M-am decis sa profit aseara de orele de racoare de dupa ploaia torentiala si am pregatit o delicioasa supa crema de legume. De multisor imi statea gandul la ea, dar am tot amanat in ideea de a nu sta prea mult pe langa aragaz. Fiind luata orecum pe nepregatite, nu am avut chiar toate legumele pe care mi le-as fi dorit, dar chiar si asa a iesit o supa gustoasa, bogata si parfumata. Aroma si-a datorat-o in special hasmatuchiului, patrunjelul frantuzesc cum mai este botezata aceasta planta datorita raspandirii si folosirii intensive in bucataria frantuzeasca. Stiu ca si pe la noi, prin zona Moldovei in special, se cultiva si se foloseste aceasta planta, dar eu nu am vazut-o prin magazine (nici macar uscata, asa cum am primit-o eu dintr-o tara francofona). Hasmatuchi are o aroma unica, undeva intre patrunjel si anason, dar, daca nu gasiti, puteti pune patrunjel obisnuit.
Evident ca exista o sumedenie de variante de supe de legume. In functie de ceea ce puneti pe langa sau in locul ingredientelor folosite de mine (mazare, fasole, dovlecei, conopida, praz, rosii, etc.), supa voastra va avea o culoare mai verzuie sau mai rosiatica ori, dimpotriva, va fi mai albicioasa.
Daca doriti sa pregatiti supa crema intr-o perioada de post, nu aveti decat sa folositi o smantana vegetala.
Ingrediente (8-10 portii):
– ceapa 2 buc. (230 g)
– morcovi 3 buc. (175 g)
– telina radacina 1/2 buc. (200 g)
– pastarnac 1-2 buc.
– cartofi 4-5 buc. (440 g)
– ardei capia 1 buc. mare (235 g)
– usturoi 4 catei (12 g)
– smantana pentru gatit 200 ml
– hasmatuchi uscat 1 lingura
– ulei 2 linguri
– sare, piper
Intr-o oala, incingeti uleiul si caliti un pic ceapa si usturoiul. In general, conteaza mai putin cum decideti sa taiati legumele deoarece totul se paseaza! Cand ceapa devine translucida, puneti morcovii, pastarnacul si radacina de telina taiate. Lasati unul-doua minute, cat sa se caleasca un pic radacinoasele. Puneti si cartofii, curatati si taiati cubulete, precum si 6 cani (cam 1,5 l) de apa fierbinte. Lasati sa fiarba pe foc mic, cu oala acoperita. Cand aproape ca s-au fiert cartofii, puneti si ardeiul capia, bucatele. Lasati sa fiarba in continuare pana cand legumele sunt bine patrunse. Opriti focul, puneti hasmatuchiul uscat si lasati supa, acoperita, sa se raceasca un pic, cat sa o puteti pasa cu blenderul. Dupa ce o pasati (eventual direct in oala, daca aveti blender mobil), turnati smantana si potriviti de sare si de piper.
Serviti supa crema cu crutoane, pregatite in casa sau cumparate (eu am pus niste crutoane-bilute, cumparate din Lidl). Supa se poate servi calduta, dar si rece.
Calorii: 54 kcal / 100 g.
[…] (nu puneti iaurt) • Supa crema de mazare cu menta (inlocuiti smantana cu o smantana vegetala) • Supa crema de legume cu hasmatuchi (inlocuiti smantana cu una vegetala) • Rosti – cartofi elvetieni, cu ceapa si rozmarin […]