Imi inchipui ca, pe caldura asta, evitati cat mai mult posibil bucataria si, mai ales, aragazul. Asa ca va propun o salata racoritoare, hranitoare si sanatoasa, pe baza de ton. Amestecat cu un pic de ceapa (rosie, ca sa fie mai dulceaga), cu maioneza (light, ca sa mai taiem din numarul de calorii :P) si cu cateva fire de marar verde, tonul nostru se transforma deja intr-o salata delicioasa. Dar, daca ii mai punem si un pumn de miez de nuca si cateva stafide, salata noastra de ton capata noi valente. Plus ca asiguram si atat de placutul contrast de texturi si gusturi.
Sa luam un pic la rand ingredientele: ca ton, v-as recomanda unul in suc propriu, nu in ulei (tot pentru a mai taia din numarul de calorii). Apoi, in privinta maionezei, eu am apelat la una cumparata din motive obiective, dar o puteti face voi in casa fara probleme.
Odata facuta salata, aveti o gramada de variante de servire a ei. Pentru o masa tip bufet, de pilda, puteti pune salata de ton pe feliute mici de paine prajita. Tartinele urmeaza a fi decorate cu un solzisor de ceapa rosie si o frunzulita de marar. Sau puteti pune salata in “barcute” de ceapa rosie (alegeti niste cepe potrivite ca marime si extrageti cu grija cate o foaie de ceapa). In schimb, daca pregatiti salata doar pentru membrii familiei, o puteti servi foarte usor intr-un sandwich: cu chiflele care va plac voua, cu o frunza de salata verde, inca putina ceapa rosie si cateva felii de rosie. Noi asa am facut si va garantez ca au fost niste sandwichuri delicioase!
Ingrediente (pentru 4 portii):
– ton in suc propriu, scurs 2 cutii (260 g)
– ceapa rosie 1 buc. mica (50 g)
– miez de nuca 50 g
– stafide 30 g
– maioneza light 150 g
– marar 1 legatura mica
– sare, piper
Puneti tonul scurs intr-un bol si amestecati-l cu ceapa rosie (taiata marunt), maioneza, stafidele (spalate si sterse de apa), nuca (maruntiti cu un cutit miezul) si mararul (taiat marunt). Omogenizati bine si potriviti de sare si de piper.
Pastrati salata la rece pana in momentul servirii. Repet, daca vreti sa o puneti intr-un sandwich, asezati frunzele de salata verde, apoi salata de ton, apoi feliile de ceapa si cele de rosie. Puteti face sandwichuri cu chifle sau felii de paine toast. Nimic mai simplu!
Calorii: 198 kcal / 100 g (doar salata de ton).