Tarta cu fructe de padure

In programul de bucatareala la sfarsit de saptamana, tarta asta nu figura deloc. Imi pusesem in minte sa profit de piersicile din abundenta de pe tarabe si sa pregatesc un racoritor desert Peach Melba. M-am razgandit insa brusc dupa ce, vineri seara, am fost cu prietenii intr-o trattoria si am vazut cat pot oamenii sa ceara pe o feliuta de tarta cu fructe de padure. Nu o pot cataloga chiar ca o “tarta obosita”, dar nici nu pot spune ca excela la capitolul gust. In schimb, la capitolul pret, statea fooooarte bine… Sa zicem ca o tarta ajungea, daca inmulteai pretul unitar cu numarul de felii in care era taiata, la peste 200 lei :(. Frumos, nu? Si, uite asa, de nervi, ieri m-am apucat sa fac tarta cu fructe de padure. Nu de alta, dar pe seara urma o noua intalnire cu prietenii, la un pahar de vorba, si aveam de “demonstrat” o idee: ca se merita, si financiar, si din perspectiva gustului, sa depui acasa efortul de a pregati ceva de mancare sau un desert.

Dupa cum veti vedea, in cele ce urmeaza, este vorba de o tarta clasica: blat fraged (pe care l-am parfumat cu vanilie), crema patiserie (careia i-am conferit un twist seducator cu putina apa de flori de portocal; o gasiti in special in magazinele arabesti), multe fructe de padure (zmeura, afine, mure, etc.) si un strat de jeleu, facut cu siropul pe care si-l lasa fructele. Sirop obtinut cand fructele se dezgheata pentru ca, da, am folosit fructe congelate. Nu de alta, dar am facut totul in pripa si cel mai scurt drum era pana la congelator :P. Oricum, daca sunteti curiosi, si tarta aceea scumpa de restaurant era tot cu fructe congelate. Pot sa va mai spun ca varianta mea de tarta a fost, unanim declarata, “mult mai buna” decat cea consumata cu o seara inainte. De fapt, a avut asa mare succes, incat a trebuit sa ma lupt pentru a salva o feliuta subtire, subtire pe care sa o pozez :).

Tot la capitolul tarte, de vara sau de iarna, va recomand sa incercati Tarta & mini-tartele cu fructe (capsune, ananas, kiwi si struguri) si Tarta & mini-tartele cu mandarine si caramel.

Ingrediente (pentru 10-12 portii):
– fructe de padure congelate 800 g
– faina 300 g
– unt (80% grasime) 150 g
– zahar tos 190 g
– galbenusuri 6 buc.
– lapte 375 ml
– apa de flori de portocal 1 1/2 linguri
– faina de porumb (maizena) 30 g
– tort gelee 1 pliculet
– zahar vanilinat 1 pliculet
– un praf de sare

Reteta de tarta cu fructe de padure

Puneti fructele la decongelat, avand grija sa “recoltati” intr-un castron sucul pe care si-l lasa. Pentru aluatul fraged de tarta: cerneti faina intr-un castron si amestecati-o cu praful de sare. Puneti untul, adus la temperatura camerei si taiat bucatele, si zaharul vanilinat. Amestecati, cu varful degetelor, pana cand obtineti ca niste faramituri. Puneti 4 linguri de apa rece si framantati pret de cateva minute. La final, trebuie sa aveti un aluat omogen, total nelipicios. Inveliti-l intr-o bucata de folie si puneti-l in frigider pentru cel putin 30 de minute.

Reteta de tarta cu fructe de padureReteta de tarta cu fructe de padure

Intre timp, incepeti sa pregatiti crema patiserie cu aroma de flori de portocal: puneti galbenusurile intr-un castron, impreuna cu 150 g zahar tos. Mixati spre omogenizare, dupa care adaugati faina de porumb (maizena). Incorporati, treptat, laptele. Puneti pe foc, intr-o cratita cu fund dublu si, amestecand continuu cu un tel, lasati pana cand compozitia se ingroasa si ajunge la punctul de fierbere. Opriti focul si lasati sa se raceasca. Daca ati batut temeinic cu telul, trebuie sa aveti o crema omogena si fina, fara nici un cocolos!

Reteta de tarta cu fructe de padureReteta de tarta cu fructe de padure

Scoateti aluatul din frigider si intindeti-l pe masura formei de tarta (a mea are cam 30 cm). Presati bine, bine, astfel incat aluatul sa se muleze pe peretii formei. Intepati cu o furculita fundul tartei. Bagati iar la frigider pentru 30 de minute (pentru ca aluatul sa nu se stranga in momentul cand incepe sa se coaca). Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Dupa expirarea celor 30 de minute de repaus la rece, scoateti coaja de tarta si coaceti-o in orb, timp de 15 minute (puneti o hartie si niste “greutati”, gen bilute de ceramica sau boabe de fasole). Indepartati “greutatile” si hartia dupa 15 minute si mai lasati vreo 20-25 de minute, pana cand coaja prinde o frumoasa tenta galbuie. Lasati-o sa se raceasca. Revenind la crema, care trebuie sa se fi racit intre timp, puneti apa de flori de portocal in ea si omogenizati. Turnati crema in coaja de tarta si distribuiti-o uniform.

Reteta de tarta cu fructe de padureReteta de tarta cu fructe de padure

Asezati peste crema fructele decongelate si scurse de zeama. Din sucul pe care si l-au lasat, masurati 250 ml pentru a pregati jeleul. Amestecati continutul plicului de tort gelee cu zaharul tos ramas (40 g) si dizolvati apoi in sucul de fructe, intr-un ibricel. Puneti ibricul pe foc si aduceti la punctul de fierbere. Cu o lingura, turnati incet peste fructe. Incercati sa puneti cat mai uniform, avand in vedere ca jeleul se va intari destul de repede in contact cu fructele reci. Bagati tarta in frigider si lasati-o macar 2 ore.

Reteta de tarta cu fructe de padure

Scoateti-o cu grija din forma (va recomand in acest sens, cu multa caldura, formele de tarte cu fund detasabil). A mea tarta nu a avut, saraca, prea mult timp sa “respire” inainte de a fi devorata…

Reteta de tarta cu fructe de padure

…iata si feliuta pe care am reusit sa o salvez :). Temporar salvat, evident…

Reteta de tarta cu fructe de padure

Calorii: 218 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

17 Responses to “Tarta cu fructe de padure”

  1. Mirela says:

    As vrea sa incerc aceasta reteta, insa nu am apa de flori de portocal. Se poate inlocui cu altceva?

  2. Dino says:

    Mirela, in primul rand imi cer scuze pentru intarzierea raspunsului, dar sunt in concediu si e un pic mai greu cu internetul :(. Daca nu ai apa de flori de portocal, ai trei variante: sa pui un lichior gen Grand Marnier (lichior cu aroma de portocale amare), sa nu pui nimic (lasi crema simpla) sau sa pui un pic de esenta (de vanilie sau de portocala). In oricare din cazuri, nu vei obtine insa chiar acelasi efect. Spor la pregatiri!

  3. Irina says:

    Am facut-o si e minunata! Multumesc.

  4. Dino says:

    Cu multa placere, Irina :). Acum vreo doua saptamani am facut-o iar si eu si s-a evaporat cat ai zice “tarta”. De abia astept sa gasesc fructe proaspete!

  5. eu says:

    Am fost f incantata cand am vazut reteta, a 2 zi am incercat sa fac tarta. Din pacate, crema nu mi-a iesit – era un fel de mamaliga dulce ( nu am avut faina de porumb, asa ca am pus malai clasic aprox. 1 lingura ). Suparata, am recitit reteta si cred ca am mai gresit undeva : am tinut pe foc crema mult dupa punctul de fierbere .
    Astept sa-mi spui parerea ta.

  6. Dino says:

    @ Eu, ma bucur ca ai incercat reteta, dar din pacate malaiul nu are nicio legatura cu faina de porumb!! Faina de porumb este exact ca faina de grau (alba si fina)! O gasesti in magazine ca Maizena (dupa numele firmei care o produce) sau Gustin (de la Dr. Oetker). Iar daca nu o gasesti, mai bine pui faina de grau normala, decat malai. Deci, problema nu este cat ai tinut crema pe foc, ci ingredientul folosit. Sper sa incerci iar crema si vei vedea diferenta :)!

  7. G says:

    Grozava reteta! Tebuia mai putin zahar pe undeva(dupa gustul meu), dar in rest nu am ce sa ii reprosez… Iubesc tartele!!!

  8. Mihaela says:

    Initial am ras cand am citit comentariul despre malai in crema. In unele zone se folosesc regionalisme. In loc de faina, spun faina de grau, in loc de malai, faina de porumb. Aici trebuia precizat clar ca e vorba de amidon.

  9. Dino says:

    @ Mihaela, puteam scrie si amidon, dar am fost, cred eu, destul de clara. La faina de porumb am adaugat, in paranteza, “maizena”, iar din poza se poate vedea ca nu e vorba de nici un malai. Am sa scriu insa, pe viitor, si amidon, ca sa nu mai existe loc de interpretari :).

  10. Andreea says:

    cum adica ‘coaceti-o in orb?’

  11. Dino says:

    @ Andreea, explicatia este, pe scurt, in paranteza: coci coaja acoperind-o cu hartie de copt (taiata la dimensiune) si punand in ea ceva “greutati”, gen bilute speciale de ceramica (daca ai) sau boabe de fasole. Acest procedeu de coacere preliminara a cojii este necesara din doua considerente: “greutatile” impiedica aluatul sa se umfle si sa alunece in forma, iar in plus aluatul prinde o usoara crusta, care-l impiedica sa se inmoaie excesiv cand pui umplutura. Sper ca am reusit sa fiu cat de cat explicita :).

  12. iza says:

    Scuze…diacriticele astea…
    Intrebarea era de ce spui ca pui crema pe o coca galbena cand in poze arati ca pui pe o coca alba?

  13. Dino says:

    @ Iza, am spus ca trebuie lasata coaja de aluat in cuptor pana prinde o tenta galbuie. Nu am spus ca este coca galbena. Si, daca te uiti cu atentie in poze, ea este galbuie, in nici un caz alba. In afara de acest detaliu, sa inteleg ca ti-a placut tarta?

  14. anca says:

    este ceva ce nu inteleg la coacerea aluatului: cand spui “si mai lasati vreo 20-25 de minute, pana cand coaja prinde o frumoasa tenta galbuie”, te referi tot la cuptor, sau in afara lui?
    multumesc!

  15. Dino says:

    @ Anca, ma refer la faptul ca mai sta in cuptor 20-25 de minute. Dupa care se lasa sa se raceasca :).

  16. Anca says:

    Am facut si eu reteta azi…e delicioasa!!! Reteta este explicita, multumesc mult pentru detalii, pe mine m-au ajutat foarte mult…????

  17. Bety says:

    Am facut reteta postata de tine, numai ca in loc de faina de malai am pus amidon. A iesit grozava! Multumesc pentru reteta si ponturi. Daca aveam cum iti aratam si o poza cu…realizarea mea, asa trebuie sa ma crezi pe cuvant ca a iesit grozava. ????

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11