Prajitura Banana Split

Nu este cu inghetata, dar prezinta toate celelalte caracteristici ale celebrului desert inventat la inceput de secol XX, in Pennsylvania. Adica, banane, ananas si frisca, iar capsunele se regasesc in “stare naturala” in loc de inghetata. Din acest motiv, prajitura poate fi numita, usor fortat, o prajitura Banana Split. Sau, daca preferati, ii puteti spune prajitura cu ananas, capsune, banane si frisca. Cam lung, nu :P? Ca sa nu mai spun ca ar trebui precizata in denumire si branza mascarpone (nu de alta, dar eu, deoarece nu ma prea omor dupa cremele cu unt, am preferat sa invalui baza crocanta de biscuite intr-o crema cu mascarpone, mai lejera).

Pentru baza de biscuiti, eu am combinat niste biscuiti simpli Petit Beurre cu unii cu caramel, ceea ce a conferit o usoara tenta amaruie desertului. Ca si cum as fi pus un sos de caramel deasupra :P. Puteti foarte bine insa sa puneti doar biscuiti simpli. Apoi, tot in categoria optionale intra alunele de padure de deasupra. Daca aveti si va plac, puneti-le. Eu am presarat bucatele de alune in caramel (krantz de alune), pentru ca mi-era la indemana. Ce sa va mai spun? Ca este o nebunie de prajitura, racoritoare si cu multe vitamine? Sau ca, fiind o prajitura care nu necesita foc, a mers la fix zilele trecute, cand canicula era in toi?

Ingrediente (pentru 8-10 portii):
– biscuiti 200 g
– unt 90 g
– mascarpone 250 g
– zahar pudra 100 g
– esenta de vanilie 1 lingurita
– banane 3 buc. medii
– ananas bucati 1 cutie (340 g, scurs)
– capsune 400 g
– smantana neindulcita pentru frisca 200 ml

– eventual, pentru decor: alune de padure prajite 100 g

Prajitura Banana Split cu banane, ananas, capsune, mascarpone si frisca

Puneti biscuitii pisati intr-un castron, impreuna cu untul topit. Amestecati bine, bine, pana cand untul este absorbit, uniform, de biscuiti. Luati o tava sau o forma de Jena medie, tapetati-o cu folie alimentara (pentru a extrage, apoi, usor prajitura) si puneti pe fundul ei biscuitii. Apasati cu dosul unei linguri pana cand aveti un strat compact si uniform de biscuiti. Atentie, biscuitii trebuie sa fie foarte bine compactati, pentru a forma ca un blat! Intr-un bol, amestecati mascarponele cu esenta de vanilie si 50 g zahar pudra.

Prajitura Banana Split cu banane, ananas, capsune, mascarpone si friscaPrajitura Banana Split cu banane, ananas, capsune, mascarpone si frisca

Distribuiti uniform crema de mascarpone peste blatul de biscuiti. Indepartati coaja bananelor si taiati-le in felii (cam de 1 cm grosime). Asezati feliile de banana peste crema. Asezati, apoi, ananasul bucati (scurs de siropul in care a stat) si capsunele (felii usor suprapuse). Bateti smantana (atentie, sa fie foarte bine racita) pana incepe sa se formeze frisca. Puneti restul de zahar pudra (50 g) si mai mixati putin (cateva zeci de secunde). Distribuiti frisca peste prajitura si, eventual, presarati bucatile de alune prajite.

Prajitura Banana Split cu banane, ananas, capsune, mascarpone si friscaPrajitura Banana Split cu banane, ananas, capsune, mascarpone si frisca

Pastrati in frigider pana in momentul servirii. Scoateti, cu ajutorul foliei, prajitura pe un platou si taiati-o bucati. Acoperita cu folie alimentara, prajitura poate fi pastrata doua-trei zile in frigider.

Prajitura Banana Split cu banane, ananas, capsune, mascarpone si frisca

Calorii: 222 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11