Cred ca avalansa de materiale tv despre jubileul reginei Marii Britanii mi-a trezit acolo in creier o pofta. Pofta de un mic dejun englezesc. Stiu, multora li se pare o nebunie curata sa mananci dimineata carnati si fasole, dar mie imi place. Plus ca, sa fim seriosi, nu mancam in fiecare zi, nu? Cu ce se diferentiaza english breakfast-ul de asa-numitul mic-dejun continental? Pai al doilea presupune, de regula, produse de patiserie (croissant si altele) pe langa lapte/ceai/cafea. Primul contine insa o multime de “treburi” si este atat de consistent incat te alimenteaza cu energie intreaga zi.
Ca sa va faceti o idee, va spun ca, in functie de regiune, gasim in english breakfast: oua (ochiuri, scrob sau in apa), bacon (la gratar sau prajit in ulei), carnati (“normali” sau sangerete), carne de vita, cartofi prajiti, fasole, ciuperci, rosii, ceapa (inele prajite), paine (prajita in tigaie sau la toaster), scones-uri si chiar muffins-uri. Asta pentru a trece in revista doar cateva din ingredientele ce pot fi incluse intr-un mic-dejun englezesc. Evident ca eu am ales ce-mi era mai la indemana si-mi place mai mult (daca tot e vorba de pofta :P). O singura mare problema: mic-dejunul meu englezesc constituie o veritabila “bomba” calorica :(. O solutie pentru remedierea cat de cat a problemei ar fi impartirea portiei in doua (adica, din cantitatile mentionate, sa rezulte 4 portii in loc de 2).
Ingrediente (pentru 2 portii):
– oua 4 buc.
– bacon crud-uscat 8 felii (110 g)
– carnaciori picanti 8 buc. (90 g)
– rosii cu codita 8 buc. (200 g)
– paine toast 4 felii
– fasole 1 cutie (240 g dupa scurgere)
– ulei 4 linguri
– ceapa 1 buc. mica (35 g)
– usturoi 2 catei
– cimbru uscat 1 lingurita rasa
– dafin 1 foaie
– pasta de tomate 35 g
– sare, piper
Pentru iahnia de fasole, incingeti o lingura de ulei intr-o craticioara. Caliti ceapa (feliute) si usturoiul (trecut prin presa). Puneti cimbrul si dafinul, precum si fasolea fiarta (scursa). Adaugati o jumatate de cana de apa fierbinte si lasati sa fiarba, la foc mic, cateva minute. Puneti pasta de tomate, omogenizati si potriviti de sare si de piper. Mai lasati sa fiarba cateva minute (aveti grija sa nu scada de tot zeama) si pastrati la cald.
Incingeti o tigaie-gratar si rumeniti feliile de bacon, precum si rosiile. Incingeti restul de ulei intr-o tigaie si prajiti carnaciorii (ii puteti face si pe tigaia-gratar, dar dureaza un pic mai mult). Scoateti carnaciorii intr-o farfurie tapetata cu servete de hartie (pentru a absorbi grasimea in exces). Prajiti si ouale, dupa preferinta: ochiuri sau scrambled. Pentru oua scrambled, puneti doar o lingura de ulei in tigaie. Bateti ouale si puneti-le in tigaia incinsa. Vor incepe sa se coaguleze, asa ca dati focul la minimum si incepeti sa le amestecati cu o lingura. Amestecati-le continuu pana cand aveti o textura cremoasa, dar fara ca oul sa fie crud. Mie imi place sa nu bat ouale inainte, pentru a avea niste scrambled eggs bicolore :)! Nu uitati sa puneti un pic de sare si de piper peste oua!
Puneti pe o farfurie mare: doua oua (scrambled in cazul de fata), 4 felii de bacon, 4 carnaciori picanti, jumatate din iahnia de fasole, 4 rosii si 2 felii de paine prajita.
Iata si varianta cu oua ochiuri. Servita sub o raza de soare, cu o cafea tare si un pahar de suc de portocale alaturi :D.
Calorii: 243 kcal / 100 g (sau 1.100 kcal / portia).
eu sugerez sa il evitati,nici un doctor nu iti recomanda: sa se consume asa multe proteine la micul dejun( ouale contin proteine,carnatul.baconul. fasolea), in plus contine foarte multe grasimi si foarte putin carbohidrati care sunt cei mai necesari pt a infrunta ziua…acest mic dejun nu face decat sa iti starneasca somnul pt ca stomacul pe cel putin 6 ore va avea de suferit ,,,sa nu vorbim de rinichi o asa mare cantitate de proteine pt ei e foarte periculos. Nu e de mirare ca englezzi ocupa primul loc in europa in OBEZITATE si BOLI CARDIOVASCULARE
Didi, o fi cum zici tu cu rinichii, somnul si stomacul. Nu sunt doctor si, prin urmare, nu-mi dau cu parerea. Totusi, nu cred ca daca te rasfeti cu un astfel de mic dejun din An in Paste o fi chiar un capat de tara :).
Englezii sunt pe locul 1 la obezitate dar cred ca fast food-urile au contribuit mai mult la asta. Acesta este un mic dejun traditional consumat de englezi de mult timp, se pare ca nu i-a luat somnul de la el daca ne uitam ce tara extraordinar de frumoasa si-au construit.
Dana, sunt intru totul de acord in ceea ce priveste partea cu tara frumoasa pe care si-au construit-o. Cat despre mic-dejunul lor traditional, este foarte bun si niciodata nu l-am refuzat atunci cand am avut de ales intre el si un mic-dejun continental. Totusi, cred ca ar trebui sa nu se abuzeze de el (a se citi “manca prea des”), pentru ca este, din pacate, o bomba calorica. Ma rog, ca in multe alte domenii, trebuie mentinut echilibrul…
Nimeni nu poate nega ca nu-i gustos acest mic-dejun dar, rafinat nu se poate spune ca este iar, din punct de vedere vizual arata cat se poate de grobian. Pur si simplu iti violeaza retina!
Masterkek, nimeni nu a spus ca ar fi rafinat. Foarte consistent da, gustos da, rafinat… nu prea. E simplu, fara pic de pretentii. Cat despre “violarea retinei”, fiecare e liber sa aiba o parere.
Daca acest mic-dejun iti violeaza retina, atunci retina mea e cam usuratica:))
Buna seara, in anul 2012 am fost in concediu (seniori!) in zona Costa Brava si cu scopul declarat de a vedea cat mai mult din frumusetile Barcelonei! Astfel ca la micul dejun am cautat sa mancam cat mai consistent. Si solutia minune a fost acest mic dejun englezesc! E adevarat ca suna curios, insa ingredientele deosebite te fac sa nu-ti mai trebuiasca de mancare cel putin 7-8 ore, adica suficient cat sa vizitezi Barcelona o zi intreaga! Trebuie insa sa aveti la voi cel putin 1 sticla de apa pentru ca ti se face sete! Il recomanr pe termen scurt si pentru a nu mai avea grija mancarii pe o zi intreaga! Merita incercat macar o data! Cu stima, Mihai C
@ Mihai C., multumim pentru comentariu si pentru impresia impartasita. Sper ca v-a placut Barcelona la fel de mult pe cat mi-a placut mie :).
[…] a doua zi english breakfast: http://gurmandino.ro/2012/06/05/english-breakfast-mic-dejun-englezesc (V-am lasat exact retetele pe care le-a urmat el, daca voi stiti altele, nu-i nici o […]