Alaturi de Grisul cu lapte si dulceata, Cremsnitul parfumat, Cornuletele cu gem sau rahat, Budinca de gris insiropata cu lapte si Galustele cu prune, prajitura de astazi formeaza atat de indragita categorie a dulciurilor din copilarie. Dulciuri aparent simple, fara ingrediente si proceduri sofisticate, dar atat de bune, migalite cu drag de mamele si bunicile noastre. Chiar nu pot crede ca exista cineva care sa nu fi mancat macar o data aceasta prajitura pufoasa (cunoscuta si drept tarta cu fructe, desi nu are nici o treaba cu tartele clasice), din pandispan si fructe. Ce fel de fructe? Dupa gustul fiecaruia si dupa anotimp: piersici, caise, visine, capsune, zmeura, etc.
In varianta clasica, cunoscuta in copilarie, prajitura era simpla, doar pudrata cu un pic de zahar pudra. O puteti lasa asa, este foarte buna, sau o puteti transforma intr-un desert mai spectaculos, adaugandu-i un strat de bezea crocanta. Evident, asta in cazul in care, asemenea mie, aveti niste albusuri “de prisos” prin frigider. Doar sa nu uitati, in acest caz, sa scoateti din timp albusurile din frigider, pentru a ajunge la temperatura camerei (vezi AICI trucuri pentru a obtine bezeaua perfecta).
In alta ordine de idei, daca va intrebati cumva cum de mi-a iesit asa galbena prajitura, sa nu va ganditi ca am pus colorant. NU si nu! Pur si simplu, am pregatit-o cu oua de tara. Colosala diferenta, nu?
Ingrediente (pentru 10 portii):
– oua 3 buc. (la temperatura camerei)
– unt (82% grasime) 55 g (la temperatura camerei!)
– zahar pudra 200 g
– lapte 125 ml
– faina 225 g
– praf de copt 1 pliculet
– zahar vanilinat 1 pliculet
– albusuri 3 buc. (la temperatura camerei!!!)
– zahar tos 150 g
– piersici 4-5 buc. (circa 450 g)
– suc de lamaie 2 linguri
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Separati cele 3 oua, avand grija sa puneti albusurile intr-un castron perfect uscat si degresat. Curatati piersicile de pielita (daca nu se scoate usor, opariti piersicile 2-3 minute), scoateti-le samburii si taiati-le felii. Ungeti cu un pic de unt o tava, cam de 30×20 cm dimensiune. Pudrati-o cu un pic de faina. Restul de unt, puneti-l intr-un castron, impreuna cu zaharul pudra, si mixati-l bine, bine. Incorporati, pe rand, cate un galbenus. Aveti grija sa nu-l puneti pe urmatorul pana cand cel de dinainte nu s-a inglobat perfect in compozitie! La final, veti avea ca o maioneza. Puneti alternativ faina amestecata cu praful de copt si laptele (putina faina, putin lapte, iar putina faina, etc.). Cand ati incorporat laptele si faina, trebuie sa aveti un aluat cu o consistenta potrivita. Bateti cele 3 albusuri puse deoparte intr-o spuma aerata, cu o lingura suc de lamaie si zaharul vanilinat. Incorporati usor, cu o spatula, spuma de albusuri in aluat.
Distribuiti aluatul in tava unsa cu unt si pudrata cu faina. Asezati deasupra, usor, feliile de piersici. Bagati in cuptorul incins si lasati cam 15 minute. Aproape de expirarea sfertului de ora, pregatiti bezeaua: bateti albusurile singure, la inceput, pana obtineti o spuma aerata. Incorporati treptat, cate o lingura o data, zaharul tos. La final, puneti si lingura de suc de lamaie. Trebuie sa aveti o spuma densa, foarte batoasa si lucioasa. Scoateti tava din cuptor si distribuiti rapid pe suprafata ei bezeaua.
Bagati iar prajitura in cuptor si mai lasati-o circa 20 de minute sau pana cand trece testul scobitorii, iar bezeaua de deasupra s-a transformat intr-o crusta apetisanta. Opriti focul, dar lasati prajitura in cuptor, cu usa intredeschisa, pana cand se raceste total. Scoateti-o cu grija din tava si taiati-o cuburi. Se poate pastra in frigider pret de 2-3 zile.
Calorii: 256 kcal / 100 g.
[…] merge pe varianta clasica, de pandispan pufos simplu, cu sau fara strat de bezea deasupra (gasiti AICI reteta cu piersici si doar inlocuiti fructele), sau puteti incerca varianta pe care v-o propun […]
Foarte buna prajitura ! Multumesc pentru reteta ! 🙂
@ Miremirc, ma bucur mult ca ti-a placut prajitura. Imi plac mult pozele tale cu produsul final :).