Tocanita de ciuperci

M-a apucat pofta de tocanita de ciuperci si, in ciuda caldurii de afara, nu m-am lasat pana cand nu am avut in fata o portie de tocanita de ciuperci cu mamaliguta. Noroc ca se face usor si ca nu necesita sa stea prea mult timp pe flacara aragazului :). Plus ca, avand doar legume si putin ulei, aceasta tocanita de post se poate consuma si rece sau la temperatura camerei. Si mai are si putine calorii. Suficiente motive, deci, pentru a o pregati pentru masa de seara. Evident ca, daca doriti, puteti servi tocanita pe post de garnitura, langa o friptura la gratar.

Cat priveste ingredientele, iese o bunatate de tocanita daca aveti la indemana ciuperci de padure (ghebe, bureti, hribi). Eu nu am avut si am pus niste “banale” champignon de Paris.

Si tot din seria “mancaruri de vara cu multe legume”, va propun sa incercati Tocanita picanta de vinete cu menta.

Ingrediente (pentru 6 portii):
– ciuperci 1 kg
– usturoi 6 catei (20 g)
– ceapa 2 buc. (200 g)
– ardei gras 1 buc. (135 g)
– suc de rosii 300 g
– vin rosu sec 100 ml
– cimbru uscat 1/2 lingura
– dafin 2 foi
– patrunjel proaspat 1 legatura potrivita
– ulei 2 linguri
– sare, piper

Tocanita de ciuperci cu mamaliguta

Curatati si spalati ciupercile, taiati-le in jumatate daca sunt prea mari. Incingeti uleiul intr-o cratita si caliti un pic ceapa (feliute). Adaugati usturoiul trecut prin presa, ardeiul (bucatele) si, apoi, ciupercile. Acoperiti cratita cu un capac si lasati cateva minute, cat sa-si lase ciupercile din apa. Dati focul mai mare si turnati vinul. Lasati unul-doua minute, sa se evapore alcoolul, apoi puneti sosul de rosii, dafinul, cimbrul si un pic de piper proaspat rasnit. Amestecati si lasati sa fiarba, pe foc mediu, cateva minute, pana cand se patrund ciupercile. La final, potriviti de sare si puneti patrunjelul maruntit.

Tocanita de ciuperci cu mamaligutaTocanita de ciuperci cu mamaliguta

Serviti tocanita de ciuperci calda sau rece, de preferat cu un pic de mamaliguta alaturi (vezi reteta de Mamaliguta pripita).

Tocanita de ciuperci cu mamaliguta

Calorii: 58 kcal / 100 g (fara mamaliguta).

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Tocanita de ciuperci”

  1. […] Retete de post: • Caponata – “Salata” siciliana cu vinete • Cartofi prajiti mai prietenosi cu silueta • Cartofi la cuptor cu rozmarin si usturoi • Fasole batuta cu ceapa calita • Fasole neagra pe pat de orez cu sofran • Ghiveci din 12 legume – portie de sanatate • Orez “imbatat” cu mirodenii • Salata turceasca de legume coapte • Sarmale de post cu ciuperci • Mucenici muntenesti (dobrogeni) • Guacamole – Chip ‘n Dip • Pilaf cu legume (pilaf sarbesc) • Mancare de mazare • Ardei umpluti cu orez si legume • Mix de orez salbatic si basmati cu sofran • Garnitura de cartofi cu mazare si usturoi • Mancare de praz cu masline • Pilaf cu praz si rosii • Iahnie de cartofi • Fattoush – Salata libaneza cu legume si sos de rodii • Sarmalute grecesti cu menta, in foi de vita • Bruschette cu rosii si busuioc • Tocanita picanta de vinete cu menta • Salata de fasole galbena cu usturoi • Mancare de fasole galbena cu rosii • Salata de vinete cu rosii • Zacusca de vinete si gogosari • Salata de rosii cu usturoi • Supa de rosii coapte • Imambayildi sau vinete impanate la cuptor • Humus cu ardei capia copt • Zacusca de fasole cu ardei • Zerzevat – Salata de ceapa cu patrunjel si sumac • Saksuka – Salata turceasca de vinete cu rosii, ardei si cartofi prajiti • Piure de urzici • Tocanita de ciuperci […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11