Se spune ca orice fel de paste sunt si mai bune gratinate. Adica, acoperite cu un strat matasos de mozzarella si parmezan si trecute prin cuptorul incins, pana cand aromele se combina perfect, iar deasupra obtinem o crusta apetisanta de branza. Pastele pe care vi le propun astazi nu fac exceptie de la regula :). Este vorba de penne cu pui la gratar si ciuperci, intr-un sos “roze” din rosii zemoase si smantana, parfumat cu bacon si patrunjel proaspat. Totul acoperit, dupa cum va spuneam, cu o “patura” de branzeturi si trecut prin cuptor. Pur si simplu delicios!
Ca si la alte preparate italienesti, imi permit sa va recomand folosirea unor ingrediente de buna calitate, in special la capitolul branzeturi. In aceeasi logica, este mai bine sa puneti ciuperci proaspete decat din conserva (eu nu am avut acum in frigider si nici nu aveam cum sa iau). Similar, ideal pentru pregatirea sosului ar fi un bacon italian. Adica, pancetta. Fata de baconul cunoscut noua, pancetta difera, in primul rand, prin condimentele pe care le presupune (nucsoara, usturoi, boia, etc.). La noi se gaseste insa mai greu si este mult mai scumpa :(.
Ingrediente (pentru 6-8 portii):
– penne 350 g
– bacon 200 g
– ceapa 3 buc. (185 g)
– usturoi 4 catei (20 g)
– rosii 3 buc. mari (730 g)
– pasta de rosii 70 g
– smantana pentru gatit 200 ml
– patrunjel 1/2 legatura
– mozzarella 250 g
– parmezan 50 g
– piept de pui la gratar 250 g
– ciuperci felii 1 conserva (circa 190 g dupa scurgere)
– ulei de masline 2 linguri
– fulgi de ardei
– sare, piper
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Puneti mai multa apa la fiert, intr-o oala, cu un pic de sare. Cand clocoteste apa, puneti pastele si fierbeti-le timpul indicat de producator (eventual, mai putin cu un minut, pentru ca pastele sa nu se inmoaie prea tare cat stau in cuptor). In paralel, puneti apa intr-o oala pentru a opari rosiile. Cand apa clocoteste, puneti rosiile (crestate in partea inferioara, pentru a se decoji usor) si lasati-le circa 2 minute. Scoateti-le cu o spumiera pe o farfurie si, cand s-au racit suficient pentru a le manevra, decojiti-le. Incepeti sa pregatiti sosul rose: incingeti uleiul intr-o tigaie mare si puneti la calit baconul (taiat bucatele). Cand baconul incepe sa se rumeneasca, puneti ceapa (feliute) si usturoiul (trecut prin presa). Cand ceapa devine translucida, puneti rosiile (decojite si taiate bucati). Daca vi se pare ca rosiile nu sunt suficient de zemoase, puneti o jumatate de cana de apa fierbinte! Dati focul mic si lasati sa fiarba incet sosul. Cand rosiile s-au inmuiat, puneti si pasta de tomate. Mai lasati cateva minute si adaugati ciupercile din conserva (clatite si scurse).
Dupa inca doua minute, puneti smantana lichida si patrunjelul tocat. Omogenizati si potriviti de sare si de piper. Dati un twist picant sosului prin adaugarea de fulgi de ardei. Opriti focul. Puneti puiul la gratar (bucatele) si pastele fierte si scurse de apa. Amestecati usor, dar bine, astfel incat pastele sa fie uniform cuprinse de sos.
Acum, pentru gratinarea pastelor aveti doua variante: vase individuale (de o portie) sau vas mare de Jena. Evident, prima varianta ar fi de preferat, daca aveti suficiente vase individuale. Daca nu, puteti combina cele doua variante, cum am facut si eu. Indiferent de varianta, se pun pastele cu sos, iar deasupra vin, in ordine, mozzarella, parmezanul ras si un pic de piper macinat.
Bagati vasele in cuptor si lasati cam 30-35 de minute. La final, branza topita trebuie sa formeze ca o crusta, usor rumenita spre margine. Lasati sa respire cam 10 minute gratinul de paste si serviti-l!
Calorii: 173 kcal / 100 g.
Arata tare bine, Andreea!
Multumesc mult, Mihai :).
Ce bine arata! Este una din mancarea mea preferata pe care o mananc la un anumit restaurant din orasul meu. Am incercat o reteta dar nu mi-a iesit gustul respectiv.. Cu siguranta voi incerca reteta ta! Ce fel de vin se pune? Multumesc!
@ Gabo, sper ca aceasta reteta sa fie pe gustul tau. Noua ne-au placut mult pennele :). Cat despre intrebarea ta, recunosc ca m-ai pus in dificultate, caci nu am scris ca s-ar pune vin in sos.
Scuze de la oboseala… Abia astept sa o incerc. Fulgii de ardei se pun dupa gust? Multumesc pentru delicioasele retete.
cred ca e aici a inteles ca s-ar pune vin: “iar deasupra vin, in ordine, mozzarella, parmezanul ras si un pic de piper macinat.” recunsoc ca si pe mine m-a pacalit prima data 🙂 astazi voi incerca reteta, sper sa imi iasa bine.
@ Gabo, nu-i nicio problema :). Da, fulgii de ardei se pun dupa gust, cat de picant iti place. O zi minunata!
Sunt superrrrr, multumim de reteta:X
Sunt superrrrr, multumim de reteta:X.
Am facut reteta de cateva ori, suntem înnebuni?i dupa preparat.Foarte bun! Mul?umesc!