul va fi diferit, dar pierderea va fi compensata de reducerea substantiala a numarului de calorii. Cat despre ierburi, va recomand sa folositi, pe cat posibil, coriandru si menta proaspete. Eu nu le-am avut acum si am pus uscate, ceea ce a modificat un pic aroma sosului.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– piept de pui fara piele si fara os 2 buc. medii (750 g)
– faina 50 g
– pesmet 150 g
– oua 2 buc. mari sau 3 buc. medii
– ulei pentru prajit 200 ml
– suc de lamaie 250 ml (de la circa 3 buc.)
– menta uscata 1/2 lingura (ideal, proaspata)
– frunze de coriandru uscate 1/2 lingura (ideal, proaspete)
– usturoi 4 catei
– patrunjel proaspat 1 legatura mica
– sare, piper macinat
Spalati pieptul de pui, indepartati-i eventualele pielite si bucati de grasime, stergeti-l de apa (prin tamponare cu servete de hartie) si taiati-l fasii. Puneti faina si pesmetul in cate o farfurie intinsa, bateti ouale, cu un praf de sare si de piper, intr-o farfurie adanca. Dati fasiile de pui prin faina, ou batut si pesmet (in aceasta ordine). Incingeti uleiul intr-o tigaie si prajiti fasiile de pui (aveti grija sa le intoarceti). Scoateti-le cu o spumiera pe o farfurie tapetata cu servete de hartie (pentru a absorbi grasimea in exces). Mutati-le apoi pe un platou adanc sau intr-un vas de Jena. Pentru sosul cu lamaie, usturoi si ierburi, puneti la fiert, intr-un ibric, 300 ml apa. Adaugati ierburile uscate (coriandru si menta, in cazul meu) si sucul de lamaie. Opriti focul, puneti usturoiul (trecut prin presa), un praf de sare si de piper si patrunjelul tocat. Amestecati si turnati sosul fierbinte peste puiul pane.
Lasati cateva minute, cat sa prinda puiul un pic de gust de la sos, si serviti (cu orez, cartofi libanezi sau, pur si simplu, lipie).
Calorii: 204 kcal / 100 g (fara garnitura de orez).
Sharhatul este unul din cele mai delicioase preparate libaneze. 🙂