Fac ce fac si ajung iar la salate. Salate racoritoare si echilibrate: cu un numar rezonabil de calorii, dar si suficient de satioase, pentru a va potoli foamea (la serviciu, de pilda, daca o luati intr-o caserola). Iar aceasta salata italiana se potriveste perfect descrierii de mai sus, fiind o combinatie de paste si legume, desavarsita de bucatelele de mortadella si imbaiata intr-un sos picant-iute-acrisor, din iaurt scurs, mustar, otet de vin si sos tabasco. Singurele ingrediente mai pretentioase din aceasta salata sunt mortadella si ceapa perla in otet. Pretentioase in sensul ca nu se gasesc la orice colt de strada si/sau sunt mai piperate ca pret.
Ceapa perla in otet eu am gasit-o in Mega Image si in Carrefour, la raionul de conserve. Cu mortadella este un pic mai complicat. Acest salam cu diametru mare, originar din Bologna (Italia) presupune, in mod traditional, cel putin 15% grasime (bucatele de grasime, pur si simplu) in compozitia cu carne de porc si condimente. Eu m-am ferit sa iau astfel de mortadella din doua motive: pretul, pe de o parte, si cantitatea mare de grasime, pe de alta parte. Am optat, in schimb, pentru mortadella in varianta portugheza, mai slaba si cu masline verzi. Recunosc, gustul nu este acelasi, dar nici numarul de calorii :).
Apoi, in privinta sosului de mustar cu iaurt, pentru un plus de gust ar fi bine sa combinati un mustar clasic de buna calitate cu mustar de Dijon. Cat despre iaurt, cautati un iaurt gras si scurs (gen iaurt grecesc) sau, daca nu tineti cont de numarul de calorii, puteti pune si o smantana grasa (25% grasime).
Aaaa, sa nu uit: alte salate racoritoare cu paste si legume gasiti AICI.
Ingrediente (pentru 6-8 portii):
– paste scurte 250 g
– mortadella 200 g
– castraveti 3-4 buc. mici (135 g)
– capere 2 linguri (35 g)
– ceapa perla in otet 100 g
– ardei capia 1 buc. (150 g)
– mazare fiarta 1 cutie (270 g dupa scurgere)
– mustar 1 1/2 lingura (35 g)
– ceapa rosie 1 buc. (85 g)
– otet 3 linguri
– tabasco 1/2-1 lingurita (in functie de cat de iute va place)
– ulei de masline 4 linguri
– iaurt scurs (10% grasime) 150 g
– sare, piper
Puneti mai multa apa la fiert, cu un pic de sare, intr-o oala mare. Cand apa clocoteste, puneti pastele si fierbeti-le timpul indicat de producator. Scurgeti-le de apa si puneti-le intr-un castron. Turnati o lingura de ulei de masline peste ele si amestecati (pentru a nu se lipi). Lasati pastele sa se raceasca. In acest rastimp, daca nu ati luat, asemenea mie, mazare fiarta, este momentul sa o fierbeti si sa o scurgeti. Cand pastele s-au racit, puneti peste ele ceapa perla scursa, mortadella (bucati) si castravetele (curatat de coaja, taiat felii subtiri). Puneti si caperele (tot scurse), ardeiul capia (curatat de cotor si seminte, spalat si taiat fasii) si mazarea fiarta (bine scursa). Amestecati bine, bine. Pentru sosul cu mustar si iaurt, amestecati intr-un castron mustarul, ceapa rosie (taiata foarte marunt), sosul tabasco, uleiul de masline ramas (3 linguri), otetul de vin, un praf de sare si piper macinat. Omogenizati si amestecati cu iaurtul scurs. Turnati sosul rezultat peste salata si amestecati usor, pentru ca sosul sa se distribuie uniform. Potriviti de sare si de piper.
Tineti salata in frigider cel putin 20 de minute inainte de a o servi. Daca o pregatiti pentru o masa tip bufet, o puteti servi, asemenea mie, in cupe.
Calorii: 116 kcal / 100 g.