Oricate bunatati inedite am incerca, tot ne mai cuprinde din cand in cand nostalgia preparatelor din copilarie, nu? Fara a presupune ingrediente speciale (nici nu ar fi avut cum) sau combinatii spectaculoase, aceste preparate ating o coarda sensibila undeva si nu te lasa pana nu le pregatesti. Asa s-a intamplat si cu aceasta budinca de paste cu branza. Cum, necum, mi-a venit in minte amintirea budincii de macaroane cu branza. Sarata sau dulce, dupa caz.
Acum, eu am optat pentru varianta sarata, la care am operat cateva modificari: am pus spaghete in loc de macaroane, iar pe deasupra am presarat un pic de parmezan ras, cat sa se formeze o crusta imbietoare. Ce sa va mai spun?! Budinca a avut mare succes. Trebuie sa aveti grija insa la ce fel de branza puneti. Este indicata o telemea de oaie, grasa si potrivit de sarata. Apoi, in privinta smantanii, eu am folosit una lichida si mai putin grasa pentru a mai scadea un pic numarul caloriilor. Daca nu va preocupa acest lucru, este recomandat insa sa puneti o smantana acrisoara de 25% grasime.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– spaghete 500 g
– telemea de oaie 600 g
– oua 3 buc.
– smantana 15% grasime 200 ml
– unt 15 g
– parmezan 60 g
– sare, piper
Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Puneti mai multa apa la fiert, cu un pic de sare. Cand apa clocoteste, puneti pastele si fierbeti-le timpul indicat de producator. Intre timp, radeti branza si amestecati-o cu ouale si smantana. Puneti un pic de piper macinat si, daca branza nu este prea sarata, un pic de sare. Ungeti cu unt un vas de Jena. Cand pastele au fiert, scurgeti-le de apa si puneti-le in vas. Turnati compozitia cu branza si amestecati bine.
Radeti parmezanul si imprastiati-l deasupra. Bagati vasul in cuptorul incins si lasati-l 40-45 de minute sau pana cand budinca prinde o culoare frumoasa.
Budinca de paste cu branza se serveste calda, taiata bucati.
Calorii: 201 kcal / 100 g.