
Caldura mare, mon cher! Eu ma numar printre aceia carora le place caldura, dar parca tot e un pic cam mult. Sunt convinsa ca si la voi inghetata e zilele acestea la mare pret. Iar daca nu va omorati dupa inghetatele pe baza de prafuri si vreti un desert sanatos si delicios, nu aveti decat sa pregatiti inghetata in casa. Mai ales ca sunt destule fructe in piata care se potrivesc sa fie transformate in deserturi inghetate. Zmeura, in special, parfumata, acrisoara si racoritoare. Si nu va ganditi ca nu puteti face inghetata in casa decat daca aveti masina de facut inghetata! Se poate si fara. Ori aveti grija sa amestecati des in inghetata pentru a impiedica formarea acelor mari de gheata, ori alegeti o reteta de semifreddo sau parfait. Adica, exact ce va propun astazi :).
O reteta de inghetata fara oua, care combina zmeura parfumata cu dulceata acrisoara a limoncello-ului, lichiorul de lamaie italienesc. O alaturare imbatabila, as zice eu! Daca nu aveti limoncello, puteti pune un alt lichior (gen Disaronno). Important este sa insotim semifreddo-ul cu un coulis de zmeura (sos obtinut prin pasarea fructelor si trecerea lor prin sita) si vom obtine un desert cu adevarat delicios. Credeti-ma, va fi imposibil sa va opriti dupa o singura felie :)!
Trei ultime precizari mai trebuie facute: 1. inainte de a servi semifreddo, scoateti-l din congelator si lasati-l in frigider 45-60 de minute, pentru a-si recapata consistenta cremoasa; 2. coulis-ul poate fi congelat (eventual sub forma de cubulete, astfel incat sa scoateti doar cat aveti nevoie); 3. reteta este preluata din revista BBC Good Food. Plus o recomandare: incercati si varianta de Semifreddo de zmeura cu oua.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– zmeura 400 g + circa 100 g pentru ornat
– zahar tos 120 g
– smantana indulcita pentru frisca 300 ml
– smantana grasa (32% grasime) 400 g
– limoncello 6 linguri
Pentru semifreddo-ul de zmeura: puneti intr-un bol 200 g zmeura cu 75 grame zahar tos si 4 linguri de limoncello. Pasati cu o furculita si amestecati astfel incat zaharul sa se dizolve. Bateti smantana proaspata grasa cu mixerul spre omogenizare. Intr-un alt bol, unul inalt, puneti smantana indulcita (atentie, racita foarte bine!) si bateti pana obtineti frisca. Amestecati frisca cu smantana proaspata.
Amestecati si cu piureul de zmeura. Turnati compozitia intr-o forma de chec, de preferat din silicon (daca nu aveti de silicon, puneti intr-una metalica, dar tapetati-o cu folie alimentara). Bagati forma la congelator pentru cel putin 8 ore. Pentru coulis: pasati restul de zmeura (200 g) cu zaharul tos ramas (45 g) si 2 linguri de limoncello. Omogenizati si treceti prin sita. Pastrati coulis-ul la frigider pentru doua zile sau bagati-l la congelator daca credeti ca-l consumati intr-o perioada mai indelungata.
Cand vreti sa taiati si sa serviti semifreddo, lasati-l in frigider inainte (45-60 de minute). Rasturnati-l pe un platou lunguiet, “stropiti-l” cu sosul de zmeura si decorati-l cu zmeura proaspata.
Iata si un prim-plan cu deliciul nostru!
Calorii: 242 kcal / 100 g.