Tarta cu branza si rosii

Nu stiu voi, dar mie imi plac mult tartele. Frantuzesti (gen quiche), englezesti sau de care vreti voi, tartele sunt delicioase, extrem de versatile si potrivite atat pentru cina, cat si pentru un pranz rapid la serviciu. Un singur defect au tartele: un numar destul de mare de calorii, datorat blatului (fraged sau din aluat foietaj). Il putem diminua insa prin doua metode: sa taiem feliute mai mici de tarta 😛 si, respectiv, sa punem cat mai multe legume pe ea sau alaturi. Alaturi insemnand o salata verde. Cat despre ingrediente, aveti destula libertate de alegere: branza feta sau telemea romaneasca (grasa sa fie, nu prea sarata si nici iute), branza cedar sau gouda sau chiar cascaval.

Eu am pus feta si cedar pentru ca din astea avem in casa, precum si rosii de doua culori. Cat despre blat, aluatul foietaj de-a gata si-a facut datoria si de data aceasta, astfel ca, destul de rapid, am avut in farfurie o felie de tarta delicioasa. Tarta este la fel de buna calda sau rece. Iar daca vreti sa o pregatiti pentru o masa tip bufet, aveti doua variante: fie pregatiti mini-tarte, fie pregatiti o tarta mare, dreptunghiulara, pe care sa o taiati in patrate.

Eu am lasat marginile tartei “natur”, dar ii puteti da un aspect mai frumos ungand cu un pic de galbenus batut! Alte retete de tarte cu branza (in combinatie tot cu rosii, dar si cu alte legume si chiar cu peste) gasiti AICI.

Ingrediente (pentru 6 portii):
– aluat foietaj 1 foaie
– branza Cedar / Gouda 100 g
– branza Feta / telemea 200 g
– rosii 2 buc. mari (480 g)
– busuioc uscat 1 lingura (daca aveti proaspat, cu atat mai bine)
– ulei de masline 1 lingura
– piper

Reteta tarta cu branza si rosii, cu busuioc si aluat foietaj

Intindeti foaia de aluat si decupati un disc. Din resturile de aluat, puteti confectiona o bordura la tarta (rasucita, impletita sau simpla). Asezati aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si intepati fundul cu o furculita. Bagati la frigider pentru cel putin 20 de minute, timp in care incingeti cuptorul la 240 grade Celsius. La expirarea timpului, bagati tarta in cuptor si lasati-o 15 minute, cat sa inceapa aluatul sa se umfle. Scoateti coaja de tarta si lasati-o sa se raceasca un pic. Aceasta etapa are rolul de a impiedica aluatul sa se inmoaie de la branza si rosiile zemoase! Asezati feliile de cedar sau gouda pe fundul tartei, dupa care branza feta bucatele. Asezati deasupra, partial suprapuse, rosiile (taiate felii subtirele, de maximum 5 mm grosime). Imprastiati busuiocul uscat deasupra si un pic de piper. Bagati iar in cuptorul incins si mai lasati vreo 25-30 de minute, pana cand aluatul s-a umflat frumos si s-a rumenit un pic, iar feliile de rosii s-au uscat un pic. Atentie, verificati ca tarta sa nu se arda la fund!

Reteta tarta cu branza si rosii, cu busuioc si aluat foietajReteta tarta cu branza si rosii, cu busuioc si aluat foietaj

Scoateti tarta si lasati-o sa-si traga sufletul cam 10-15 minute. Stropiti-o cu un pic de ulei de masline extravirgin si serviti-o.

Reteta tarta cu branza si rosii, cu busuioc si aluat foietaj

Calorii: 284 kcal / 100 g (sau 417 kcal / portia).

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11