Inca un val de caldura zilele acestea, asa ca o salata este binevenita. Mai ales ca este vorba de o salata delicioasa si racoritoare, suficient de satioasa pentru a servi de una singura pe post de cina. Adica, nu va imaginati ca este o salata “chioara”, doar cu salata verde si un pic de suc de lamaie. Nuuu, domne’, salata asta contine si pui, si branza, si masline, si o portie consistenta de lipie coapta (din aceea subtire, stil libanez). Iar vinegreta din ulei de masline, otet balsamic si suc de lamaie, nu face decat sa invaluie si sa desavarseasca amestecul.
Eu, una, admit ca ideea de salata nu-mi este prea confortabila, asociind-o de obicei cu ideea de regim. Sunt insa si salate care-mi plac foarte mult si pe care le-as manca regulat. Sunt salate cu un pic de carne (de pui, de regula) si tot felul de sosuri. Gen, Salata de pui cu dressing de miere si mustar, Salata Cobb cu avocado si pui si Salata de cartofi noi cu pui si ardei copti.
Revenind la ingredientele salatei de astazi, daca nu gasiti salata iceberg sau nu vreti sa dati prea multi bani pe ea (fiind mai scumpa), puteti pune o salata normala. Similar, maslinele kalamata pot fi inlocuite cu alt fel de masline (de preferinta negre), dar veti pierde un pic la capitolul gust. Acum si cateva aspecte practice: salata poate fi pregatita dinainte (chiar si cu o zi), dar aveti grija sa puneti vinegreta mai aproape de momentul servirii (pentru ca salata si lipia coapta sa nu se inmoaie in exces). Apoi, puneti un semn acestei salate pentru situatiile in care va ramane piept de pui facut dupa un gratar la iarba verde. In acest caz, cum puiul este cel mai probabil condimentat doar cu sare si piper, puneti oregano-ul direct in salata.
Ingrediente (pentru 4 portii):
– piept de pui fara piele si fara os 1 buc. (415 g)
– salata iceberg 1 buc. (450 g)
– rosie 1 buc. mare (240 g)
– masline kalamata 100 g
– branza feta 100 g
– lipie libaneza 200 g
– ulei de masline 5 linguri
– suc de lamaie 2 linguri
– otet balsamic 2 linguri
– oregano uscat 1 lingurita cu varf
– sare, piper
Pentru a coace lipia, incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Taiati lipiile in bucatele si distribuiti-le intr-o tava de aragaz, tapetata cu hartie de copt. Stropiti bucatile de lipie cu ulei de masline (circa o lingura) si bagati in cuptor. Lasati cam 10 minute, avand grija sa verificati din cand in cand, pentru ca lipiile au tendinta sa se “maroneasca” repede. Scoateti si lasati bucatile de lipie sa se raceasca. Incingeti o tigaie-gratar si taiati pieptul de pui in felii. Dati-le cu sare, piper si un pic de oregano si rumeniti-le, pe ambele parti. Lasati-le sa se raceasca pe o farfurie. Intr-un bol mare, amestecati puiul (taiat bucatele), salata iceberg (curatata, spalata, scursa si taiata fasii), maslinele, feta (bucatele), rosia (tot bucatele) si lipiile coapte. Pentru vinegreta, puneti intr-un bol 4 linguri ulei de masline, 2 linguri otet balsamic, 2 linguri suc de lamaie, restul de oregano si piper proaspat macinat. Mixati pana cand obtineti o emulsie. Turnati-o peste salata si amestecati bine.
Serviti salata imediat. Repet, daca nu o serviti imediat, nu puneti vinegreta, pentru ca bucatile de lipie sa nu se inmoaie!
Si mai in detaliu… Nu-i asa ca arata bine?
Calorii: 175 kcal / 100 g (sau 630 kcal / portia).