Rosti – cartofi elvetieni, cu ceapa si rozmarin

De ceva timp, imi tot vine in minte un gand: “sa fac rosti, sa fac rosti”. Din diferite motive, am amanat insa mereu, pana aseara, cand mi-am “facut curaj” si m-am apucat de treaba. Sa nu ma intelegeti gresit, nu este filosofia de pe lume sa pregatesti acest fel traditional din partea nemteasca a Elvetiei. Este chiar simplu, ca numar al etapelor, dar trebuie acordata atentie sporita unor detalii. Inainte de toate, sa clarificam insa ce inseamna rosti: un fel de cartofi prajiti, cu mentiunea ca avem cartofi rasi (pe razatoarea cu ochiuri mari). Simpli (varianta traditionala) sau amestecati cu bacon, ceapa, branza, mar si/sau ierburi, cartofii sunt prajiti in ulei, dupa ce sunt “modelati” sub forma unor turte. Dimensiunile difera: diametrul poate fi cuprins intre 3 si 12 cm, iar grosimea intre 1-2 cm.

Din punctul meu de vedere, este mai bine sa avem un disc mai subtire, pentru a obtine un rosti usor crocant. Atentie, daca este prea gros stratul, cartofii mai degraba se vor inabusi! In plus, exista riscul sa ramana mult prea zemosi sau chiar cruzi! Pentru a elimina un astfel de risc, este indicat ca, dupa rumenirea in tigaie, rosti-ul sa fie bagat, pentru vreo 25-30 de minute, si in cuptorul incins.

Sunt doua metode de a pregati rosti-ul: din cartofi cruzi sau cartofi semi-fierti. Eu am preferat prima varianta, dar si a doua merita incercata. Prima, a cartofilor cruzi, necesita, doamnelor, sa aveti prin preajma un ajutor barbatesc, pentru ca vor trebui storsi foarte, foarte bine cartofii rasi. Iar acest lucru se face punandu-i intr-un prosop curat si storcandu-i pana iese toata apa din ei. A doua varianta, a cartofilor semi-fierti, este ceva mai usor de facut, in sensul ca nu necesita forta mare. In schimb, dureaza mai mult, pentru ca va trebui sa fierbeti cartofii, sa-i lasati sa se raceasca total si, de abia apoi, sa-i radeti.

La origine, rosti-ul era pregatit de fermierii din cantonul Berna la mic-dejun. Treptat, s-a raspandit in intreaga tara si, apoi, in multe restaurante din vestul Europei. Tot treptat a inceput sa fie pregatit mai degraba pe post de garnitura decat la mic-dejun.

Ingrediente (pentru 2 portii):
– cartofi 3 buc. (750 g)
– ceapa 1 buc. mica (50 g)
– rozmarin uscat 1 lingurita
– unt 20 g
– ulei pentru prajit 4 linguri
– sare, piper

Rosti - cartofi elvetieni, cu ceapa si rozmarin

Radeti cartofii pe razatoarea cu ochiuri mari. Puneti-i intr-un prosop curat si storceti-i pana cand nu mai curge deloc zeama (miscarea trebuie sa fie ca la storsul rufelor :P). Pentru a va asigura ca a iesit toata apa, puneti cartofii pe un servet de hartie, intr-un strat subtire, si tamponati-i cu alt servet de hartie. Procedati asa pana cand servetul ramane uscat. Incingeti untul intr-o tigaita si caliti ceapa, taiata marunt. Puneti si rozmarinul uscat, cand ceapa devine translucida. Rasturnati ceapa calita peste cartofii scursi, puneti un pic de sare si de piper macinat si amestecati.

Rosti - cartofi elvetieni, cu ceapa si rozmarinRosti - cartofi elvetieni, cu ceapa si rozmarin

Intr-o tigaie, incingeti 2 linguri de ulei si puneti la prajit jumatate din cartofi. Aveti doua variante: fie modelati 2 discuri (pentru a va incadra in dimensiunile standard ale rosti-ului; folositi o lingura sau, si mai bine, un inel de metal), fie lasati un singur disc, mai mare, cat tot fundul tigaii. Eu am ales a doua varianta, din comoditate :). Presati cu dosul lingurii stratul de cartofi, astfel incat sa fie cat mai compact. Lasati, pe foc potrivit, sa se rumeneasca pe o parte, dupa care intoarceti, cu ajutorul unei farfurii. Lasati sa se rumeneasca si pe cealalta parte. Procedati la fel cu restul de cartofi. Serviti rosti-ul imediat.

Rosti - cartofi elvetieni, cu ceapa si rozmarin

Calorii: 282 kcal / 100 g (sau 750 kcal / portia).

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Rosti – cartofi elvetieni, cu ceapa si rozmarin”

  1. […] clasica, adica fara prea multe adaosuri, doar un pic de ceapa si rozmarin pentru parfum (vezi AICI). Astazi, va propun o a doua varianta, mai putin anevoioasa: din cartofi semi-fierti si fara […]

  2. […] vegetala) • Supa crema de legume cu hasmatuchi (inlocuiti smantana cu una vegetala) • Rosti – cartofi elvetieni, cu ceapa si rozmarin (inlocuiti untul cu o lingura de ulei) • Salata mediteraneana cu vinegreta cu usturoi (nu puneti […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11