Varza rosie calita cu mere

Pana la finalizarea operatiunilor de mutare si de instalare la noul domiciliu, am “cotrobait” prin fisierele calculatorului si mi-am dat seama ca nu v-am prezentat aceasta reteta nemteasca de varza calita. Prin ce difera ea de varza noastra calita (gasiti AICI reteta)? Pai, in primul rand, este vorba de varza rosie, adica un pic mai dulceaga decat surata verzulie. Apoi, calim varza in combinatie cu mar ras si otet din vin rosu, iar pe post de mirodenii “aruncam” in oala niste cuisoare, boabe de ienibahar si foi de dafin. Rezulta o garnitura parfumata, dulceag-acrisoara, tocmai buna sa insoteasca o friptura de porc, un snitel sau niste carnati dolofani si rumeni. Eu am optat pentru prima varianta, cea a fripturii de porc la gratar, dar puteti alege ce va place. Inclusiv, puteti lasa varza simpla si sa inlocuiti untul cu ulei, pentru perioada de post.

Revenind la ingrediente, otetul din vin rosu (poate fi si de mere) are nu doar rolul de a echilibra dulceata verzei, merelor rase si a zaharului, ci si de a mentine varza calita la o culoare cat mai apropiata de cea naturala, adica rosie. In absenta acestuia sau a altui ingredient acid, varza rosie ar deveni albastruie in timpul calirii. Apoi, amidonul are rolul sa confere un pic de consistenta sosului care se formeaza.

Ingrediente (pentru 6 portii):
– varza rosie 1 buc. mare (1,7 kg)
– mere 2 buc. mari (325 g)
– ceapa rosie 1 buc. mare (110 g)
– zahar 100 g
– otet din vin rosu 150 ml
– unt 20 g
– amidon (faina de porumb) 2 lingurite rase (8 g)
– ienibahar 2 boabe
– cuisoare 2 buc.
– dafin 2 foi
– sare, piper boabe

Reteta nemteasca de varza rosie calita cu mere, cuisoare si ienibahar

Curatati varza de frunzele exterioare, taiati-o in patru si, apoi, fideluta (daca aveti o razatoare gen Borner, cu atat mai bine). Presarati un pic de sare peste varza si framantati-o cu mainile (ca sa se inmoaie un pic). Curatati merele de coaja, cotor si seminte si dati-le pe razatoarea cu ochiuri mari. Intr-o oala mai mare, eventual de fonta, topiti untul si puneti la calit ceapa (taiata feliute). Adaugati merele rase cand ceapa devine translucida. Lasati inca unul-doua minute si puneti varza fideluta. Adaugati zaharul, ienibaharul, cuisoarele, vreo 8-10 boabe de piper si foile de dafin. Diluati otetul cu 200 ml apa si turnati-l peste varza. Amestecati bine, acoperiti oala si dati focul mic. Lasati 30 de minute (amestecand din cand in cand). Dizolvati amidonul in doua linguri de apa si puneti-l peste varza. Amestecati si mai lasati cam 15 minute, fara capac de data aceasta (in acest timp se mai evapora din zeama lasata de varza si mere). Gustati, potriviti de sare si opriti focul.

Reteta nemteasca de varza rosie calita cu mere, cuisoare si ienibaharReteta nemteasca de varza rosie calita cu mere, cuisoare si ienibahar

Serviti varza calda spre fierbinte, cu o friptura de porc sau un carnat (prajit sau la gratar). Se poate manca si la temperatura camerei, dar mie mi se pare mai buna calda.

Reteta nemteasca de varza rosie calita cu mere, cuisoare si ienibahar

Calorii: 63 kcal / 100 g (doar garnitura de varza, fara friptura).

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Varza rosie calita cu mere”

  1. […] branza feta) • Placinta rapida cu mere (caliti merele in 3 linguri ulei in loc de unt) • Varza rosie calita cu mere (pentru calit, folositi 2 linguri ulei in loc de unt; serviti simplu, fara friptura) • Placinta […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11