V-ati obisnuit cred, deja, sa vedeti si combinatii mai ciudate pe acest blog. Nu le caut intentionat, dar cand dau peste o combinatie interesanta si mai atipica (ma rog, atipica din perspectiva bucatariei noastre) nu ma pot abtine sa nu o incerc. Asa am avut sansa sa dau peste retete senzationale, al caror gust final delicios mi l-as fi imaginat cu greu sau deloc. Evident, daca nu le-as fi incercat, pierderea era doar a mea :(. Cam asa au stat lucrurile si cu reteta de astazi. Cand am vazut-o intr-o revista frantuzeasca, mi s-a parut un pic ciudata alaturarea varza-stafide-sos de soia. Nu de alta, dar combinatia carne-stafide-boia o stiam deja si-mi place mult (vezi reteta belgiana de Ardei umpluti cu stafide si afumatura). Am incercat asadar reteta si mi-a placut suficient de tare pentru a o va prezenta si voua :). Mai ales ca va fi, sigur, pe placul doamnelor si domnisoarelor care isi supravegheaza silueta!
In ceea ce priveste prepararea, reteta se face destul de rapid si de usor. Doar sa luati in calcul sa puneti la marinat pieptul de pui cu macar 30 de minute inainte. Iar daca sunteti si mai curajosi decat mine, puteti incerca reteta si in varianta cu varza murata. Am inteles ca ar fi delicioasa, dar inca nu am experimentat-o. Urmeaza mai spre iarna incolo :P.
Ingrediente (pentru 4-6 portii):
– piept de pui fara piele si os 2 buc. medii (730 g)
– varza alba 1/2 buc. (circa 500 g)
– ardei gras rosu 1 buc. (150 g)
– ardei gras verde 1 buc. (150 g)
– stafide 80 g
– vin alb sec 50 ml
– ulei 3 linguri
– sos de soia 2 linguri
– boia de ardei iute 1/2-1 lingurita
– sare, piper
Intr-un bol, amestecati o lingura ulei cu o lingura sos de soia si boiaua iute de ardei. Turnati marinada peste pieptul de pui taiat fasii. Amestecati, puneti si un pic de sare si de piper si lasati sa se marineze cel putin jumatate de ora.
Intre timp, taiati fideluta varza. Aici, va recomand cu multa caldura o razatoare tip mandolina! Presarati sare peste varza si “framantati-o” bine, bine, pentru a se inmuia. Incingeti o lingura de ulei intr-un wok si puneti varza. Lasati-o sa se caleasca pret de cateva minute, amestecand continuu. Adaugati ardeii grasi, curatati de cotor si seminte si taiati fasii. Cand legumele s-au inmuiat un pic, ramanand totusi crocante, scoateti-le pe o farfurie intinsa. In acelasi wok, incingeti ultima lingura de ulei si puneti fasiile de pui. Intoarceti-le pe toate partile pentru a se rumeni uniform.
Cand puiul s-a patruns, puneti stafidele (spalate si scurse) si vinul alb. Amestecati si lasati sa se evapore alcoolul. Puneti inapoi in wok varza si ardeiul calite, impreuna cu lingura de sos de soia. Amestecati, gustati si potriviti de sare si de piper. Trebuie sa aveti un echilibru intre sarat, dulce si picant.
Serviti cald, cu o felie de paine pe vatra alaturi.
Calorii: 135 kcal / 100 g.
Imi place f mult aceasta combinatie si cu siguranta voi incerca reteta! 🙂
Ma bucur mult, Angi, ca-ti surade reteta. Trebuie sa marturisesc ca si reteta ta de tort cu afine si bezele este foooarte apetisanta :). O zi si o saptamana frumoase in continuare iti doresc!