
Va spuneam ieri ca, la cererea “publicului” amator de carne, am inceput sa pregatesc si o musaca de vinete. Dupa cateva ezitari, m-am oprit asupra variantei romanesti de musaca, de la Sanda Marin citire. Este vorba de musacaua in straturi, in care rondelele de vinete oparite si prajite alterneaza cu carnea tocata, calita cu legume si amestecata cu ou si putina smantana. Chiar si in varianta romaneasca, musacaua a mers de minune cu racoritoarea salata turceasca de castravete si iaurt, Cacik.
Raspandita in multe tari, musacaua se prezinta in diferite forme si combinatii. In Grecia, de pilda, peste straturile de carne si vinete vine o “cuvertura” de sos Bechamel (ca la o lasagna), iar printre mirodeniile folosite gasim si scortisoara si ienibaharul. Apoi, exista retete de musaca cu varza, dovlecei, cartofi sau ciuperci, in loc de vinete.
Revenind la musacaua mea, eu am folosit o carne tocata de vita, pentru ca din aceasta aveam in casa. Este recomandat insa sa puneti o carne amestec porc si vita, un pic mai grasa, pentru a da un plus de gust preparatului.
Ingrediente (pentru 8 portii):
– vinete 3 buc. medii (1,2 kg)
– carne tocata amestec 550 g
– morcov 1 buc. mare (85 g)
– cartof 1 buc. mare (300 g)
– ceapa 2 buc. (300 g)
– ou 1 buc.
– smantana 2 linguri (90 g)
– ulei de floarea-soarelui 7 linguri
– faina 2 linguri (50 g)
– rosii 2 buc. mari (550 g)
– supa de carne 200 ml
– sare, piper
Taiati vinetele (fara a le curata de coaja) in felii de un deget grosime. Puneti mai multa apa la fiert, cu sare, si opariti feliile de vinete. Scoateti-le intr-o strecuratoare, presati-le cu ceva mai greu si lasati-le sa se scurga. Intre timp, maruntiti morcovul, cepele si cartoful, eventual cu tocatorul blenderului. Daca nu aveti, le puteti da prin masina de tocat sau pe razatoare. Amestecati carnea cu legumele bine, bine. Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius.
Incingeti 2 linguri de ulei si caliti amestecul de carne si legume. Puneti cam trei linguri de supa de carne fierbinte si, pe foc mic, lasati sa se inabuse. Lasati apoi amestecul sa se raceasca. Intre timp, tamponati feliile de vinete cu un servet de hartie si dati-le prin faina. Incingeti restul de ulei intr-o tigaie si, in mai multe etape, prajiti feliile de vinete pe ambele parti.
Cand amestecul de carne si legume s-a racit, puneti peste el smantana, oul, un praf de sare si de piper. Omogenizati foarte bine. Luati un vas de Jena si asezati un strat de vinete, apoi unul de carne si tot asa pana terminati. Deasupra, peste ultimul strat de vinete, asezati rosiile taiate felii. Presarati un pic de sare si de piper si turnati, usor, restul de supa de carne fierbinte. Bagati vasul in cuptorul incins si lasati pana cand musacaua scade (circa o ora).
Serviti musacaua calda, eventual cu o portie de Cacik alaturi.
Calorii: 160 kcal / 100 g.