Placinta cu vinete, rosii si cascaval

Dupa cum v-am promis ieri, revin cu reteta de placinta cu vinete, rosii si cascaval, placinta care a servit ca aperitiv in meniul pregatit de bloggeri pentru beneficiarii Fundatiei Principesa Margareta. Este vorba de o placinta relativ simpla, dar de mare efect, o combinatie delicioasa de vanata coapta, cascaval si rosii. Nu necesita etape complicate de pregatire, doar ceva timp si rabdare, pentru ca vinetele trebuie taiate, sarate, lasate la scurs si, apoi, coapte. Acasa, eu le-am copt intr-o tigaie-gratar, iar la eveniment, in tigai simple (a fost nevoie doar de un pic de jonglerie cu patru tigai :P). In acest fel, feliile de vinete se patrund in doar trei-patru minute, adica intr-un timp mult mai scurt decat ar presupune coacerea in tava in cuptor. Si mai aveti, daca vreti, varianta prajirii in ulei, in tigaie.

Dat fiind ca placinta include aluat foietaj si cascaval, doua ingrediente cu un continut destul de ridicat de grasime, eu nu am vrut sa prajesc rondelele de vinete. Asa ca doar le-am uns, inainte de a le pune pe gratarul incins, cu un pic de ulei. Apoi, in privinta cascavalului, puteti incerca si cu unul afumat, caz in care placinta va capata un farmec aparte. Nu in ultimul rand, va recomand sa presarati la final, dupa scoaterea din cuptor, un pic de busuioc proaspat. In varianta facuta acasa, eu nu am pus, dar vi-l recomand dupa ce l-am testat la eveniment. Confera placintei un plus de prospetime si aroma, o irezistibila nuanta mediteraneana.

Din ingredientele de mai jos, eu am facut doua placinte, fiecare a cate 6 portii.

Ingrediente (pentru 12 portii):
– aluat foietaj 2 foi (800 g)
– vinete 3 buc. mari (1,1 kg)
– rosii 3-4 buc. mari (650 g)
– cascaval 500 g
– ulei de masline 50 ml
– ou 1 buc.
– sare, piper macinat
+ eventual busuioc proaspat

Reteta de placinta (tarta) cu vinete, rosii si cascaval

Spalati vinetele si indepartati-le coditele. Taiati-le in felii cam de un cm grosime. Dati feliile cu sare si puneti-le la scurs intr-o tava tapetata cu servete de hartie. Lasati-le cam 30 de minute, timp in care isi vor lasa apa. Incingeti cuptorul la 220 grade Celsius si tapetati o tava de aragaz cu hartie de copt. Intindeti foaia de aluat, taiati o margine cam de 1 cm grosime si ungeti cu ou batut. Formati, prin suprapunere, bordura si dati-o cu ou. Asezati in tava si puneti la rece, pana prajiti vinetele.

Reteta de placinta (tarta) cu vinete, rosii si cascavalReteta de placinta (tarta) cu vinete, rosii si cascaval

Tamponati feliile de vanata cu servete de hartie, pana cand sunt uscate. Dati-le cu ulei (cu o pensula, eventual) si puneti-le la prajit intr-o tigaie-gratar bine incinsa, pe foc mediu spre mare. Intoarceti-le cand au prins culoare si mai lasati-le unul-doua minute. Luati feliile coapte si puneti-le intr-un castron. Procedati la fel pana terminati toate rondelele de vinete. Scoateti tava cu aluatul si puneti un sfert din cascaval (ras sau taiat felii subtiri). Distribuiti jumatate din feliile de vinete, apoi iar un sfert din cascaval. Deasupra, asezati jumatate din rosii, taiate felii subtiri. Presarati piper macinat si bagati in cuptorul incins.

Reteta de placinta (tarta) cu vinete, rosii si cascavalReteta de placinta (tarta) cu vinete, rosii si cascaval

Lasati 30-35 de minute sau pana cand aluatul s-a umflat frumos, iar bordura a prins un pic de culoare.

Reteta de placinta (tarta) cu vinete, rosii si cascaval

Scoateti din cuptor, lasati circa 10 minute, dupa care presarati un pic de busuioc, portionati si serviti. Procedati la fel pentru a doua placinta, folosind a doua foaie de aluat si restul de ingrediente.

Reteta de placinta (tarta) cu vinete, rosii si cascaval

Calorii: 235 kcal / 100 g (sau 465 kcal / portia).

You can leave a response, or trackback from your own site.

6 Responses to “Placinta cu vinete, rosii si cascaval”

  1. iulia says:

    maine o voi incerca arata fenomenal

  2. Dino says:

    Sper sa va placa pe cat de mult ne-a placut noua. Spor la bucatareala!

  3. florentina says:

    Am o intrebare : la aceasta reteta se poate folosi si aluat pentru tarte? multumesc

  4. Dino says:

    Poti folosi aluat pentru tarte, dar foietajul are farmecul lui la aceasta reteta. Este crocant, ceea ce contrasteaza frumos cu moliciunea cascavalului, vinetelor si rosiilor, si are un gust aparte. Daca folosesti aluat pentru tarte, sa-l intinzi mai subtirel, ca sa nu lase impresia de uscat. Astept sa-mi spui cum ti-a iesit :).

  5. florentina says:

    Va multumesc pentru raspuns si de asemenea pentru sfat.Mi-a facut cu ochiu aceasta reteta,cu siguranta o voi incerca!Mult succes in continuare in tot ceea ce faceti.

  6. Dino says:

    Multumesc mult, Florentina :). Si tie mult succes, in toate, si spor la pregatiri!

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11