Porc Sichuan – reteta chinezeasca de porc picant

M-am tot ferit eu sa pregatesc carne de porc, mai ales pe caldurile astea, dar nu am scapat in cele din urma. La cererea “publicului spectator”, a trebuit sa iau din raftul magazinului niste carne de porc. Si asa am ajuns sa pregatesc aceasta reteta chinezeasca de porc picant, porc Sichuan mai precis, pentru ca mi-am zis ca macar sa fie ceva mai deosebit, nu niste “banale” snitele de porc. Din pacate, am reusit sa ajung sa iau piper sichuan dupa ce am pregatit porcul :(, asa ca am fost nevoita sa pregatesc reteta cu piper normal. Promit insa sa o refac in varianta cu piper sichuan si sa va impartasesc diferentele constatate :).

Exista, evident, numeroase variante de Porc sichuan. Toate au insa o trasatura comuna: sunt picaaante! Prin urmare, daca nu va numarati printre oamenii carora le place picant, ajustati cantitatea de ardei iute, punand mai putin din el sau, dimpotriva, iutindu-l cu ceva pasta de ardei. Apoi, mai aveti nevoie de ciuperci urechi de lemn. Le gasiti deshidratate, la punguta, in Mega Image si hypermarketuri.

Ingrediente (pentru 6 portii):
– pulpa porc 500 g
– ceapa 1 buc. (90 g)
– ghimbir 3 cm
– ardei iute 1 buc.
– supa de carne 200 ml (facuta in casa ori din jumatate de cub concentrat)
– ceapa verde 3 fire
– ardei gras 1 buc. mare (350 g)
– ciuperci urechi de lemn deshidratate 25 g
– bambus din conserva 70 g
– usturoi 5 catei
– morcov 1 buc. (85 g)
– faina de porumb (maizena) 4 linguri (60 g)
– paste de orez 200 g
– ulei de arahide 4 linguri
– amestec 5 condimente 1 lingurita
– sos de soia 3 linguri
– miere 1 lingura
– lamaie verde 1 buc.
– coriandru uscat 1 lingurita cu varf
– sare, piper (indicat piper sichuan)

Porc szechuan - reteta de porc chinezesc cu urechi de lemn si bambus

Incepeti cu rehidratarea ciupercilor urechi de lemn: le puneti intr-un bol si turnati apa fierbinte peste ele. Le lasati cam 30 de minute, sa se umfle bine de tot, dupa care le scurgeti de apa. Eu, una, obisnuiesc si sa le clatesc, intr-o sita, pentru a fi sigura ca nu a ramas cumva vreo impuritate! Intre timp, pregatiti supa de carne si pastrati-o calda. Taiati pulpa de porc: intai felii, apoi fasii.

Porc szechuan - reteta de porc chinezesc cu urechi de lemn si bambusPorc szechuan - reteta de porc chinezesc cu urechi de lemn si bambus

Puneti fasiile intr-o farfurie intinsa si amestecati-le cu o lingura sos de soia. Presarati peste fasii faina de porumb si amestecati astfel incat fasiile sa fie uniform invelite. Incingeti 2 linguri ulei intr-un wok si caliti, cateva secunde, usturoiul (trecut prin presa) si ghimbirul (curatat si taiat marunt). Puneti fasiile de porc si lasati-le cateva minute, avand grija sa le rumeniti usor pe toate partile. Scoateti-le apoi pe o farfurie.

Porc szechuan - reteta de porc chinezesc cu urechi de lemn si bambusPorc szechuan - reteta de porc chinezesc cu urechi de lemn si bambus

In acelasi wok, incingeti restul de ulei si puneti la calit ceapa, taiata feliute. Adaugati morcovul (taiat betigase) si ardeiul iute (verificati intai gradul de iuteala). Dupa cateva zeci de secunde, puneti si ardeiul gras (fasii), bambusul (scurs) si ciupercile rehidratate (scurse, de asemenea).

Porc szechuan - reteta de porc chinezesc cu urechi de lemn si bambusPorc szechuan - reteta de porc chinezesc cu urechi de lemn si bambus

Lasati inca un pic si puneti fasiile de carne rumenite. Turnati supa de carne. Adaugati sosul de soia ramas, mierea, coriandrul uscat, amestecul de cinci condimente si un pic de suc de lamaie verde. Potriviti de sare si de piper si, daca doriti, cresteti gradul de iuteala adaugand pasta de chilli.

Porc szechuan - reteta de porc chinezesc cu urechi de lemn si bambusPorc szechuan - reteta de porc chinezesc cu urechi de lemn si bambus

Serviti porcul sichuan presarand deasupra rondele de ceapa verde. Eu am insotit porcul cu niste paste de orez (fierte simplu, conform indicatiilor de pe punga), dar merge si un orez, daca preferati.

Porc szechuan - reteta de porc chinezesc cu urechi de lemn si bambus

A iesit un porc chinezesc foarte bun. De abia astept sa-l repet cu piperul sichuan si cu niste ardei iuti uscati, achizitionati o data cu piperul sichuan.

Porc szechuan - reteta de porc chinezesc cu urechi de lemn si bambus

Calorii: 135 kcal / 100 g (sau 492 kcal / portia).

You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “Porc Sichuan – reteta chinezeasca de porc picant”

  1. Rus Bianca says:

    A iesit minunat , eu ramans insa la varianta de pui sichuan :), mai ales ca eu nu m?nรขnc porc ๐Ÿ™‚

  2. Dino says:

    Bianca, si eu as alege, daca ar fi cazul, varianta cu pui, dar mai trebuie, din cand in cand macar, sa mai fac si concesii :). Oricum, este intr-adevar foarte bun!

  3. Christian says:

    “โ€“ amestec 5 condimente 1 lingurita”
    care sunt acele 5 condimente?
    este un mix special?

  4. Dino says:

    @ Christian, da, exista un mix special, cunoscut sub aceasta denumire in intreaga lume. Evident, intalnesti usoare variatii la compozitie, cea mai frecventa combinatie incluzand anason, cuisoare, scortisoara, piper Sichuan si chimen dulce. Cauta mix-ul in marile magazine (daca stai in Bucuresti) sau in magazinele online. Toate cele bune iti doresc!

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11