Lapte de pasare sau bulgari de zapada

Nu stiu cum am reusit sa uit, prin “sertarele” calculatorului, aceasta reteta. Am executat-o si pozat-o acum mai bine de un an, chiar inainte sa plec intr-un concediu, iar apoi am uitat definitiv de ea. Ma rog, aproape definitiv, caci am dat astazi peste ea si m-am gandit sa v-o arat. Nu de alta dar, pe langa faptul ca obtinem un desert delicios, se potriveste bine pe caldura de-afara, dat fiind ca este un desert lejer si se serveste rece.

Extrem de popular in lume, acest desert (frantuzesc la origine) poarta numeroase nume: Insula plutitoare, Oua in zapada sau Oua de zapada. La noi (ca si la maghiari, dupa cate stiu), s-au impamantenit denumirile de Lapte de pasare si Bulgari de zapada. Oricum i-ati spune insa, este vorba de bule de bezea si o crema destul de lichida de vanilie. Totul, evident, bine racit si asezat frumos in cupe sau in boluri. In functie de dorinta, desertul poate fi decorat cu fire ori sos de caramel, nuci sfaramate, bucatele de fructe proaspete sau chiar sos de ciocolata.

Ingrediente (pentru 4 portii):
– lapte integral 550 ml
– zahar tos 130 g
– oua 4 buc. (la temperatura camerei)
– maizena 1 lingurita cu varf 10 g
– esenta de vanilie 1 fiola
– un praf de sare

Reteta Lapte de pasare sau bulgari de zapada

Separati ouale, avand grija sa puneti albusurile intr-un castron perfect uscat si degresat. Amestecati laptele cu vanilia, intr-o cratita, si puneti-l pe foc potrivit. Incepeti sa bateti albusurile cu praful de sare, la turatie maxima. Cand obtineti ca o spuma aerata, incepeti sa puneti din zahar. Puneti jumatate din zahar, iar la final trebuie sa aveti o spuma densa si lucioasa. Cand laptele incepe sa clocoteasca, dati focul mic si incepeti sa puneti “ouale” de bezea. Acestea se obtin astfel: cu o lingura uda luati din bezea si, cu o alta lingura, neteziti albusul, asa incat sa ramana bombat. Impingeti-l usor in laptele care clocoteste foarte incet. Nu puneti foarte multe “oua” in lapte, pentru a nu sta inghesuite! Dupa vreo 2 minute, intoarceti “ouale” cu grija, cu o spumiera, si mai lasati-le vreo 2 minute.

Reteta Lapte de pasare sau bulgari de zapadaReteta Lapte de pasare sau bulgari de zapada

Scoateti-le apoi pe o farfurie si puneti inca o tura de “oua”. Cand ati terminat bezeaua, strecurati laptele din cratita (pentru a elimina eventualele bucatele de bezea ramase in lapte). Separat, mixati galbenusurile cu restul de zahar si cu maizena. Turnati putin cate putin din laptele fierbinte peste spuma de galbenusuri. Cand compozitia ajunge la temperatura apropiata de cea a laptelui, rasturnati peste lapte. Pe foc mic, amestecati continuu pana cand se leaga crema. Folositi-va eventual de un tel mic, pentru a va asigura ca aveti o crema omogena, fara cocoloase. Opriti focul si lasati crema sa se raceasca.

Reteta Lapte de pasare sau bulgari de zapadaReteta Lapte de pasare sau bulgari de zapada

Serviti laptele de pasare in cupe sau pahare cu picior: un strat de crema si doua-trei “oua” peste. Mie una mi-a placut si mai mult desertul dupa ce l-am tinut un pic la frigider.

Reteta Lapte de pasare sau bulgari de zapada

Daca pregatiti desertul pentu o masa cu mai multi invitati, il puteti aranja dinainte si-l pastrati in frigider pana in momentul servirii.

Reteta Lapte de pasare sau bulgari de zapada

Calorii: 195 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Lapte de pasare sau bulgari de zapada”

  1. Ioana says:

    oooooooooooooh desertul copilariei mele!!! Ma pacalea mama si zicea ca merge sa mulga pasarea si aparea cu laptele de pasare!!!

  2. Dino says:

    Ha, ha… Tare povestea cu mulsul pasarii :). Si ce amintiri frumoase!

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11