Imi plac mult aromele si combinatiile din bucataria turceasca. Doar cu mielul/berbecutul nu ma impac :(. Dar, asta v-am mai spus, asa ca nu are rost sa mai pierdem vremea si mai bine trecem la reteta de astazi: Iskender Kebab. Preparat celebru, originar din zona de nord-vest a Turciei (orasul Bursa, mai precis), acest kebab isi trage numele de la inventatorul sau: efendi Iskender. In mod normal, acest kebab se face cu miel sau, cel mult, amestec de miel si vita. Din ratiunile pe care vi le-am expus deja, eu am folosit doar carne de vita (spata de manzat, mai precis, pentru mai multa fragezime).
Tot in mod normal, carnea pentru Iskender Kebab este taiata dupa o tepusa verticala si rotitoare (ca cea pe care este infipta carnea pentru shaworma), doar ca difera modul de stivuire a carnii (sunt si bucati mai mari de carne, astfel incat, odata taiata, carnea este in fasii, nu maruntita ca la shaworma). Cum nu am un astfel de aparat de kebab, evident, a trebuit sa improvizez. Si cea mai buna idee care mi-a venit a fost sa tai carnea de vita fooooarte subtire si, dupa marinare, sa o trag la tigaie. Pentru a putea taia carnea in felii subtiri, este indicat sa o congelam si apoi, dupa ce se inmoaie doar un pic, o taiem cu un cutit foarte bine ascutit.
Ingrediente (pentru 4 portii):
– carne vita (spata manzat) 550 g
– ceapa 3 buc. mari (250 g)
– lipii 4 buc. (circa 200 g)
– rosii mari 2 buc. (550 g)
– pasta de rosii 70 g
– ardei iute 2 buc.
– iaurt gras si scurs 300 g
– usturoi 3 catei mari
– usturoi uscat 1 lingurita (sau 2-3 catei usturoi proaspat)
– boia de ardei iute 1 lingurita
– unt 80 g
– cimbru uscat 1 lingurita
– sare, piper
Puneti carnea taiata intr-o cutie care se poate inchide ermetic, impreuna cu ceapa maruntita (eu am taiat-o cu tocatorul blenderului, ca sa fie ca o pasta apoasa), usturoiul uscat (puteti pune si proaspat), cimbrul uscat si piper macinat. Amestecati, astfel incat feliile de carne sa fie acoperite uniform, acoperiti si puneti in frigider. Lasati carnea sa se marineze si fragezeasca macar cateva ore (eu am lasat-o de pe o zi pe alta). Cand vreti sa pregatiti iskenderul, incepeti cu sosul de rosii: topiti 20 grame unt intr-o tigaie si puneti una din rosii (taiata cubulete). Cand se inmoaie, adaugati pasta de rosii si un pic de piper. Daca rosia nu este foarte zemoasa, adaugati un pic de apa! Lasati sa fiarba, pe foc mic, 2-3 minute, dupa care gustati si potriviti de sare. Pastrati sosul cald.
Incingeti o tigaie-gratar si puneti a doua rosie (taiata in sferturi) si ardeii iuti. Lasati legumele cat sa prinda un pic de culoare pe toate partile. Intre timp, puneti iaurtul scurs intr-un bol si amestecati-l cu usturoiul (trecut prin presa) si sare. Odata parcurse aceste etape, treceti la pregatirea carnii. Ideea este ca toate componentele trebuie sa fie gata o data cu fasiile de carne pentru a monta si servi imediat preparatul! Incingeti 40 g unt intr-o tigaie mare si, pe foc mare, trageti fasiile de carne (eu le-am pus cu tot cu marinada in care au stat), impreuna cu boiaua iute si un pic de piper. Spre finalul etapei de pregatire a carnii, puneti si un pic de sare. Cat se face carnea, incalziti (in tigaia-gratar in care ati facut legumele sau chiar la microunde) lipiile, taiate in patru.
Pentru montare: impartiti lipiile in 4 farfurii. Distribuiti deasupra fasiile de carne rumenite. Peste carne, turnati sosul de rosii. Pe o margine a farfuriei, puneti iaurtul cu usturoi, iar in partea cealalta un sfert de rosie la gratar si ardei iute. Topiti untul ramas (20 g) si turnati-l peste preparat. Serviti imediat!
Calorii: 148 kcal / 100 g.