Ori de cate ori dadeam peste aceasta denumire, “Parmigiana di Melanzane”, in vreo revista culinara sau intr-o emisiune tv, ma intrebam: “ce-o fi asa de deosebit intr-o combinatie de vinete si parmezan, de e atat de laudata?”. Ei bine, am aflat. In sfarsit! Si nu-mi pare rau deloc ca am incercat si ca, asa cum comenta cineva pe pagina de Facebook a blogului, am dat ceva bani pe mozzarella si parmezan, care costa, citez din memorie, „de parca ar fi din aur”. Revenind la aceasta reteta traditionala din sudul Italiei, adica la vinetele noastre gratinate cu mozzarella si parmezan, e musai sa o incercati. Va garantez ca veti fi surprinsi de bogatia gustului, de arome si texturi!
Reteta, derivata usor din cea a lui Mario Batali, presupune prajirea feliilor de vinete, date prin ou batut si pesmet amestecat cu putin parmezan ras. Evident ca puteti merge si pe varianta mai saraca in calorii a feliilor de vinete rumenite pe gratar, dar gustul nu va fi acelasi. Adica, sa fim seriosi, are un rol si crusta aceea din pesmet si parmezan. Apoi, daca va decideti sa pregatiti aceasta delicioasa reteta, va recomand sa faceti un efort financiar si sa nu faceti rabat nici la calitatea mozzarellei si a parmezanului, nici la cantitatea in care aceste branzeturi sunt folosite. Nu in ultimul rand, va sfatuiesc sa cautati niste rosii foaaarte bine coapte si zemoase pentru sosul cu usturoi si cimbru, pentru ca preparatul sa fie suficient de suculent.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– vinete 2 buc. mari (840 g)
– mozzarella 200 g
– parmezan 100 g
– pesmet 150 g
– oua 2 buc.
– ulei de masline 2 linguri
– ulei pentru prajit (circa 150 ml)
– ceapa 1 buc. mare (110 g)
– usturoi 5 catei
– rosii 3 buc. mari (810 g)
– zahar brun 1 lingura (15 g)
– cimbru uscat 1 lingura rasa (daca aveti proaspat cu atat mai bine, puneti frunzele de pe vreo 5-6 fire)
– sare, piper
Spalati vinetele (fara sa le curatati de coaja) si taiati-le felii (putin peste 1 cm grosime). Dati feliile cu sare si asezati-le intr-o strecuratoare. Presati-le cu o farfurie sau un tocator greu. Lasati-le o ora, timp in care vinetele isi lasa zeama. Pentru sosul de rosii cu cimbru: opariti rosiile timp de 2 minute, scoateti-le cu o spumiera si, cand se racesc suficient pentru a le putea tine in mana, curatati-le de pielita.
Incingeti uleiul de masline intr-o tigaie si caliti un pic ceapa (felii subtiri) si usturoiul (trecut prin presa). Cand ceapa devine translucida, puneti rosiile, taiate marunt. Daca vi se pare ca rosiile nu sunt suficient de zemoase, adaugati un pic de apa in sos! Dati focul mic, acoperiti tigaia si lasati sa fiarba cateva minute, dupa care adaugati zaharul brun si cimbrul uscat. Mai lasati vreo doua minute, potriviti de sare si de piper si dati deoparte. Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius.
Cand trece ora de scurs vinetele, stergeti feliile, prin tamponare, cu un servet de hartie. Bateti ouale intr-o farfurie adanca, iar intr-o farfurie intinsa amestecati pesmetul cu vreo 15 g de parmezan ras. Incingeti uleiul pentru prajit intr-o tigaie si prajiti feliile de vinete, dupa ce le-ati dat prin ou batut si prin pesmet. Atentie, nu trebuie sa lasati prea mult vinetele sa se inmoaie! Pe masura ce prajiti feliile, scoateti-le pe o farfurie tapetata cu servete de hartie (pentru a absorbi grasimea in exces). Cand ati terminat de prajit, luati un vas de Jena si puneti cam o treime din sosul de rosii pe fundul lui. Asezati un rand de felii de vinete. Orientati-va sa le alegeti pe cele mai mari si sa fie cam jumatate din numarul de felii!
Distribuiti inca o treime de sos peste felii, apoi jumatate din feliile de mozzarella si un pic de parmezan ras. Presarati si un pic de sare si de piper macinat. Repetati procesul: felii de vinete, sos de rosii, mozzarella, restul de parmezan ras si piper macinat. Bagati in cuptorul incins si lasati 20-25 de minute. La finalul timpului, branzeturile de deasupra se transforma intr-o crusta apetisanta si prind un pic de culoare.
Lasati gratinul de vinete sa “respire” vreo 10 minute, inainte de a-l servi.
Calorii: 185 kcal / 100 g.
[…] Ce-i drept, combinatia vanata-mozzarella-rosii si-a dovedit eficienta si cu alte ocazii, gen Vinete gratinate cu parmezan (Parmigiana di Melanzane, ca sa sune ca intr-un meniu de restaurant cu pretentii […]