Pietele sunt pline de vinete si sunt convinsa ca si voi profitati din plin de ele, fie ca le coaceti si le faceti salata, fie ca le metamorfozati in tot felul de delicii italienesti, frantuzesti, arabesti sau chiar thailandeze (gasiti AICI sugestii de luat in seama :P). Asa fac si eu si, daca nu ar fi fost caldura asta insuportabila, care te da afara din bucatarie, cred ca as fi avut continuu in frigider Salata de vinete, perfecta pentru a fi servita alaturi de niste rosii dolofane si zemoase. Acum, dupa ce am pregatit eu Parmigiana di Melanzane, am mai ramas cu niste vinete si, la cererea publicului iubitor de carne, am inceput sa pregatesc aseara o musaca de vinete. Musaca pe care o voi servi, in semn de respect fata de bucataria turceasca, in care ocupa un loc de cinste, cu o salata racoritoare din castravete si iaurt. Este vorba de Cacik, fratele turcesc al Tzatziki-ului grecesc.
Care-i diferenta intre tzatziki si cacik? Mare, din perspectiva gustului si texturii. Tzatziki-ul are drept cuvant de ordine cuvantul “cremos”. Mai precis, se face cu iaurt gras si scurs, iar castravetii se scurg si ei foarte bine inainte de a fi amestecati cu iaurtul. Apoi, tzatziki-ul este asezonat doar cu usturoi si sare. Cacik-ul, in schimb, se face cu iaurt diluat si destul de sarat, castravetii nu se mai scurg si se pune menta uscata sau marar proaspat. Optional, se poate pune in cacik si un pic de suc de lamaie, iar pe deasupra se poate presara un pic de sumac (fructele maruntite de otetar mirositor, folosite si la Fattoush si la Zerzevat). Ca ultim detaliu, va spun ca turcii gasesc Cacik-ul foarte potrivit sa acompanieze pilaful :).
Apoi, revenind la reteta mea, in mod normal se combina un iaurt gras (chiar si unul scurs) cu apa, urmand ca totul sa se mixeze pana obtinem un iaurt diluat si omogen. Eu am preferat sa nu pun apa, ci sa combin doua iaurturi: unul cremos (un pic mai gras) si unul de baut (mai slab si mai lichid).
Ingrediente (pentru 4 portii):
– castraveti 400 g
– iaurt cremos (5% grasime) 300 g
– iaurt de baut 450 g
– usturoi 4 catei
– menta uscata 1 lingurita cu varf
– sare
Dati castravetii (curatati de coaja) pe razatoare (mandolina, de preferat) sau taiati-i cubulete. Puneti-i intr-un castron si framantati-i cu un pic de sare. Amestecati-i si cu usturoiul trecut prin presa. Puneti iaurturile si menta uscata. Omogenizati bine, bine.
Pastrati in frigider pana in momentul servirii, cand puteti sa turnati cateva picaturi de ulei de masline deasupra. Ca opinie personala, Cacik-ul este mai bun a doua zi :).
Calorii: 47 kcal / 100 g.
Multumim pt postare,cunosteam aceasta reteta dar stiam ca am omis ceva,,,menta!!!
E foarte buna mai ales cand e rece.