La sfarsit de saptamana, mi-am facut provizii consistente de dovlecei. O parte au mers la umplere, cu branza si marar (vezi AICI reteta), iar o parte au sfarsit, alaturi de alte legume si un piept de pui, in aceasta mancarica italieneasca, parfumata cu busuioc si oregano, delicioasa si cu destul de putine calorii. Pe langa faptul ca se face destul de usor, mancarea de pui cu dovlecei contine o portie sanatoasa de vitamine, datorita legumelor incorporate. Si, pentru ca este vorba de o reteta italineasca, mancarica noastra este acompaniata de niste paste. Risoni sau orzo mai precis, adica acele paste care seamana cu niste boabe de orez mai mari.
In functie de preferinta, puteti folosi pastele pe post de pat pentru tocana cu pui si dovlecei sau le puteti amesteca. Prima varianta este mai aspectuoasa, asa ca v-o recomand daca aveti musafiri si daca serviti pastele imediat cum le-ati fiert. Altfel, merge foarte bine sa amestecati pastele in mancare.
Ingrediente (pentru 8 portii):
– piept de pui fara piele si fara os 1 buc. mare (900 g)
– dovlecei 3 buc. mari (780 g)
– ceapa 4 buc. (415 g)
– ardei capia 2 buc. mari (350 g)
– rosii 4 buc. (500 g)
– usturoi 5 catei
– parmezan 80 g
– risoni 250 g
– busuioc uscat 1 lingura rasa
– oregano uscat 1 lingura rasa
– ulei de masline 4 linguri
– sare, piper
Puneti mai multa apa la fiert, intr-o oala, cu un praf de sare. Cand apa clocoteste, puneti risoni si fierbeti timpul indicat de producator. Scurgeti pastele si puneti-le intr-un castron, impreuna cu doua linguri de ulei de masline. Amestecati (in acest fel, pastele nu se vor lipi intre ele). Intr-o cratita sau tigaie mare, incingeti celelalte doua linguri de ulei. Puneti pieptul de pui, taiat cuburi. Cand carnea a prins un pic de culoare (cam in 5-6 minute), puneti ceapa (taiata tot bucati) si usturoiul (trecut prin presa). Lasati cateva minute, cat sa se inmoaie un pic ceapa, dupa care puneti si dovleceii (curatati de coaja si taiati cubulete). Adaugati busuiocul si oregano uscate, lasati cateva minute si puneti si ardeii si rosiile (toate bucatele). Mai lasati un pic, cat sa fie patrunse usor legumele. Atentie, ele trebuie sa ramana un pic crocante!
Opriti focul, potriviti de sare si de piper. Inglobati si jumatate din parmezanul ras. Serviti imediat, punand in farfurie un pat de risoni si cateva linguri de mancare. Radeti deasupra inca un pic de parmezan si presarati un pic de piper proaspat macinat.
Calorii: 108 kcal / 100 g.