Postand ieri reteta restanta de Biryani de legume, mi s-a facut pofta de aromele orientale. Si, cum aveam in congelator niste creveti, m-am apucat si am facut aseara o reteta thailandeza de curry rosu. Destul de simplu, dar foarte bun, perfect echilibrat: dulceag (datorita ananasului), picant (pasta de curry rosu), acrisor (lamaia verde) si foarte parfumat. Plus ca se face foarte repede, nu necesita prea multe ingrediente si este si sanatos si destul de usor. Adica, tocmai bun pentru o cina in cursul saptamanii, nu credeti :)?
Aviz amatorilor, curry rosu (sub forma de sos, si nu pasta, adica mai putin concentrat) gasiti in Mega Image. E drept ca nu au chiar in toate magazinele si nici tot timpul, dar eu am vazut ultimele dati. Si tot acolo gasiti lemongrass-ul ras, la borcanele, daca nu aveti cum, cand si chef sa mergeti in Metro, unde am vazut lemongrass proaspat. Apropo de pasta de curry rosu, gasiti alte propuneri la fel de interesante AICI. Ca la toate curry-urile thai, si acesta merge de minune cu un orez jasmine, fiert simplu.
Ingrediente (pentru 2 portii):
– cozi de creveti 350 g
– lapte de cocos 250 ml
– pasta de curry rosu 1-2 linguri (in functie de cat de picant vreti)
– ananas bucati 100 g
– sucul in care a stat ananasul 50 ml
– lime 1 buc.
– lemongrass ras 2 lingurite
– ulei de arahide 1 lingura
– sare, piper
Intr-un wok, incingeti uleiul de arahide si puneti pasta de curry rosu. Lasati-o cateva secunde (pana incepe sa sfaraie si isi dezvolta aromele), dupa care puneti laptele de cocos. Omogenizati si lasati vreo 3 minute, pana cand la suprafata sosului se ridica uleiul de cocos. Adaugati lemongrass-ul ras, ananasul si sucul de ananas. Cand ajunge iar la punctul de fierbere, dati focul mai mic si puneti crevetii (decongelati, daca este cazul, clatiti si scursi de apa). Lasati cozile de creveti cam 3 minute (ar trebui sa aiba o frumoasa culoare rozalie). Atentie, daca lasati crevetii prea mult pe foc se intaresc, devin “cauciucati”! Adaugati coaja rasa de la lamaia verde si potriviti gradul de acreala prin adaugarea de suc de lamaie verde. Puneti, daca este cazul, si un pic de sare, precum si un strop de piper macinat.
Serviti imediat, cu orez jasmine fiert.
Calorii: 176 kcal / 100 g (fara garnitura de orez).