Cei care urmariti constant retetele de pe acest blog stiti deja ca-mi plac foarte mult mancarurile indiene, cu bogatia lor de arome si gusturi, cu ingredientele lor “ciudate” si cu un mod de preparare destul de minutios. Asa este si reteta pe care v-o propun astazi :). Am facut-o acum cateva luni bune, dar din motive care-mi scapa a ramas “uitata” intr-un “colt” al calculatorului. Ei bine, este vorba de un biryani (biriani, beryani sau beriani), un fel de pilaf indian, cu orez basmati, mirodenii, carnuri, peste, oua sau doar legume. Biryani, ca idee de preparat, este originar din Iran si a ajuns pe taramurile indiene prin intermediul negustorilor iranieni. Se deosebeste de un pilaf prin modul de preparare: orezul este fiert separat de legume si carnuri. Apoi, se aseaza in straturi alternative orezul si sosul puternic aromat cu legume si/sau carnuri.
Evident ca, de-a lungul timpului, s-au dezvoltat sute de variante de biryani, in functie si de regiune. Ca sa va faceti o idee de ansamblu, putem gasi intr-un biryani, pe post de condimente si ierburi, sofran, nucsoara, mac, cuisoare, piper, cardamom, scortisoara, dafin, coriandru, menta sau ghimbir. Apoi, pentru ca tot am vorbit de “stilul Hyderabadi”, un biryani celebru in bucataria regiunii presupune carne de capra. De asemenea, biryani-urile din bucataria Hyderabadi includ iaurt. Amestecat cu mirodenii, iaurtul serveste la marinarea carnii. De asemenea, in aceasta bucatarie, procesul de pregatire necesita atentie sporita in privinta temperaturii si timpului, astfel incat carnea sa fie perfect facuta (vasul in care se face biryani se acopera cu un fel de coca, pentru ca aromele sa nu aiba pe unde “scapa”).
Acestea fiind zise, este clar, cred, ca biryani-ul meu este o varianta oarescum simplificata. Foarte gustoasa si sanatoasa, as adauga eu. Ce sa va mai spun? In locul ghee-ului (untul clarifiat din bucataria indiana), puteti pune un ulei de rapita sau de arahide. Apoi, in privinta pastei de ardei iute, eu am pus Sambal oelek pentru ca din asta aveam in casa. Puteti pune insa orice fel de pasta de ardei iute, avand grija la gradul de iuteala. Cat despre garam masala, gasiti mai multe detalii AICI.
Ingrediente (pentru 8 portii):
– orez basmati 400 g
– ceapa 2 buc. (190 g)
– morcov 2 buc. (90 g)
– fasole verde 100 g
– cartofi 1 buc. mare sau 2 buc. medii (225 g)
– mazare 150 g
– stafide 25 g
– caju 20 g
– iaurt 200 g
– lapte 2 linguri (30 ml)
– ghee 50 g
– garam masala 1/2-1 lingura (in functie de cat de picant va place)
– pasta de ardei iute 1 lingurita
– sofran cateva filamente
– ghimbir ras 1,5 lingurita
– usturoi 4 catei (16 g)
– turmeric (numit si curcuma sau sofran indian) 1/4 lingurita
– boia de ardei dulce 1,5 lingurita rase
– menta uscata 1 lingura rasa
– coriandru uscat 1 lingura rasa
– sare
Spalati orezul basmati si lasati-l la inmuiat. Intre timp, aduceti la punctul de fierbere 4 cani de apa, cu un pic de sare. Scurgeti orezul de apa si puneti-l la fiert. Presarati deasupra un pic din garam masala. Cat fierbe orezul, incalziti laptele si puneti sofranul in el, sa-si dezvolte aromele. Incingeti ghee-ul intr-o tigaie mare si caliti ceapa. Adaugati garam masala ramasa.
Scoateti vreo doua linguri din ceapa calita pe o farfurie. Peste ceapa ramasa in cratita, puneti ghimbirul ras, usturoiul trecut prin presa si pasta de ardei iute. Adaugati turmericul, boiaua dulce si un praf de sare. Puneti legumele: mazarea si fasolea le puteti pune direct congelate (daca nu folositi proaspete), morcovul feliute, cartofii cubulete.
Impartiti iaurtul in doua. O parte puneti-o peste legume, iar cealalta parte, amestecati-o cu laptele cu sofran. Amestecati bine legumele si puneti peste ele o cana de apa fierbinte. Lasati legumele sa se patrunda, pe foc mic (nu uitati sa amestecati din cand in cand). Puneti jumatate din coriandrul si menta uscate, precum si stafidele (spalate si sterse de apa) si caju-ul.
Turnati jumatatate din amestecul iaurt-lapte-sofran peste legume. Luati o cratita mare (cu fund dublu si non-aderenta, daca se poate) si distribuiti pe fundul ei jumatate din orezul fiert. Turnati peste orez amestecul de iaurt si lapte ramas, presarati din coriandrul si menta ramase. Distribuiti legumele si, apoi, restul de orez. Presarati deasupra restul de coriandru si menta, precum si ceapa calita pusa deoparte la inceput. Daca vreti, puteti sa mai presarati deasupra cateva stafide si caju!
Acoperiti vasul cu o carpa curata umeda si puneti un capac (greu de preferinta). Lasati, pe foc minim, vreo 10 minute. Luati de pe foc si amestecati usor cu o furculita, pentru a aera orezul. Este foarte bun fierbinte, dar se poate servi si rece :).
Calorii: 107 kcal / 100 g.