
Oricat de interesante, inedite si gustoase ar fi preparatele specifice altor popoare – pe care va recomand, de altfel, cu maxima caldura sa le incercati -, tot simtim nevoia, macar din cand in cand, sa ne intoarcem la origini. Adica, la preparatele bucatariei romanesti si, mai precis, la mancarurile copilariei. V-am mai vorbit si cu alte ocazii despre ceea ce inseamna, in cazul meu, mancarurile copilariei, iar astazi adaug pe lista pilaful de pasare. De cand exista acest blog, am pregatit in mai multe randuri pilaf (desi sunt cam singura amatoare in familie), dar nu m-am gandit ca merita sa-l si pozez. “Doar toata lumea stie sa faca pilaf, nu?”, ma gandeam de fiecare data. Intr-un final, mi-am dat insa seama ca este gresita abordarea. Poate sunt si persoane care nu au deprins reteta de la mama sau bunici ori care, pur si simplu, au nevoie de un ghidaj in privinta cantitatilor.
Regula numarul unu in pregatirea pilafului de pasare este sa avem o “zburatoare” de curte. Adica, din acelea crescute prin ograda si hranite mai natural, nu din cele care se vand in magazin. Evident ca, daca nu aveti de unde face rost de un pui sau o gaina de curte, merge si o pasare “de supermarket”, dar nu va avea nici pe departe acelasi gust. Eu am fost, de data aceasta, undeva la mijloc: am avut niste copane “de tara”, dar am completat cu niste spinari din magazin (stiut fiind ca spinarile sunt obligatorii pentru supa de pasare). Apoi, pentru gust, eu pun intotdeauna in supa si niste legume (ceapa si radacinoase), dar pe care le scot inainte de a baga pilaful la cuptor. In fine, tot in nota personala, eu prefer ca bucatile de pui sa fie un pic rumene, asa ca, dupa fierbere, le rumenesc intr-o tigaie, pe aragaz, in loc sa le las cu tot cu orez in cuptor. Sa nu ma intelegeti gresit! Pilaful este delicios si daca lasati bucatile de pui in orez, doar ca pielea acestora se inmoaie si nu mai avem gustul acela bun de prajeala. Vom avea insa, in contrapartida, un numar un pic mai redus de calorii.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– spinare de pasare 2 buc. (760 g)
– pulpe de pasare 4 buc. (860 g)
– ceapa 1 buc. mare (150 g)
– morcov 1 buc. mare (100 g)
– telina 1 buc. mica (25 g)
– pastarnac 1 buc. (50 g)
– unt 50 g
– orez pentru pilaf circa 400 g
– dafin 2-3 foi
– sare, piper boabe
Porniti cuptorul la 180 grade Celsius. Puneti la fiert, intr-o oala mai mare, 8 cani de apa. Cand apa clocoteste, puneti bucatile de pui. Lasati sa ajunga la punctul de fierbere, spumuiti de mai multe ori, dati focul mic si lasati sa fiarba cam 30 de minute. Adaugati si legumele, curatate, spalate, dar lasate cat mai intregi. Dupa alte 15-20 de minute de fiert la foc mic, cand puiul si legumele sunt patrunse, opriti focul. Atentie, daca folositi gaina de curte, ar putea fi nevoie sa o fierbeti chiar mai mult de atat, fiind mai atoasa! Scoateti cu o spumiera carnea si legumele pe o farfurie. Treceti supa printr-o sita deasa si masurati-o. Mie mi-au iesit aproape 6 cani de supa, asa ca am pus 2 cani de orez (circa 400 g). Reamintesc ca, de regula, se pun 3 cani de supa/apa la 1 cana de orez. Intr-o cratita care poate fi bagata la cuptor (eventual una de fonta), topiti untul. Puneti orezul (repet, masurat in functie de supa) si caliti-l un pic, pana cand bobul devine translucid.
Stingeti cu un polonic de supa. Adaugati piper boabe si frunzele de dafin, apoi restul de supa. Daca nu vreti sa rumeniti puiul, puneti in supa si carnea. Acoperiti cratita cu un capac si bagati-o in cuptor. Lasati circa 30 de minute, dupa care luati capacul si mai lasati alte 20-25 de minute, pana cand se formeaza ca o crusta la suprafata pilafului. Atentie, nu amestecati cata vreme pilaful se afla in cuptor! Daca ati optat pentru rumenirea bucatilor de pui, puneti-le intr-o tigaie cu putin ulei. Dureaza doar cateva minute, cat sa se rumeneasca un pic pielea, pentru ca oricum carnea este patrunsa. Serviti pilaful fierbinte!
Calorii: 210 kcal / 100 g (in medie).
super bun,chiar ca la mama acasa
Daca e bine pregatit nu are de ce sa fie rau cu conditia sa nu iei reteta din spital.