Va spuneam acum circa o saptamana ca am in plan sa pregatesc deliciosul si racoritorul desert Peach Melba. Si, in cele din urma, am reusit. A durat ceva nu pentru ca ar fi vorba de vreun desert complicat, ci pentru ca am fost mai mult pe drumuri in ultima perioada. De fapt, cred ca Peach Melba se poate inscrie fara probleme intr-un top 10 al celor mai simple deserturi. Nu necesita multe ingrediente si nici etape complicate sau indelungate. Nu-i minimizati insa impactul din aceste motive. Incercati-l si veti fi surprinsi de combinatia fabuloasa de piersici, zmeura si inghetata de vanilie.
Peach Melba sau, mai degraba, Peche Melba (daca tinem cont de originea inventatorului sau) poate fi numit desert clasic, daca ne uitam ca a fost creat prin 1892. Cine este parintele desertului? Nimeni altul decat Auguste Escoffier, celebrul chef francez, pe cand lucra la Hotelul Savoy din Londra. Desertul a fost creat in onoarea sopranei de origine australiana Nellie Melba si este un desert de vara.
Evident ca este recomandat sa folosim fructe proaspete in locul celor din compot sau congelate. La fel, este recomandat sa punem o inghetata de vanilie de buna calitate (cumparata sau facuta in casa, dupa una din retetele de AICI). Si, tot la capitolul ingrediente, veti vedea ca aveti nevoie, pentru a parfuma siropul in care posam piersicile, de un sfert de pastaie de vanilie. Eu am folosit o pastaie intreaga careia ii curatasem deja semintele si pe care o pusesem intr-un borcan cu zahar, pentru a-l parfuma.
Ingrediente (pentru 2 portii):
– piersici 2 buc. mari sau 3 medii (350 g)
– zmeura 200 g
– inghetata de vanilie 150 g
– zahar tos 2 linguri (40 g)
– pastaie de vanilie 1/4 buc.
– suc de lamaie 3 linguri
Puneti intr-o craticioara 150 ml apa, sucul de lamaie, zaharul si pastaia de vanilie. Aduceti la punctul de fierbere si lasati sa fiarba, pe foc potrivit, vreo 2 minute, pana se formeaza un sirop. Puneti piersicile intregi (evident, bine spalate) si lasati-le sa se inmoaie un pic, avand grija sa le intoarceti pe toate partile (dat fiind ca siropul nu este atat de mult incat sa stea scufundate). Scoateti-le pe o farfurie si lasati-le sa se raceasca. La fel, lasati siropul sa se raceasca. Puneti deoparte un pic de zmeura (o veti folosi la “montarea” desertului). Cand s-a racit siropul, scoateti din el pastaia de vanilie si turnati-l peste restul de zmeura (veti vedea ca nu au ramas decat cateva linguri de sirop, dens si parfumat). Pasati cu blenderul, dupa care treceti sosul printr-o sita. In acest moment este indicat sa puneti si piersicile, si coulis-ul de zmeura in frigider, pentru o ora.
Cu degetele, curatati piersicile de pielita (veti vedea ca iese foarte usor). Taiati-le in doua si indepartati samburii. Pentru a servi desertul, puneti pe o farfurie sau intr-un bol doua jumatati de piersica (eu am pus cate trei jumatati, fiind fructele mai mici), o bula de inghetata de vanilie, zmeura pusa deoparte si piureul parfumat de zmeura. Serviti imediat!
Calorii: bucurati-va de aroma verii fara a va face griji…