Racoarea de-afara mi-a dat, zilele trecute, curajul necesar pentru a ma apropia de cuptor si a incerca o reteta pe care pusesem de multisor ochii, intr-o carte frantuzeasca de bucate. Si nu-mi pare deloc rau pentru ca mi-au iesit niste cornuri delicioase, pufoase si care ti se topesc in gura, cu o portie consistenta de umplutura. Nu de alta dar, la fel ca la pizza, nu-mi prea place sa fie coca goala, ci sa se simta umplutura. Iar in cazul acesta a fost vorba de sunca presata si afumata si de branza cedar. Branza cedar pentru ca aveam in casa, pentru ca are un gust foarte bun si consistenta potrivita si, nu in ultimul rand, pentru ca m-am gandit ca a sa culoare portocalie va da un plus de farmec cornurilor.
Evident ca puteti folosi cascaval romanesc, simplu sau afumat, sau alte branzeturi care se topesc si intind frumos odata molesite de caldura cuptorului (gen gouda). Mai trebuie sa va zic ca eu am mers pe formula unor cornuri mai mari, dar puteti face si cornulete, daca aveti timp si rabdare. Eventual sa le rumeniti un pic mai tare decat am facut-o eu :P. Aaa, puteti sa le presarati deasupra, daca vreti, mac, susan, chimen, etc.
Ingrediente (pentru 8-10 buc.):
– faina 280 g
– zahar pudra 1 lingurita (7 g)
– drojdie proaspata 15 g
– ou 1 buc.
– unt (80% grasime) 35 g
– lapte integral 125 ml
– sunca Praga 150 g
– cascaval/cedar/gouda 120 g
– un praf de sare
Amestecati faina cernuta cu zaharul pudra si praful de sare. Incalziti un pic 100 ml lapte si dizolvati drojdia proaspata. Topiti untul si lasati-l sa se raceasca. Incepeti sa incorporati in faina, putin cate putin, laptele cald, untul topit si albusul de ou, usor batut. Framantati, usor la inceput, apoi mai energic, circa 15 minute. Este mai usor daca aveti la dispozitie un robot cu functie de framantat aluatul. La finalul timpului, trebuie sa aveti un aluat omogen si nelipicios. Lasati-l, acoperit cu un servet curat, intr-un loc caldut, pana cand isi dubleaza volumul.
Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Framantati aluatul inca cateva minute, dupa care intindeti-l intr-o foaie cu grosimea de 3-4 mm. Taiati ca un cerc si impartiti-l apoi in 8. Pe fiecare clin puneti o bucata de sunca si una de cascaval sau branza. Rulati. Asezati cornurile distantate intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Procedati la fel cu aluatul ramas. Cand ati terminat aluatul, acoperiti tava cu un servet curat si lasati cornurile iar sa creasca, pana cand isi dubleaza volumul. Amestecati galbenusul pus deoparte cu laptele ramas (25 ml) si ungeti cornurile, cu o pensula.
Bagati tava in cuptorul incins si lasati cam 20-25 de minute sau pana cand cornurile au crescut frumos si au prins o tenta aurie. Eu, din teama de a nu le rumeni prea tare la fund si de a nu le usca, nu le-am lasat sa prinda prea multa culoare, dar data urmatoare schimb foaia :).
Iata cam cum arata cornurile in interior… A doua zi redevin la fel de pufoase ca in momentul scoaterii din cuptor dupa ce sunt incalzite un pic in cuptorul cu microunde.
Calorii: 290 kcal / 100 g.